Ha azt hiszed, mindez nem lehetséges, tévedsz!



Összegyűjtöttünk harminc kevésbé ismert, érdekes tényt a világról. Ha elolvasod őket, rájössz, hogy életünk véget nem érő felfedezés, hiszen ez a világ még a legbölcsebb emberek számára is rengeteg új meglepetést tartogat.

 

1. Ha meg akarod tudni, hamis gyémánt van-e az ékszeredben, lehelj rá. A hamis gyémánt bepárásodik, de az igazi ugyanolyan fényes marad.

2. A csótány még fej nélkül is képes hetekig elélni, míg éhen nem pusztul.

3. Galileo Galilei középső ujját Firenze azon múzeumában őrzik, amely a tudós nevét vette fel.

4. Az iPhone, a Rubik kocka és a Harry Potter-könyvek az emberiség történelmének legkelendőbb termékei.

5. A Mona Lisa éveken keresztül Napóleon hálószobájában függött.

6. A Bombay-jelenség egy különleges vércsoport elváltozás, amely a Föld lakosságának csupán 0,0004%-ét érinti. A jelenség a megfelelő antigének hiánya miatt azt eredményezi, hogy AB-s vércsoportú szülőknek 0 vércsoportú gyereke születik, vagy fordítva. Bombayben írta le először egy orvos ezt a ritka jelenséget, innen az elnevezés. A Bombay fenotípusos emberek csak egy másik Bombay fenotípusostól kaphatnak vért, ők viszont bárkinek adhatnak.

7. Az ismert érzékelések mellett, mint a szaglás, hallás, látás, létezik az ún. 'önérzékelés' is: amikor tudatában vagy annak, az egyes testrészeid hol helyezkednek el a többihez képest.

8. Brazília 'Rio Grande' nevű tartományában az ország lakosságának csupán 5%-a él, mégis onnan kerül ki a brazil szupermodellek 70%-a.

9. A banán azért görbe, mert növekedése során követi a napfényt.

10. A 'Mayday' egy segélyhívó szó, az SOS megfelelője a hang alapú (rádiós) kommunikációban.

11. Hitmonlee és Hitmonchan pokemonokat Bruce Lee és Jackie Chan tiszteletére nevezték el.

12. A kék madárnak, amely a Twitter logójában található, saját neve is van: Larry. A közösségi oldal kitalálói a volt kosárlabdás Larry Bird tiszteletére nevezték el így.

13. Nepál magasföldjein, az erdők sűrűjében olyan méhfaj él, amelynek testhossza megközelítőleg 3 cm. Ezek a méhek hallucinogén mézet állítanak elő. Mézüket a Gurung törzs gyűjti be és használja fel.

14. Amikor fogysz, a zsírsejtek nem tűnnek el, csupán a méretük változik.

15. Japánban néhány helyen zöld jelzőlámpák helyett kéket használnak. Ez azért van, mert eredetileg mindkét színt ugyanazzal a szóval jelölték.

16. Az emberi testben élő mikrobák 99%-a egyelőre ismeretlen a tudomány számára.

17. Albert Einstein utolsó szavai - a legendával ellentétben - ismeretlenek, mivel halálakor egy olyan ápolónő volt jelen, aki nem beszélt németül, ezért nem értette, mit mond a nagy tudós.

18. Ha megvágja a könyv lapja az ujjadat, az sokkal fájdalmasabb tud lenni, mint egy ugyanakkora vérző seb. Ez azért lehetséges, mert itt nincs vér, így az elvágott idegeket éri a levegő a seb szélén.

19. A brit királyi család rokonságban áll Vlad Tepes-szel, a román fejedelemmel, akit csak Drakulaként emlegetnek a történelemkönyvek.

20. Egy forró fürdő során ugyanannyi kalóriát égetsz el, mint fél óra sétával.

21. 2011-ben Észak-Korea 500 millió dollárt adományozott a földrengés sújtotta Japánnak.

22. A 2017 júniusában exhumált Salvador Dalí bajsza ugyanolyan hetykén állt még mindig a sírban, mint élete során mindig.

23. 10 milliószor kell az egérre klikkelni egyetlen kalória elégetése céljából.

24. 1939-ben Earl Wild, az amerikai zongorista-zeneszerző volt az első ember a világon, aki élő televíziós közvetítésen adott koncertet. 58 évvel később ugyanez a zenész az internet első online koncertjével örvendeztette meg a zenerajongókat.

25. Ha friss vízből készítesz jégkockát, azok opálosra fagynak. Ha forralt vizet használsz, szép áttetsző lesz a jégkockád.

26. Kína lakosságának több, mint 21%-a három vezetéknév valamelyikét viseli: Wang, Li, Zhang.

27. Az állatok elkerülik a Föld erővonalait, mert félnek az UV sugarak folyamatos kitörésétől, amely az ember számára nem érzékelhető. Az ember és az emberszabású majmok azok, akik nem látják az UV fényt, a többi emlősállat képes érzékelni azt.

28. Az okostelefon töltése során olyan kevés energiát használunk el, hogy az éves töltés összköltsége nem éri el az egy dollárt.

29. Charles Darwin volt az első ember, aki irodájában kis kerekeket szerelt a szék lábára, hogy gyorsabban tudjon mozogni a helyiségben.

30. II. Ramszesz fáraónak több mint 90 gyermekét ismerjük név szerint.

 

Oszd meg te is, ha érdekesnek találtad az összeállítást! Köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!