Holnap örömtől repesve mész be dolgozni, ha ezt végignézed!



Ha úgy gondolod, rémes a munkád és a főnököd sem fizet megfelelően, a mi listánk után az is lehet, hogy megváltozik a véleményed. Garantált, hogy némelyik foglalkozás láttán a szőr is feláll a hátadon!

 

Csatornafedél készítő

Indiaiak készítik New York csatornafedeleit, évente nagyjából 2750 darabot. Néhány munkás még védő kontaktlencsét is kap, hiszen a folyékony fém hőmérséklete 1200-1400 fok. Azért ez a világ egyik legveszélyesebb foglalkozása, mert a fémből szikrák pattanhatnak ki, amik a testbe fúródva komoly baleseteket okoznak.

 

Balzsamozó

A balzsamozás technikája a test bomlását akadályozza meg. A balzsamozó megtisztítja a holttestet, majd folyadékkal tölti fel és kiveszi a belső szerveket. Nem túl bizalomgerjesztő, ugye? Mindezek mellé még kemikáliákat is használnak, hogy elkerüljék vagy késleltessék a szövetek bomlását. Ez a munka tehát nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is a balzsamozó számára.

 

Kénkitermelő, Indonézia, Kawah Ijen vulkán

A Kawah Ijen vulkán Jáva szigetén található, 2600 méter magas. Kráterében smaragdszínű tavat találunk, amely sósavat és kénsavat tartalmaz. Az ottani munkások a helyi lakosok közül kerülnek ki, akik mindenféle védőruha és maszk nélkül (a kén szaga gyomorforgató) termelik ki a a kéntömböket éjjel-nappal, csupán kétkezi munkával, egy szál kendővel a szájuk előtt. Ez a rendkívül veszélyes munka nem túl kifizetődő: kevesebb, mint 5 dollár a munkások napidíja.

 

Csatornatisztító, India

Fogadni mernénk, hogy nem irigyled az indiai csatornatisztító munkások életét. Munkanapjuk 12 órát tart és végig egy csatornanyílásban kell ülniük, amely szennyvízzel van tele. A munkások fémből készült, vasvillaszerű eszközt használnak, valamint kapát és a puszta kezüket, hogy a csatorna mélyéről az iszapot kitakarítsák. A takarítóknak nincs speciális védőruhájuk és gyakran csak egy szál alsónadrágban dolgoznak. Ezért a borzalmas munkáért napi 5 dollárt kapnak.

 

Téglagyártó gyerekek, Afganisztán

A kabuli téglagyárakban a mai napig ősi, elmaradott technikával, kézzel készítik a téglát, az afgánok gyakorlatilag egész évben ott dolgoznak. Sajnos ezekre a munkálatokra nagyon sokszor gyerekeket alkalmaznak, akik reggel 8 és délután 5 között megállás nélkül tevékenykednek. Egy munkás havi 2-300 dollár közötti összeget kap.

 

Gyémántkitermelők, Sierra Leone

A gyémántkitermelés az egyik legpiszkosabb munka. A becslések szerint, évente 320 millió euró értékű gyémántot termelnek Sierra Leone-ban, ennek viszont csak aprócska töredékét kapják a munkások. Kono az egyik legszegényebb terület az országban, amely ironikus módon a világ egyik legnagyobb gyémánt lelőhelye. Nagyjából 220 ezer ember dolgozik a gyémántkitermelés üzletágában.

 

Sókitermelő, Etiópia

A Danakil-mélyföld Etiópia északkeleti részén terül el és a Föld egyik legforróbb pontjaként tartják számon: mértek már 70 Celsius fokot is a talaj közelében. Az ott élő afar törzs megtanult alkalmazkodni az extrém hőmérséklethez és hagyományos elfoglaltságaik közé tartozik a sókitermelés. Ötven fokos melegben dolgozni nem leányálom, ez a foglalkozás tehát a rendkívül nehéz körülmények között történő munkavégzés miatt került fel a listára.

 

Szagszakértő

Általában a dezodorokat és izzadásgátlókat gyártó kozmetikai cégek alkalmazottairól van szó, akiknek a munkaköre abból áll, hogy a tesztelés alatt álló terméket egy csoport önkéntes hónaljára fújja, majd bizonyos időnként megszagolja, hogy megfigyelje az illat (vagy szag) változását.

 

Trágyaelemző

A 'trágyaelemzők' az állatok ürülékét vizsgálják, idegen baktériumok és vér után kutatva. Felkészült szakemberekről van szó, akiknek jól megfizetik a munkáját. Koszos és büdös munka, de valakinek ezt is meg kell csinálni.

 

Bűnügyi helyszín takarító

Le kell pucolniuk a vért a falakról, a padlóról, az ágyról és alkalmanként holttesteket is be kell gyűjteniük. A munka legkevésbé elviselhető része a szag. Előfordul néha, hogy a holttesteket nem találják meg azonnal, hanem akár hetekig, hónapokig rejtve maradnak, rágcsálókat és rovarokat vonzva. A hely takarítása általában pár napig tart, de ez az áldozat foglalkozásától is függ.

 

Állattetem begyűjtő

Az autópályákon áldozattá vált állatok begyűjtése nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megterhelő foglalkozás, ugyanakkor nagyon fontos is, annak érdekében, hogy a közlekedők biztonságát garantálni tudják.

 

Szúnyogszakértő

Azok a tudósok, akik a malária terjedését vizsgálják, hosszú órákat töltenek a szúnyogok viselkedésének feltérképezésével. A brazil szakemberek ennek érdekében saját testüket kínálják fel a rovaroknak, hiszen a tanulmányozás része a csípések jellegének vizsgálata. Te bevállalnád?

 

Oszd meg az ismerőseiddel te is!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!