A legpontosabb személyiségteszt, ami csak létezik!



A Myers-Briggs személyiségtesztet a második világháború során dolgozták ki, hogy a munkát kereső nőknek segítsenek a személyiségtípusuk meghatározásában, így könnyebben helyezkedjenek el. Egy kérdéssor megválaszolása után kaptak magukról egy rövid jellemzést, amellyel már meghatározhatták a hozzájuk leginkább illő foglalkozást. 

Néhány keleti országban a mai napig használják ezt a rendkívül pontos tesztet, hogy állásinterjúk során felmérjék a jelöltek kapacitását. 

Itt egy rövidített változatát találod, amely segít legfontosabb személyiségjegyed feltárásában.

Válaszolj az alábbi négy kérdésre és sorrendben írd fel a kérdésekre adott válaszaid mellett található betűt! A betűk kombinációját keresd meg az értékelésben, hogy kiderüljön, melyik személyiségtípusba tartozol!

1. kérdés: Kimerülten érsz haza péntek délután. A heted nagyon fárasztó volt és nem is túl sikeres. Hogyan töltöd a hétvégét?

- Felhívom a barátaimat, hogy megtudakoljam, milyen terveik vannak. Hallottam, hogy megnyílt egy új étterem / van egy jó vígjáték a moziban / akció van a bowling klubban. Elmegyek velük valahová. - E

- Lenémítom a telefonomat és otthon maradok. Megnézek egy részt a kedvenc sorozatomból, megfejtek pár keresztrejtvényt és beülök a kádba egy könyvvel. - I

 

2. kérdés: Melyik leírás illik rád jobban?

- A legfontosabb számomra, ami itt és most történik. A valódi helyzeteket nézem meg, a részletekre ügyelve. - S

- Az adatok unalmasak. Szeretek álmodozni és jövőbeli terveket szövögetni. Jobban bízom a megérzéseimben, mint az adatokban. - N

 

3. kérdés: A munkahelyed egy konkurens cége megpróbál magához csábítani téged. Kétségeid vannak: ott jóval többet fizetnek, de a jelenlegi helyeden nagyszerű a csapat és a főnök egyszer már pedzegette, hogy visszavonulása esetén téged képzel el utódjául. Hogyan hozod meg a döntést?

- Minden rendelkezésre áll információt felkutatok a konkurens cégről, egy HR szakértő barátommal is konzultálok, felvázolom az érveimet pro és kontra. Ilyen esetben nagyon fontos mindent mérlegelni és alaposan átgondolni a döntést. - T

- Hallgatok a saját érzéseimre és benyomásaimra. Mindig próbálom követni, amit a szívem súg. - F

 

4. kérdés: Két hét van a közeli barátaid esküvőjéig. Hogyan készülsz rá?

- Már egy hónappal ezelőtt / kerestem egy szaxofonost, aki a kedvenc gyerekkori dalunkat adja majd elő / összeállítottam egy vetítést a fényképeikből / írtam egy verset / kivasaltam a ruhát / kértem időpontot a sminkeshez és a fodrászhoz. Szeretek felkészülni az eseményekre. - J

- Minek készüljek? Jól fogok szórakozni a bulin és koccintok az ifjú pár egészségére. A legjobb dolgok mindig spontán módon születnek. - P

 

Értékelés: rakd egymás mellé a válaszaid betűit és keresd ki a felsorolásból a kombinációt!

 

ESTJ: VEZETŐ

Gyakorlatias és szilárd vagy, aki szereti a rendet mindenben, megszervezel és megtervezel mindent. Mindenekelőtt arról szeretsz másokat meggyőzni, hogy neked van igazad és arra törekszel, hogy a te véleményed legyen a mérvadó. Nyitott vagy a kommunikációra, az új ismeretek befogadására és a zajos társaságok kedvelt figurája vagy. Ne felejts el gondoskodni a szeretteidről és mindig mutasd ki a szeretetedet.

A férfiak 11%-a, a nők 6%-a tartozik ebbe a csoportba.

 

ENTJ: PARANCSNOK

Számodra az élet harc és tudatos kockáztatás. Ezek által ismered meg magadat és másokat. Bátor és éles eszű vagy, gyorsan támadnak ötleteid, ha valami újba kell fogni. Ugyanakkor a helyén kezeled a képességeidet, az erősségeidet éppúgy, mint gyengeségeidet. Jól érzed a legújabb divatot, nyitott vagy az új ötletekre. Pozitívan gondolkodsz. Imádod a sportot és mindent, ami vele kapcsolatos.

A férfiak 3%-a, a nők 1%-a parancsnok típusú személyiség.

 

ESFJ: TANÍTÓ

Nagyon jól kijössz az emberekkel, minden társaságnak te vagy a lelke. Figyelmes és óvó vagy, aki mindig kész segíteni, még akkor is, ha fel kell áldoznod a saját érdekeidet mások javára. Saját dolgaidban kifejezetten önálló vagy és nagy vonalakban elmondható, hogy segítség nélkül éred el a céljaidat. Szeretteidtől csupán érzelmi támogatást vársz.

Tanító típus a nők 17%-a és a férfiak 7%-a.

 

ESTP: TÁBORNAGY

'A részvétel a fontos, nem a győzelem' - ez a szlogened. Mindenáron a céljaid elérésére törekszel, még akkor is, ha fizikai erőt kell alkalmaznod hozzá. Betűről betűre betartod az akciótervet és nem hagyod, hogy mások irányítsanak, vagy hogy kompromisszum szülessen. Született harcos vagy, agilis és várakozáson felüli, aki még a legnagyobb stresszben is képes józanul ítélni és gyorsan cselekedni.   

A férfiak 6%-a, a nők 3%-a tartozik ide.

 

ENFJ: MENTOR

Érzelmi ember vagy, ékesszóló, élénk gesztusokkal és mimikával. Megérted mások érzelmeit és képes vagy éles szemmel kiszúrni, ha valaki hazudik. A szerelemben megbízhatatlan és féltékeny vagy. Gyakran állsz készen a közelgő eseményekre, sőt, elébük is mész.

A nők 3%-a, a férfiak 2%-a mentor típus.

 

ENTP: FELTALÁLÓ

Valóságos ötletgyáros vagy, aki mindig valami új megalkotásában vesz részt. Gyorsan alkalmazkodsz a szokatlan körülményekhez és könnyedén elsajátítod az újnak számító munkamódszereket. Innovatív és úttörő személyiség vagy, köszönhetően annak, hogy nem ragaszkodsz a hagyományokhoz és rutinhoz és mind szakmai, mind hobbi téren képes vagy a gyors váltásra. Ami pedig a legfontosabb: nem csak az ötlet kitalálására vagy képes, hanem az életbe való átültetésére is. 

A férfiak 4%-a, a nők 2%-a feltaláló.

 

ESFP: POLITIKUS

Mesteri módon vagy képes meghatározni mások képességeit és azokat manipulatív célokra felhasználni. Az emberekkel való bánásmódot nálad a saját érdekeid határozzák meg. Ennek ellenére, mindig igyekszel kellemes benyomást tenni és kivételes ember látszatát kelteni. A jelenre koncentrálsz minden sejteddel, nem szereted vesztegetni az időt, gyors eredményeket vársz el, nem tolerálod a papírmunkát.

Politikus személyiség a nők 10%-a és a férfiak 7%-a.

 

ENFP — GYŐZTES

Energikus és kíváncsi természetű vagy, erős kreatív vénával. Nagyszerűen elegyíted magadban az introvertáltak és az extrovertáltak tulajdonságait, következésképpen nem csak jól megérteted magadat másokkal, hanem érzed is a többi embert. Képes vagy mások helyébe képzelni magad, hogy így adj jó tanácsot nekik. Jól fejlett a képzelőerőd, magas az intelligenciád. Az életet lehetőségek tárházaként fogod fel. Harmonikus ember vagy, aki akkor is képes az egyensúlyt megtartani, amikor a körülötted lévő dolgok folyamatosan változnak.

A nők 10%-a, a férfiak 6%-a ilyen típusú. 

 

INFP: GYÓGYÍTÓ

Érzelmes és álmodozó személyiség vagy, aki előtérbe helyezi a belső harmóniát és saját maga elfogadását. Gondolataidat általában magadban tartod. Ennek ellenére, képes vagy megjósolni intuitív módon az eseményeket és megérteni azokat, akik körülvesznek téged. Szeretsz jól öltözni, minden körülmények között törekszel a jó megjelenésre. Nem vagy az a spórolós típus, aki mindig a legolcsóbb megoldást keresi. Gyakran elveszted az idő- és realitásérzékedet.

A nők 5%-a, a férfiak 4%-a a gyógyító típusba tartozik. 

 

ISFP: ZENESZERZŐ

Képes vagy az egyszerű dolgokban is örömöt találni, jól tűröd a rutint és a monotóniát. Szereted hasznosnak érezni magad, ezért mindig segítesz másokon, anélkül, hogy megsértenéd a személyes terüket. Nem szereted a konfliktushelyzeteket, képes vagy másokat megnevettetni, szórakoztatni. Realista és gyakorlatias vagy, aki kedves, megbízható, hűséges társ. Elfogadod a világot olyannak, amilyen, nem próbálsz meg másokat irányítani vagy manipulálni.

A nők 10%-a, a férfiak 8%-a tartozik ide. 

 

INTP: ÉPÍTÉSZ

Visszahúzódó és filozofikus vagy, aki nem szereti a túl erőteljes érzelmi megnyilvánulásokat, inkább a harmonikus érzelmi háttérre szavazol. Óvatos vagy a döntéshozatalkor, szeretsz analizálni és összefüggést keresni más múltbéli eseményekkel. Nagyon érzékenyen reagálsz a változásra, nehezedre esik elfogadni. Állandóan próbálod az adatokat, a gondolatokat és a döntéseket összefogni, emiatt sokszor érzed magad nyomás alatt.

Ilyen a férfiak 5%-a és a nők 2%-a. 

 

INFJ: TANÁCSADÓ

Az érzékeid nyitottak az emberekre és a kapcsolatokra. Könnyedén megérzed mások érzelmi állapotát és rejtett tehetségeit. Gyakran fordulnak hozzád tanácsért, de te magad könnyen sebezhető vagy és nehezen tolerálod az agressziót és a szeretet hiányát. Hajtóerőd, a megérzés nem kifelé, hanem befelé irányul. A hozzád hasonlók életük végéig tanulnak és a személyes fejlődést életük legnagyobb céljának tekintik. Magadat megismervén tudsz másokon segíteni.

Ilyen a nők 2%-a, a férfiak 1%-a.

 

INTJ: IHLETŐ

Gazdag belső világgal rendelkezel, amely nagy vonalakban, szokatlan ötletek kipattanására is okot ad. A tökéletességet keresed, mindent és mindenkit ki akarsz javítani. Az emberekkel való kapcsolatodban viszont sokszor érzel nehézségeket és gyakran eltávolodsz másoktól, hogy megőrizd a függetlenségedet. Képes vagy elsőbbségi sorrendet felállítani és bízol a megérzéseidben.

Ilyen a férfiak 3%-a, a nők 1%-a. 

 

ISFJ: VÉDELMEZŐ

Nem tűröd a hamisságot és a színházasdit egy kapcsolatban, az embereket 'tieidre' és 'idegenekre' osztod fel. Ez utóbbiakkal távolságtartó vagy. Azoknak pedig, akiket magadénak gondolsz, bármit képes vagy megadni, ráadásul úgy, hogy soha semmit nem kérsz cserébe. A szavaidat és a cselekedeteidet kiméred. Jóságos és védelmező vagy, a segítségnyújtás magasabb célját látod és segítesz másoknak, hogy boldogabbak legyenek.

Ilyen a nők 19%-a és a férfiak 8%-a.

 

ISTP: KÉZMŰVES

Általánosságban szeretsz a kezeddel dolgozni, műszerész gondolkodású vagy. Nem sietsz a döntések meghozatalával. Azt vallod, jobb hétszer mérni, mielőtt egyszer vágsz. A határidőket komolyan betartod és pontos jellem vagy. Az érzékszerveid által ismered meg a világot, látásmódod a történtekről objektív és konkrét. Természetedből adódóan szeretsz beszélgetést kezdeményezni másokkal, de visszakozol, amint megérzed az őszinteség hiányát.

A férfiak 9%-a, a nők 2%-a kézműves típusú.

 

ISTJ: ELLENŐR

Elmélkedő, mély és felelősségteljes vagy. Bizalmat ébresztesz, de te magad nem bízol elsőre senkiben, előtte minden rendelkezésre álló adatot elemzel. Nem vagy érdekelt egy hosszan elnyúló beszélgetésben, a kollégákkal való kapcsolattartást csak a munkaidőre korlátozod. A végeredményre összpontosítasz. Szereted a szigort, a rendet, sokszor tűnhetsz túl pedánsnak. Két lábbal állsz a földön, mindig az 'itt és most' érdekel.

Ellenőr típusú a férfiak 15%-a és a nők 7%-a.

 

Találó a jellemzés? Oszd meg a barátaiddal is!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!