Vajon mennyire jó megoldás a fáradtságra?



A mindennapi hajsza kimerítő, ezt pedig sokan úgy próbálják meg túlélni, hogy kölcsönvesznek egy kis energiát valamilyen finom energiaitaltól. Biztos, hogy ez a jó megoldás, vagy többet árt, mint használ? 

 

Változások a szervezetben energiaital fogyasztása után

 

Első tíz perc

A koffein felszabadul a véráramban, ami magasabb vérnyomást és hevesebb szívdobogást okoz. 

 

15 perccel később

Nő a koffein koncentrációja a vérben.

30 perccel később

Harmin perccel a fogyasztás után már kitágul a pupilla, elmúlik a fáradtságérzet. Nő a vérnyomás, ezért a máj több cukrot választ ki a véráramba.

 

Egy óra múlva

Az ital energetizáló hatása elmúlik, leesik a vércukorszint és megint fáradtnak érzed magad. 

 

Hat óra múlva

A vér koffeintartalma 50%-ot esik.

 

12 óra múlva

Ekkorra már az összes koffein kiürül a szervezetből. Ennek a folyamatnak a gyorsasága függ az italt elfogyasztó személy fizikai aktivitásától és életkorától. 

 

24 óra múlva

Az energiaitalok gyakori fogyasztása miatt felléphet fejfájás, ingerlékenység és emésztőszervi panaszok. Teljesen erőtlennek érzed magad nélküle.

 

14 nap múlva

Ha minden nap fogyasztasz energiaitalt két héten keresztül, a szervezeted szép lassan hozzászokik a koffeinadaghoz és kevésbé észrevehető lesz az ital hatása. Más tünetek is jelentkeznek, mint például álmatlanság, cukros ital fogyasztása esetén túlsúly, idegesség és érzelmi labilitás, magas vérnyomás és szívdobogásérzet.

 

Konklúzió

Ne feledd, hogy a legjobb energetizáló módszer az egészséges életmód. Ehhez nem kell nagy dologra gondolni: táplálkozz egészségesen, aludj elegendőt és heti többször sportolj, ha mást nem, hát annyit, hogy biciklivel jársz a munkahelyre. Ha állandó fáradtságérzet gyötör, talán érdemes ellátogatni az orvoshoz, mert elképzelhető, hogy nagyobb kivizsgálást igénylő okot tár fel a háttérben. 

 

Oszd meg a barátaiddal, ha ők is fogyasztanak energiaitalt!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!