Büszkék lehetünk honfitársaink kreativitására!



Ezek az elképesztően kreatív találmányok egytől egyig magyar fejekből pattantak ki. Nézd meg, milyen meglepetéseket hozott az elmúlt két év! A lista egyébként nem teljes: még kb. egy tucatnyi találmány lépett a kivitelezési fázisba ezeken kívül, de a cikkben szereplő újdonságok már mind meg is valósultak.

Ébresztő alkalmazás, ami lenyúlja a pénzedet

Tóth Csaba és Némethi Balázs (a képen) olyan telefonos ébresztő applikációt fejlesztett ki (Snopy néven), amely húsba vágóan bünteti az elalvást: ha megnyomod rajta a szundi funkciót, 130 Ft-ot von le az előre feltöltött virtuális számládról. Spórolós felhasználóknak nem is kell ennél tökéletesebb reggeli motiváció a keléshez! Te elaludnál vele?

Aprótartó

Laczkó Bálint hobbiból, szülei miskolci fröccsöntő műhelyében fejlesztette ki ezt a szuper műanyag lapocskát, amelyben minden egyes aprópénznek külön mélyedése van és ha ki szeretnél venni egyet belőle, csak meg kell nyomnod a hátulján a pénzérmét, ami így kipattan a helyéről. Vége a bevásárlókosár előtti kínos aprókeresgélésnek - az aprópénzed ezentúl mindig kéznél lesz! A találmány két design boltban kapható Budapesten és eurós érmékre szabott változata is létezik.

Radosza-gyűrű

Ez a logikai játék igazán sokoldalú: kisiskolásoknál oktatásra is használható a kétféle (számos és betűs) változat, ugyanakkor segít a diszlexia kezelésében, a tanulási zavarok kiszűrésében is. Fejleszti a logikát, a memóriát, a térlátást. A feltaláló, Radosza Sándor 5-10 éves gyerekeknek ajánlja játékát, amelyből készített ovisoknak és kisiskolásoknak is külön változatokat. A nagy sikert jelzi, hogy már külföldön is egyre több iskola használja a gyűrűt.

Üvegtextil

Hegedűs Andrea textiltervező találmánya a sok-sok kísérletezés után megvalósuló, különleges anyag, az üvegtextil. Egyszerre szívós és művészi: edzett, laminált, biztonsági síküvegből készül, ugyanakkor a legtörékenyebb formák és minták megalkotására ad lehetőséget. Figyelemfelkeltő design elem az irodaházakban, köztereken: a 4-es metró több megállójában is találkozhatsz vele.

App biciklilopás ellen

A Velotrack nevű biztonsági rendszer két részből áll: egy "virtuális lakatból", amit a biciklibe építenek, és egy telefonos alkalmazásból, amely ezzel a lakattal folyamatos összeköttetésben áll és azonnal jelez a tulajdonosnak, ha megmozdítják a biciklijét. Az alkalmazás arra is lehetőséget nyújt, hogy nyomon követhesd ismerőseid mozgását a városban, de azt is méri, mennyit kerekeztél.

UniQball fotós kiegészítő

Kármán Balázs, Novák László és Karai Csaba természetfotósok alkották meg ezt az egyszerű, ám mégis hiánypótló tárgyat, ami lehetővé teszi a fényképezőgép minden eddiginél szabadabb mozgását. A világújdonságnak számító gömbfej a fotós állvánnyal köti össze a masinát és segítségével bármilyen irányba forgathatod a fényképezőgépedet az állvány elmozdítása nélkül.

Forrás: lemon.hu, index.hu, nlcafe.hu

Mennyi ötletes találmány! Oszd meg te is!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!