Egy híres egyetemi tanár módszere, ami elvezet a személyes sikerhez



'Hagyd abba a vágyakozást és lépj a tettek mezejére. Vedd kezedbe a sorsodat!' Ez az amerikai professzor, Bernard Roth könyvének (The Achievement Habit) szlogenje. Használjuk ki a műben felhalmozott élettapasztalatot és tanuljuk meg, mi az a két szó, amit feltétlenül helyettesíts mással, ha sikert szeretnél elérni!

 

 

1. 'De' helyett: 'és'

Mi lenne ha a 'moziba akarok menni, de dolgoznom kell' helyett azt mondanád: 'moziba akarok menni és dolgoznom kell'? 

Roth professzor elmélete szerint, amikor a 'de' szót használod, konfliktust teremtesz, amely valójában nem is létezne'. Viszont, ha automatikusan 'és'-sel helyettesíted, arra kényszeríted az elmédet, hogy a mondat mindkét felét egyenrangúként kezelje és a kivitelezésén dolgozzon.

A 'de' tehát ellentétes mondatrészeket köt össze, amelynél már a mondatszerkesztés is kizárja, hogy mindkét dolog teljesüljön. Az 'és' tagmondatai azonban kiegészítik egymást, nem kivon, hanem hozzáad ez a kis kötőszó a mondat tartalmához. 

 

2. 'Csinálnom kell' helyett 'csinálni akarom'

'Ez a gyakorlat azért nagyon hasznos, hogy az emberek tudatára ébredjenek annak, hogy mindaz, amit tesznek az életben, még az általuk kellemetlennek vélt dolgok is, a saját választásuk', állítja Roth professzor.

Az ige egyszerű megváltoztatása azt eredményezi, hogy életed fordulatot vesz. Ha minden reggel ébredéskor az az első gondolatod, hogy menned kell munkába, el kell tűrnöd a főnök rigolyáit és el kell rendezned minden függő ügyedet, az életed egy merő káosszá változik.

Az már más történet lenne, ha azzal a tudattal ébrednél, hogy menni akarsz a munkába, mert ez az, amit szeretsz csinálni és nem csak azért végzed el a melót, hogy fizetést kapj érte, nem igaz?

Ha azt mondod magadnak: 'milyen jól fogom magam érezni, amikor minden dolgomat elvégeztem a munkahelyen és felszabadultan hazaérek, hogy a családommal legyek!', máris nagyobb energiákkal indulsz neki a függőben lévő feladatok felszámolásának. Mindig emlékeztesd magad arra, milyen örömteli az elvégzett feladatot magad mögött hagyni!

Ahelyett, hogy órákat, napokat, heteket ülsz és tűrsz mondjuk az irodában, gondolj arra, hogy része akarsz lenni ennek a cégnek, amely anyagi elismeréssel honorálja a tudásodat és a tapasztalatodat és ahol hasznos lehetsz és jól érezheted magad.

Nos, amint látod, óriási szakadék tátong a 'meg kell látogatnom a szüleimet' és a 'meg akarom látogatni a szüleimet' között. Mindig ez utóbbit érdemes választani, bármiről is legyen szó.

Oszd meg te is!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!