Mit tegyél, hogy leszereld az agresszív vitapartnert?



Mindenki szokott vitatkozni, néha pedig nagyon nehéz közös nevezőre jutni a beszélgetőpartnerrel. Mit tegyél akkor, ha valódi agressziót érzel az illető szavaiban, ha neki a vita vérre menő küzdelemnek számít? Itt van néhány nagyon hasznos tanács, hogy megőrizd a nyugalmadat!

Próbáld meg fenntartani az egyensúlyt

Nem a kifakadás az egyetlen járható út, ha valaki olyat mond neked, ami sértő rád nézve. Vegyél egy mély lélegzetet és ne mondj olyat, amit később megbánhatsz, vagy amit aztán saját magad ellen fordíthatnak.

Ne felejtsd el, hogy mindannyian hibázhatunk

A beszélgetőpartnered éppúgy, mint te magad. Próbáld meg a helyébe képzelni magad és az ő szemszögéből értékelni a helyzetet: mit éreznél az ő helyében? Talán épp nehéz életszakaszban tart és ezért van tele nehezteléssel és agresszióval.

Légy kitartó

Még ha ezer oka is van az illetőnek az agresszív viselkedésre, ne hagyd, hogy ezt rád is átragassza! Beszélj nyugodt hangnemben és ne emeld fel a hangodat. Ez bizalmat ébreszt benne és nem gondolja azt, hogy túl kell kiabálnia téged. Ha a párbeszéd hangneme mégis kezd elfajulni, emlékeztesd őt, hogy nagyon fontos a kölcsönös tisztelet.

Ne idegeskedj, maradj nyugodt

Egy konfliktushelyzetben mi sem egyszerűbb, mint minél hangosabban kiabálni és ugyanolyan sértésekkel visszavágni, mint amilyet te is kapsz. Azonban mégis az a kifizetődőbb hozzáállás, ha megfékezed az indulatodat és nyugodt hangon válaszolsz az inzultálónak. Csak egy kis gyakorlás, és még azt is eléred, hogy jó embernek lásd a vitapartneredet.

Ne alacsonyodj le a téged zavaró személy szintjére

Ne vedd komolyan az agresszív emberek sértéseit! Próbáld meg az „én” személyét használni a „te” helyett. Például, ha a fejedhez vágja, hogy ilyen-olyan vagy, ne kontrázz azzal, hogy ő milyen, hanem kérdezz vissza: „tényleg, szerinted ilyen vagyok?”. Próbáld meg úgy felépíteni a beszélgetést, ahogy az két értelmes felnőtt ember között szokás: sértő szavak, provokáció és gyanúsítgatás nélkül. Ez a „felnőtt” hangnem kizökkenti az indulatos vitapartneredet és elérheted, hogy meghallgasson.

Érvelj tömören

Ha a beszélgetőpartneredet elragadják az érzelmei, már mindegy, milyen erős érveken alapszik a nézőpontod, mert nem fog hosszú eszmefuttatásokat végighallgatni. Csak olyat mondj, amiben teljesen biztos vagy és koncentrálj, hogy a helyzetedet minél tisztábban el tudd magyarázni. Ne feledd, hogy minden igazság szubjektív, de próbálj meg olyan pontot keresni, amelyben mindketten egyetértetek.

Vedd humorosan a helyzetet

Ha már negyed órája megy a vita és nem jutottatok egyről a kettőre, használd a humorérzékedet. Érd el, hogy a vitázó mosolyogjon, nevessetek együtt a gondokon és elérheted, hogy az illető agressziója és neheztelése köddé váljon.

.

Oszd meg te is! Köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!