Kulisszatitkok II. Erzsébet háza tájáról



A világ valamennyi királyi családja közül a brit dinasztia a legnépszerűbb. Ám még azok számára is akadnak ismeretlen részletek, akik nap mint nap nyomon követik az új híreket II. Erzsébetről és gyermekeiről, unokáiról. Te tudtál az alábbi érdekességekről?

 

1. Hányan vannak tulajdonképpen?

Ha a szó szoros értelmében nézzük, a brit királyi család 15 tagot számlál. Ők az alábbiak: II. Erzsébet és férje, Fülöp, gyerekeik (Károly, Anna, András, Edward), unokáik (Vilmos, Harry, Beatrix, Eugénia, János, Lujza), valamint dédunokáik (György és Sarolta). Margit, II. Erzsébet testvére is a szűk családba tartozik.

 

2. Hogyan tölti a királynő egy napját?

A királynő 7:30-kor kel. Ébredés után egy cukor nélküli teát, Mary márkájú kekszet és tejet szolgálnak fel neki. Mivel a királyi család étkezési szokásairól nem szabad információt kiszivárogtatni, azt sajnos nem tudjuk, melyik tea a királynő kedvence. Egyes források szerint az Earl Grey, mások azt mondják, az English Breakfast.

8:30-kor II. Erzsébet a férjével reggelizik, abban az étkezőben, amelynek ablakai a Buckingham Palota kertjére néznek. Az asztalon helyet kap a kukoricapehely, a joghurt, a pirítós lekvárral is. Reggeli közben a királynő átolvassa az újságokat, általában a Daily Telegraph-ot és a Racing Post-ot.

Reggeli után II. Erzsébet az alkalmazottakkal tart megbeszélést. Ott többek között megvitatják a postát, amit a királynő személyesen ellenőriz (napi 2-300 levelet kap). Ezután hivatalos találkozón, meghallgatásokon vesz részt, amelyek sokszor késő estig tartanak.

A királynő még elalvás előtt is a nemzeti ügyekkel foglalkozik: a nap vezető híreiről elolvas minden dokumentumot, amelyeket egy különleges, piros dobozban visznek neki.

 

3. Mi II. Erzsébet kedvenc ékszere?

Egy háromsoros gyöngy nyakéket szinte minden nap hord a királynő: ez afféle stílusjegy nála. Amikor 10 éves volt, nagypapájától, V. Györgytől kapta és azóta is ez a kedvenc ékszere. Később Mária királyné, aki Erzsébet nagymamája volt, kiegészítette a nyakláncot egy pár gyöngy fülbevalóval.

 

4. Névváltás a trónra lépéskor - Erzsébet is megtette?

A válasz: nem. Már az ókortól kezdve szokás volt az uralkodók körében, hogy trónra lépéskor elhagyták eredeti nevüket és egy másik keresztnevet vettek fel. Viktória királynőt, a legendás brit uralkodót például Alexandrinának nevezték el születésekor. Erzsébet azonban úgy döntött - mivel ez az uralkodó döntésén és nem egy kötelező hagyományon múlik -, hogy eredeti nevén lép a trónra.

 

5. Királyi címek keveredése

Gyakran szokás II. Erzsébetet angol királynőnek nevezni, ez az elnevezés azonban csak jobb híján alkalmas. Először is, ő egész Nagy-Britannia és Észak-Írország királynője, Anglia ennek a földrajzi területnek csak egy kis része. Másodszor, a világ több más pontján is uralkodónak számít, ezek: Ausztrália, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Granada, Kanada, Új-Zéland, Pápua- Új Guinea, San Vicente és Granadinas, Saint Kitts és Nevis, Santa Lucía, Salamon-szigetek, Tuvalu, Jamaica.

Ha már az elnevezés: a királyi udvar sztárja, Vilmos felesége, Katalin sem hercegnő, hanem hercegné, mivel nem hercegi családból származik. A férje révén Cambridge hercegnéje lett. Gyermekeik viszont már herceg és hercegnő megszólítással helyesek.

 

6. Mit csinálnak a hercegek, amikor nem a királyi udvarban tartózkodnak?

Az utóbbi években Vilmos mentőpilótaként tevékenykedett az East Anglian Air Ambulance csapatában, átlagosan heti 20 órában. A herceg teljes fizetését az orvosi csapat alapítványának utalta. 2017 márciusában felhagyott az állással. Mivel már 35 éves és ő a második a trón várományosainak listáján, szeretné minden idejét a királyi ügyeknek szentelni.

Harry herceg szép katonai karriert futott be. A Sandhurst Királyi Akadémián diplomázott, majd kétszer volt Afganisztánban, egy alkalommal egy katonai helikopter pilótájaként. Később ezért kitüntetést is kapott. Ausztrália hadseregének tagjaként is részt vett terrorellenes akciókban. Amikor biztonsági okokból leszerelték, versenyeket rendezett a háborúk során megsérült katonáknak.

 

7. Hogy szólítja a királyi család a királynőt?

Hivatalos források szerint, a királyi család tagjainak mindenféle privilégium jár, ha Erzsébet megnevezéséről van szó. Férje, Fülöp például Lilibet-nek szólítja a királynőt. Így hívta magát Erzsébet, amikor kislány volt és még nem tudta kiejteni a saját nevét.

A királyi család többi felnőtt tagja kötelezően 'Őfelsége' megnevezéssel kell, hogy először illesse Erzsébetet, utána jöhet a 'mama', és a többi. A dédunokáknál persze nem ilyen szigorúak a szabályok: György herceg kiskorában 'Gan Gan'-nak hívta a dédit.

 

8. A királynő: megtestesült takarékoskodó

Erzsébetről köztudott, hogy nem a pénzszórás híve és a takarékosodást az alkalmazottaitól is elvárja. Mindig lekapcsolja például a villanyt, amikor elhagyja a helyiséget a palotában és a ruhatárában sem bukkannak fel túl sűrűn új darabok. A körömlakkja is ugyanaz, amit 1989-ben felfedezett magának (Essie 'Balettcipő' színárnyalata) és amely csupán 8 dollárba kerül üvegenként.

9. Hová látogat el Erzsébet a legtöbbször?

A brit kormány ajánlásai alapján utazik a királynő külföldi helyszínekre, hogy erősítse a nemzetközi kapcsolatokat. Uralkodásának majdnem 70 éve alatt 120 hivatalos úton vett részt. Ebből Kanadába 27-szer, Ausztráliába 18-szor repült.

 

10. Náci üdvözlés Erzsébet gyerekkorából?

2015-ben a Sun című brit bulvárlap megdöbbentő felvételt talált 1933-ból, amelyen a 7 éves Erzsébet és húga, Margit édesanyjukkal, valamint nagybátyjukkal, Edvárddal feltételezhetően épp a náci kézlendítést gyakorolják. Az nem derült ki, hogy a felvétel hogyan jutott ki a palotából, a királyi család tagjai viszont rosszallásukat fejezték ki a pletykalappal szemben. Hangsúlyozták: a videófelvétel, amelyből a fényképet kiemelték, egy játékos délutánon készült, a teljes felvételből pedig badarság kiemelni egy képkockát a szenzációhajhászás miatt. Ráadásul 1933-ban még senki sem tudhatta, milyen tragikus véget ér az évtized a II. világháború kitörésével, ahol még ez a gesztus is teljesen új értelmet nyert.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!