Tanácsai minden szülőnek jól jöhetnek!



A mesékben a kis hercegek és hercegnők selyemben, bársonyban járnak, húsz párnás baldachinos ágyban alszanak, arany tányérból esznek és életük minden percét a szórakozás tölti ki. A valóság ezzel persze köszönőviszonyban sincs, Vilmos és Katalin családjában legalábbis biztosan. Ésszerű nevelési módszerük minden kisgyermekes szülőnek követendő példa lehet.

1. A hercegi cím nem ad okot arra, hogy az élet csak szórakozásból álljon

A hercegi párnak csak egy bébiszittere van, aki a szülők hivatalos teendői alatt besegít. A gyerekek etetése, fürdetése, a séta mind-mind a szülők feladata. Katalin és Vilmos nem bújnak ki a szülői felelősség alól az udvari elfoglaltságokra hivatkozva.

2. Tisztelik mások munkáját

A kis trónörökösöket a kezdettől fogva arra nevelik, hogy minden egyes embernek értékes a munkája, legyen az a vacsorát készítő anyuka vagy az ágyukat bevető személyzet. György és Sarolta saját maga pakol rendet a szobájában és nem hagyhatják ki az étkezéseket sem, csak mert épp nincs kedvük asztalhoz ülni.

3. A család a legfontosabb a világon

György herceg már tud vigyázni a kishúgára és Katalin elmondása szerint igaz barátokká váltak. A gyerekeknek kiskoruktól kezdve mesélnek a királyi családról és gyakran meglátogatják nagymamájuk, Diana hercegnő sírját is. Vilmos és Katalin a lehető legtöbb időt együtt töltik a gyerekekkel. György imád az apukájával beszélgetni, Sarolta pedig szívesen sürög-forog az anyukája körül a konyhában. A hagyományokkal ellentétben, az ő családjukban a gyerekek is a felnőttek asztalánál esznek.

4. Mindenkinek joga van szabadon kifejezni az érzéseit és a gondolatait

A házaspár szembemegy azzal a királyi tradícióval, amely 'visszafogott' családtagok nevelését írja elő. Katalin és Vilmos rendkívül fontosnak tartja gyermekei érzelmi fejlesztését is. Vilmos egy ízben így nyilatkozott: 'Látván, hogyan kommunikálnak egymással a mai gyerekek az iskolában, megértettem, hogy ma teljesen más világban élünk. Olyan generáció jön utánunk, amely habozás nélkül, nyíltan mondja el azt, ami aggasztja.'

5. A műveltségi nevelés fontos

György és Sarolta egyaránt imádják a könyveket, anyukájuk pedig gyakran viszi őket kiállításokra, múzeumokba. A kicsik kedvence a londoni Természettudományi Múzeum. 'A gyerekek imádnak ide jönni. És biztosíthatom, nem csak a dinoszauruszok miatt' - mondta Katalin.

6. A sport szeretete nélkülözhetetlen

A hercegi pár híresen nagy sportrajongó: Katalin gyeplabdázik, Vilmos pedig focizik, kosarazik és lovaspólózik. A kis hercegek még nem mutatnak túl nagy lelkesedést a sportok iránt, de a szülők nem adják fel és biztosak benne, hogy a jó példa előbb-utóbb meghozza gyümölcsét.

7. A társadalmi normákat szigorúan betartjuk közösségben

A gyerekek pontosan tudják, mi számít rosszalkodásnak a nyilvános eseményeken. Ha ilyesmit követnek el, büntetésből azonnal el kell hagyniuk a helyet, ahol épp tartózkodnak. György herceg már többször próbálkozott egy kis hisztivel a játszótéren, utána viszont rögtön hazavitték.

8. Otthon lehet lazulni

'Még nem törtek össze semmit, de próbálkoznak. György rohangál, mindent nyomogat, ugrál keresztül-kasul a házban. Kérem, mondják azt, hogy ez idővel majd könnyebb lesz!' - vallotta be egy ízben Vilmos. Ami azonban kiderül ebből a kedves nyilatkozatból, hogy a gyerekeknek otthon szabad gyerekként viselkedni, hercegség ide vagy oda.

9. Mindennemű fizikai büntetés szigorúan tilos

Bármennyit is rosszalkodnak a kis trónörökösök, Katalin és Vilmos sosem folyamodnak a fizikai büntetéshez. Ha György épp hisztis, Katalin mindent megpróbál, hogy más irányba terelje a figyelmét. Például elkezd hangosan énekelni, vagy akár ő maga is a földre veti magát és hisztizik. Ettől aztán a gyerekek úgy meglepődnek, hogy azonnal csend lesz.

10. A tablet és a számítógép a felnőttek tulajdona

György és Sarolta sok időt tölt a szabad levegőn, bicikliznek és pocsolyákban ugrálnak. Szigorúan tilos viszont számukra az elektromos kütyük használata. Katalin és Vilmos úgy gondolják, ezek még nem szükségesek az ő korukban és későbbre tartogatják a technika bevezetését. Amit szabad: labdázni, ugrókötelezni, szaladgálni és a szabadban játszani.

11. A rajzfilmek nézése bizonyos feltételek mellett megengedett

A hercegi családban megengedik a két kicsinek, hogy rajzfilmet nézzenek. Azt viszont a szülők határozzák meg, hogy mikor és mennyit. György herceg Tűzoltó Samért rajong, Saroltának pedig Peppa malac a kedvence. 

12. Az ésszerű fogyasztás nem divat, hanem életforma

Katalin és Vilmos a tudatos fogyasztók táborát erősítik. Többször jelent már meg olyan fotó a hercegekről, ahol édesanyjuk, édesapjuk vagy nagybátyjuk, Harry herceg gyerekkori ruháját vették fel. Ha új ruha vásárlására kerül sor, Katalin a mindenki számára elérhető márkák mellett teszi le a voksát, a luxusmárkák teljesen hidegen hagyják.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!