Ne vesszen ki a jómodor!



A mások iránti udvariasság kifejezi tiszteletünket és azt, hogy képesek vagyunk uralkodni magunkon és megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Összegyűjtöttünk néhány fontos szabályt, amellyel te is jó benyomást kelthetsz a társaságban!

 

1. Sose menj látogatóba előzetes bejelentkezés nélkül!

Szűkebb családban talán belefér, ismerősöknél azonban már kellemetlenül is elsülhet, ha kéretlenül, előzetes bejelentkezés nélkül állítasz be valakihez. Egy angol hölgy igen eredeti ötletet talált ki a váratlan vendégek kezelésére. Ha látott egy hívatlan vendéget közeledni a háza felé, gyorsan felkapott egy kiskabátot, cipőt húzott és esernyőt fogott. Ha a vendéget nem kedvelte, azt mondta neki: 'Ó, de kár, hogy most jössz, épp indulok itthonról.' Ha pedig kedvelte, ezt mondta: 'Micsoda szerencse! Épp most értem haza!'

 

 

2. Az esernyőt sosem szárítjuk nyitott állapotban.

Csukd össze és akaszd fel egy fogasra, vagy tedd egy erre alkalmas gyűjtőbe.

 

3. A táskát nem szabad a térdedre vagy a székedre rakni.

Ha kisebb táskáról van szó, csak akaszd a szék támlájára. Ha nagyobb a táska, akkor pedig szimplán a padlón tárolhatod.

 

4. A műanyag reklámszatyrok csak a boltban állják meg a helyüket, egyéb használata közönségesnek hat!

Ha táskaként használod őket, nem keltesz túl jó benyomást.

 

 

5. Otthoni ruha = nadrág és pulóver.

Ne flangálj napokig hálóingben, nem túl szép látvány. A köntöst és a pizsamát az éjszakai alváshoz találták ki.

 

6. Amint a gyerekednek saját szobája lesz, mindig kopogj belépés előtt!

Ha így teszel, ő is megtanulja és ugyanígy lép be a te szobádba.

 

7. Egy nőnek nem fontos levenni a kabátot és a kesztyűt, de ha egyujjas kesztyű van rajta, azt az etikett szabályai szerint le kell vetnie, ahogy a sapkát is.

 

8. Ha azt mondod egy étteremben: 'meghívlak', az azt jelenti, hogy te fizetsz.

Egy nő ugyanúgy fizethet, ha ő hívja meg az üzlettársát ebédelni.

 

9. Mindig a férfi lép be először a liftbe, viszont az száll ki előbb, aki közelebb áll az ajtóhoz.

 

10. Az autóban mindig nő ül a sofőr mögé.

Ez számít ugyanis a legtekintélyesebb ülésnek. Amikor az autó megáll, a sofőr kiszáll és kezét nyújtva kisegíti a hölgyet a hátsó ülésről. Ez a szabály az utóbbi időben üzleti körökben kihalófélben van, hiszen a feminista jelszó szerint: 'üzletben nincs férfi vagy nő, csak üzleti partner'.

 

11. Tabutémák a társalgásban: politika, vallás, pénz, egészség.

Habár a bajairól mindenki szeret beszélni, egy tágabb ismerősi körben nem illik a leletekről beszélgetni. Mint ahogy arról sem, mennyibe került a házigazda kanapéja, ruhája, függönye, és főképp nem 'olyan drága??' és ehhez hasonló megjegyzéseket tenni.

 

 

12. A távol maradókról beszélni, azaz pletykálni, elfogadhatatlan.

Sose tegyél megjegyzéseket a családod tagjaira a hátuk mögött, főleg, ha a házastársadról van szó. Ugyanilyen udvariatlanság az országodról rosszat mondani.

 

13. Kilenc dolog, amit titokban kell tartani: életkor, egészségi állapot, vagyon mértéke, vallás, családi viszályok, kapcsolatok, ajándékok, jótettek és szerencsétlenségek.

 

Jack Nicholson szavai a helyes viselkedésről: 'Nagyon érzékeny vagyok az etikett szabályaira. Hogyan adjuk tovább a tálat az asztalnál. Nem kiabálunk a szoba egyik sarkából a másikba. Nem nyitunk ki egy zárt ajtót, mielőtt bekopognánk. Mindig előre engedjük a hölgyeket. Mindennek a számtalan szabálynak a célja az, hogy jobb legyen az életünk. ... Egy kölcsönös tiszteletet kifejező közös nyelvről van szó, amit mindenki megért.'

 

Te ismerted ezeket az etikett szabályokat? Oszd meg, hogy sokan tisztában legyenek vele!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!