Húszéves koruktól legálisan ihatnak és dohányozhatnak, ez pedig hatalmas ünneplésre ad okot!



Január második hétfője Japánban igazi piros betűs ünnep a fiatalok számára. Ez a nap a „Felnőtté válás napja”, amikor azok ünnepelnek, akik az előző január óta töltötték be vagy március 30-ig töltik be 20. életévüket.

Az utcát aznap ellepik az élére vasalt öltönybe öltözött fiatal férfiak. A fő attrakció azonban mégsem az ő megjelenésük, sokkal inkább a lányoké: a tradicionális japán öltözködési szabályokat követve a húszéves hölgyek szebbnél szebb anyagokból készült kimonóba bújnak, hozzá fehér prémgallért, fehér harisnyát és magas talpú papucsot húznak.

A fiatalok díszes ceremóniákon vesznek részt aznap, ahol a városvezetők bölcs szavai intik őket a felnőtt élettel járó felelősségvállalásra. Ezután kívánságtáblákat helyeznek el a templomok kertjében és még számos egyéb feladattal is meg kell birkózniuk a nap során. Este pedig jöhet a lazulás!

Húsz év az alkohol- és cigarettafogyasztás korhatára Japánban, ezért  igazi „ereszd el a hajam” vár a fiatalokra éjszaka: életükben először „felnőtt” buliban vehetnek részt. Jobban mondva, életükben először nem annak tudatában kell bulizniuk, hogy valami illegálisat követnek el.

Sokan felkeresik ezen a nevezetes napon a tokiói Disneylandet is, hogy Mickey vagy Minnie egérrel pózolva búcsúztassák a felhőtlen kamaszkort.

Szerinted jó lenne ilyen ünnepség Magyarországon is?

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!