El tudod képzelni, hogy pár év múlva ilyen ételeket vásárolgass a szupermarketben?



A fejlődés nem áll meg soha, és ez igaz az élelmiszeriparra is. A SzínesVilág bemutat neked kilenc olyan ételt, amely vagy külsejében, vagy előállítási módjában ma még rettentően furcsán mutat. Azt viszont nem zárhatjuk ki, hogy pár évtized múlva ilyen ételeket vásárolnak majd a gyerekeink a boltban!

Lila kenyér

A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói fejlesztették ki azt a lila kenyeret, amely 20%-kal lassabban emésztődik meg, mint a hagyományos kenyér, mert nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amit a fekete rizsből vonnak ki. Ezek a részecskék a felelősek a kenyér különleges színéért. 

Könnyen lebomló vízbuborék

A PET palackok elárasztják a világot és súlyos környezeti károkat okoznak, hiszen több, mint 100 év kell a lebomlásukhoz. Az "Ooho!" névre hallgató találmány ezt hivatott kiküszöbölni. Nem másról van szó, mint hogy a vizet egy tengeri alga kivonatból készült, könnyen bomló "héjba" töltik. A buborék, mivel csak természetes anyag alkotja, már 4-6 hét alatt lebomlik a természetben.

Folyékony étel azoknak, akik mindig sietnek

Ugye, milyen bosszantó sokszor, amikor rohannod kell, hogy még egy étkezést is be kell iktatni a napba? Hol egyél, mennyi időt vesz igénybe, mennyire hizlal, hol parkolj addig, és megannyi egyéb kellemetlenség kíséri az ebédet. A Soylent cég erre kínál megoldást folyékony halmazállapotú ételeivel. Szlogenjük: "az étel, ami szabaddá tesz". Minden egyes zacskót úgy állítanak össze, hogy tartalmazza a megfelelő mennyiségű kalóriát, vitamint, ásványi anyagot és egyéb fontos összetevőt, mközben akár egy piros lámpánál elfogyaszthatod a tartalmát. Mit gondolsz, elég futurisztikus?

Üvegben "tenyésztett" hús

Sok év kísérletezés után, a tudósok 2013-ban képesek voltak tehenek izomszövetéből húst "tenyészteni". Még abban az évben elkészítették csúcstechnológiás hamburgerüket, ami cirka 325 ezer dollárba került. A technológia adott, most már azon kell dolgozniuk, hogy minél olcsóbban tudják előállítani ezt az élelmiszert. És hogy miért lenne jó az "üveges" hús? A fejlett országoknak azért, mert jelentősen csökkentené az állattartásból eredő vízfogyasztást. A fejlődő országoknak pedig azért, mert megszűnne az alultápláltság a harmadik világban.

Színtelen kávé a fogak védelmében

Ha kávézol, tapasztalhatod, hogy egy idő után a fogaid elszíneződnek tőle. Londonban fejlesztették ki azt a kávét, ami teljesen színtelen, ugyanakkor tartalmazza a kavébab minden pozitív tulajdonságát, mivel első osztályú kávészemekből készült. Hogy ez miért nem nekem jutott az eszembe?

100%-ban növényi alapú hamburger

Egyre nagyobb teret nyer a vega hamburger, amely egyáltalán nem tartalmaz húst. A "Beyond Meat" márka hamburgerei például a megszólalásig hasonlítanak a húsos hamburgerre, sőt, még a húsléhez hasonló levet is ereszt a pogácsája, ami a benne lévő articsókából származik. A készítők arra is ügyeltek, hogy a hamburger tartalmazza ugyanazt a mennyiségű fehérjét, mintha húspogácsából készülne.

Fekete fagyi

Egzotikus, szenes-mandulás íze és extrém kinézete már fogyasztók ezreit hódította meg - a fekete fagyi a gasztrobloggerek és az Instagram felhasználók kedvencévé vált. Tényleg menő fényképezkedni vele! Los Angeles egyik formabontó fagyizójából indult az őrület, amely mára az egész amerikai kontinensen tarol.

Folyékony fondüsajt, fordítva

Svájcban igazán értenek a sajtokhoz, nem véletlen, hogy a "Raclette" nevű újdonság onnan ered. Képzeld el a legfinomabb fondüsajtot, amelyhez nem kell bonyolult gép és rengeteg idő, mert fordítva működik: nem a falatokat mártogatod a sajtba, hanem a sajtot öntöd a tányérodon lévő ételre. Hússal, zöldségekkel, sült krumplival szokták tálalni, New Yorkban éttermi kedvenccé vált.

Fehérjepor a jó alvásért

Az álmatlanság óriási probléma a mai felpörgetett világban. A "Sleep Protein" nevű cég olyan fehérjeport dobott piacra, amely a növényi fehérjén kívül természetes összetevőkből kivont, alvást elősegítő adalékot is tartalmaz. Többek között meggyet, hiszen régóta tudjuk erről a nagyszerű gyümölcsről, hogy fogyasztása pihentető alvást eredményez.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!