Tanulja meg, hogyan tudja összerakni a pénzt a hőn áhított játékra!



A spórolást sosem lehet elég korán kezdeni. Már kisgyerekkorban érdemes megalapozni a helyes pénzkezelés alapjait, hogy felnőttként gyermekünk ne essen ugyanazokba a hibákba, amelyeket mi is elkövettünk a hiányos pénzügyi ismereteink miatt. Alkalmazd ezt a hét tanácsot, hogy gyermeked ügyesen megtanuljon bánni a pénzzel!

 

1. Magyarázd el neki, hogyan működik a családi költségvetésetek

Már 3-4 éves gyerekekkel is el lehet beszélgetni a pénzről. Érdemes egy számára is érthető nyelvezetet használni. Készíts rajzot, ahol jelöld különböző színekkel az egyes költségeket! Például, sárga az élelmiszer, kék a játék, stb.

Ha legközelebb vásárolni mentek és a kicsi játékot követel magának, magyarázd el neki, hogy a kék kosárból már kifogyott a havi keret és csak jövő hónapban töltődik újra, amikor apa és anya megkapja a következő fizetését. Mondd el azt is neki, hogy nem fontos mindig kiüríteni a kék kosarat: ha kicsit vár és 2-3 hónapig gyűjtögeti benne a pénzt, később egy nagyobb, drágább játékot is megvehet magának.

2. Ne vásárolj impulzív módon a gyereknek

A kirakatok és a figyelemfelkeltő polcok roskadásig tele vannak szebbnél szebb játékokkal. Egy kisgyerekkel lehetetlen úgy végigvonulni a bolton, hogy ne kiabálná: 'vegyük meg ezt, és ezt, és ezt!'. Ne tagadd meg tőle kategorikusan, hanem ajánld fel neki, hogy vegye fel a kívánságlistájára. Otthon aztán le kell rajzolnia a kívánságokat, felírni a nevét, az árát és kifüggeszteni a hűtőre. Egy hónap elteltével választhat valamit a listájáról.

Mit tanul meg belőle? Azt, hogy vásárlás előtt gondolkodunk és mérlegelünk, valamint azt is, hogy a pillanatnyi vágyainkat nem fontos azonnal kielégíteni.

 

 

3. Adj neki heti zsebpénzt

Nem kell eget verő összegnek lennie, de egy kisiskolás már kaphat heti 1000-1500 Ft-ot. Fontos, hogy tanítsd meg őt elkölteni is. Magyarázd el neki, hogy költheti nyalánkságokra is, de ha vár egy hónapot és összegyűjti a pénzt, akár nagyobb dolgot is megvehet magának: egy rég várt könyvet, egy autót, egy színezőt, stb. Vagy csinálhatja azt is, hogy a felét mindig azonnal elrakja, a másik felét pedig elkölti arra, amire szeretné. Ily módon a gyermekedben tudatosul, hogy előre meg tudja tervezni a kiadásait.

 

 

4. Állítson fel fontossági sorrendet a vágyaiban

A gyerekek vágyai folyamatosan változnak. Ha egy kis barátnál meglátnak egy vagány kocsit, nekik is olyan kell, egészen addig, amíg egy másik be nem viszi az iskolába az intelligens gyurmáját. Ha túl sok minden halmozódik fel a kívánságlistán, segíts neki felállítani egy fontossági sorrendet! Piros pontot tegyen azok mellé a dolgok mellé, amiket minél hamarabb szeretne, kéket pedig a halasztható kívánságok mellé. Ha legközelebb összegyűlik valamennyi spórolt pénze, a pirossal jelöltek közül tud választani.

Ezzel a gyakorlattal tudatosíthatod a gyermekedben, hogy a vágyak jönnek-mennek, tehát, ha azonnal megvette volna azt a dolgot, amit egy hét múlva már nem is szeretne, akkor most nem jutna neki értékesebb dolgokra pénz.

 

5. A vágy tárgyiasítása

Jelöljétek ki együtt azt a tárgyat, amit a gyerek meg szeretne venni! Ezután döntse el, mibe fogja hozzá a pénzt gyűjtögetni. Például, lehet az első persely egy befőttesüveg. Ragassz rá egy címkét, rajta a tárgy nevével és árával. A kicsinek is maradjon a címkén hely, hogy felírhassa rá, mikor mennyit dobott a perselybe. Engedd neki, hogy a heti pénzéből bizonyos összeget mindig beledobhasson. 

Ez az egyik legösszetettebb pénzügyi lecke: a gyermek megtanul türelmesnek lenni, egy célért áldozatot hozni és pénzének egy részét rendszeresen megspórolni egy nagyobb jó érdekében. Ha kicsit türelmetlen típusú a gyermeked, segítsd őt azzal, hogy te is hozzáadsz a perselyéhez annyit, amennyit ő hajlandó heti szinten beledobni.

 

6. Ne honoráld az iskolai teljesítményét

'Szerezz egy ötöst és adok ezer forintot!' Ez a módszer borzasztóan félrevezető. Így a tanulásban nem az ismeretek elsajátítása fogja motiválni, hanem a pénzszerzés. Ne vegyük le a fókuszt a tanulásról, a gyerek önmagának tanul és nem azért, hogy a szüleit elkápráztassa! Amiért viszont lehet apró pénzjutalmat adni, az például valamilyen versenyen elért dobogós helyezés vagy sikeres iskolai szereplés, azaz minden, ami a 'kötelezőn' felül van.

 

7. Legyen számára játék a spórolás

Ha gyermekednek van egy álma, ami igen sokba kerül, dolgozz ki neki egy tervet és változtasd játékká a cél elérését. Írd fel az áhított dolog nevét, mellé pedig rajzolj fel egy autópályát egy színes rajzszöggel a startvonalnál. Amikor hozzátesz a gyerek a spórolt pénzéhez, rakjátok picit előrébb a rajzszöget a pályán. Ez igen látványos módja a célhoz való közeledés szemléltetésének és vizualizálja a hozzá vezető utat. A spórolás egyúttal türelemjáték is, ami megtanítja gyermekednek, hogy az elért dolgot jobban megbecsülje, hiszen az nem pottyant az ölébe.

 

Ha tetszettek a spórolási tanácsok, oszd meg te is a cikket kisgyermekes ismerőseiddel! Köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!