Furcsa testi tulajdonságok, ritka emberi mutációk!



Nyilván minden ember más, vannak azonban az emberi testnek olyan érdekes tulajdonságai, amelyek csupán az emberiség 5%-ára jellemzők. Ezek néha egyszerű fizikai tulajdonságok, néha pedig szuperhősökre emlékeztető eltérések. Nézd meg, neked is jutott-e belőlük!

Hosszú tenyérizom

Az emberek egyre kisebb százalékában található meg a hosszú tenyérizom. Ennek evolúciós okai vannak: nincs már rá szükségünk. Nézd meg, neked van-e! Érintsd össze a nagyujj és a kisujj ujjbegyét, majd enyhén emeld meg a kézfejedet csuklóból! Ha a bal oldali vonal megjelenik a karodon, akkor neked még jelen van a testedben a hosszú tenyérizom. Ha a jobb oldali képhez hasonlít a felkarod, nálad már hiányzik ez az izom.

Extrém erős csontok

Az LRP5-ös gén tanulmányozásakor a tudósok számos mutációt találtak. Ez a gén felelős a csontok ásványi anyag tartalmáért. A mutáció egyik szélsősége az oszteoporózis, vagyis a nagyon gyenge, törékeny csontozat. Létezik viszont a másik véglet is. Az ezt birtoklók csontjai extrém erősek, gyakorlatilag törhetetlenek, bőrük pedig lassabban öregszik. 

Genetikai mozaik

A kiméra a görög mitológiában az a lény, amelyik több állatból tevődik össze: oroszlán fejből, kecske testből és kígyó farokból. A biológiában is létezik a kiméra fogalma: akkor jön létre, amikor egy petesejtet két ivarsejt termékenyít meg, vagy amikor az anyaméhben a kezdeti fejlődési szakaszban két embrió él, de az egyik "bekebelezi" a másikat és átveszi a DNS készlete egy részét. Így lehetséges például kétszínű szem. 

Dupla szempillasor

Hollywoodban Elizabeth Taylor rendelkezett dupla szempillasorral. Kiskorában még kritizálták is az édesanyját, amiért festi a kislánya szemét: olyan sűrű volt a szempillája, hogy úgy tűnt, ki van festve. Ez a mutáció általában nem okoz semmilyen problémát, kivéve, ha az egyik sor túl közel helyezkedik el a szemhéj széléhez, emiatt zavarja a szemet.

Tartósan alacsony koleszterinszint

Ezt a szerencsés genetikai módosulást birtoklók bármit ehetnek, a koleszterinszintjük sosem megy a kritikus érték fölé. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye náluk 90%-kal alacsonyabb, mint az átlagembernél. Mindezt a PCSK9-es gén másolatának hiánya okozza. Mióta ezt felfedezték, a gyógyszergyárak is azon dolgoznak, hogy ezt a gént befolyásolni tudják.

Plusz egy bordapár

Általában nőknél mutatható ki a plusz borda jelenléte. Ez a borda a nyaktőből nő ki a kulcscsont felett és sokszor nem is fejlődik ki egészen, csak porcos nyúlványként van jelen. Ez a módosulás a legtöbbször nem okoz gondot, de van, akinél túlságosan naggyá és kényelmetlenné nő.

Apró lyuk a fül mellett

Talán te is ismersz olyat, akinek piercing lyukhoz hasonló lyukacska van a füle előtt. A tudósok úgy gondolják, ez egy nagyon ritka evolúciós maradvány, ami azt bizonyítja, hogy mi is kopoltyúval rendelkező élőlényekből alakultunk ki. A lyukacska általában genetikusan öröklődik és éppúgy ott lehet mindkét fülnél, ahogy csak az egyiknél. Önmagában nem veszélyes, de egyes esetekben komolyan begyulladhat és sebészi eltávolítást igényel.

"Láthatatlan" színek érzékelése

A képesség hivatalos neve tetrakromácia és azokat az embereket takarja, akik az átlagnál sokkal jobban meg tudják különböztetni még a finom színárnyalatokat is. Mindez egy génmódosulásnak köszönhető, amely következtében náluk nem három, hanem négy különleges cella található a szemben. Míg az átlagember 1 millió színt lát, addig a "szuperlátók" 99 milliót!

Extrém kicsi alvásigény

Olyan szerencsés történelmi személyek birtokolták ezt a képességet, mint Margaret Thatcher, Salvador Dalí, Winston Churchill vagy Nikola Tesla. A kis alvásigénnyel rendelkezők kétszer olyan gyorsan tudnak alvás közben regenerálódni, mint az átlag. Ebben az esetben is felfedeztek egy génmódosulást: a DEC2 gén egy pici mutációja váltja ki náluk, hogy "hatékonyabban" alszanak.

Te magadra ismertél valamelyik extrém képességnél? Írd meg kommentben! Oszd meg a cikket te is!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!