Norvégia legcsodálatosabb időszakos nevezetessége!



A norvég Bergen városában november közepén minden évben felépítenek egy különleges kis várost, amelynek minden egyes házikója gyömbéres kalácsból készül. 

Míg nálunk a mézeskalács, Norvégiában inkább a gyömbéres keksz a karácsony elmaradhatatlan kelléke, a városka alapanyaga is ebből készül.

A főtéren felállított kis pavilonban rakják össze a várost 1991 óta minden karácsony előtt, elkészítésében pedig iskolás csapatok és önkéntesek segédkeznek. A városkának neve is van: Pepperkakebyen.

A miniváros elképesztő mennyiségű, mintegy 2000 házikóból áll, ezzel pedig a világ legnagyobb ilyen jellegű installációja.

Nem csak a gyömbéres házikókból áll azonban a látványosság. A kis házak között pici folyó kanyarog, amelyen illatos hajók úsznak, az utcákon ehető autók menetelnek.

A síneken zakatoló vonat ugyan nem ehető, de így is hangulatos kiegészítője Pepperkakebyen városának.

A kis pavilon akkora népszerűségre tett szert a norvégok körében, hogy évente 100 ezernél is többen keresik fel és az országhatárokon túlról érkezett turisták is célirányosan keresik fel.

A belépés nem ingyenes (csak ha viszel egy gyömbéres házikót, hogy gyarapítsd a gyűjteményt), a belépődíjból befolyt összeget viszont gyermekjóléti alapítványok kapják.

Fotók: https://www.facebook.com/Pepperkakebyen/

Te szívesen megnéznéd élőben Pepperkakebyen városát? Oszd meg a barátaiddal is ezt a csodás kis helyet!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!