Mindannyian tanulhatnánk tőlük!



Spanyolországon, azon belül is Barcelonán, a harag és a bosszúvágy helyett a hihetetlen mértékű összefogás és jóság hulláma söpör végig, ezzel is üzenve a terroristáknak: nem félünk! Íme, 15 olyan példaértékű cselekedet Barcelonából, amit bármelyik nemzet szívesen vallana magáénak!

 

1. A városlakók internet-szerte kisállatok képeit rakják fel a közösségi médiába, hogy ezzel is támogassák a rendőrség felhívását, miszerint ne szivárogtassanak ki információt vagy képeket, felvételeket a terrortámadásokról.

Hogy ez a fontos rendőri figyelmeztetés mindenkihez eljusson, az egész város összefogott. Ezt pedig mi mással érhetnék el leghatékonyabban, mint cuki cicás képekkel? Azokat mindenki megnézi, elolvassa, alatta pedig megtalálja az üzenetet: ne adj ki információt a támadásokról, mert azzal lehet, hogy a terroristák munkáját segíted!

 

2. Pár órával a támadás után létrehozták a #BedInBarcelona hashtaget, hogy akinek aznap szüksége volt szállásra, megoldhassa ingyen.

Az önzetlen városlakók a hashtag használatával ingyenesen bocsájtották azok rendelkezésére otthonaikat augusztus 17-én, akik a lezárt övezetben éltek és nem mehettek haza aznap.

 

3. A Turismo de Barcelona (Barcelona Turizmusa) nevű szervezet ingyenes szállást kínált több hotelben is, szintén a terrortámadás napján, hogy a La Rambla utcában megszálló, de onnan kinnrekedt turistáknak meg tudják oldani az éjszakát.

'Jöjjenek, fogadjuk őket, amíg a La Ramblát újra meg nem nyitják' - fogalmazott Joan Gaspart, a szervezet elnöke.

 

4. A barcelonai taxik az aznapi káosz után ingyenesen fuvarozták el az utasokat a környékről.

 

5. Ugyanezt tette a magánautó hálózat, a Cabify is. 

Az ehhez tartozó kód, amit be kellett mondani a sofőrnek: UNIDOS0817, azaz kb. 'Összefogás0817', a számok a dátumra utalnak.

 

6. Barcelona városa aznap este ingyenes tömegközlekedést biztosított a városban mozgóknak.

Ingyen használhatták a buszt és a metrót is.

 

7. A Snau nevű cég, amely házi kedvencek ellátására szakosodott, ingyen vigyáz a sérültek vagy családtagjaik kutyájára, amíg ők a kórházban tartózkodnak.

 

8. Az Eulen sztrájkbizottsága, amely a barcelonai repülőtér biztonsági embereit tömöríti, bizonytalan időre elhalasztotta épp folyamatban lévő sztrájkját.

 

9. Bár a kórházak jelezték, hogy elegendő tartalékokkal rendelkeznek, a városlakók önzetlenül akár egy órát is sorba álltak, hogy vért adhassanak.

 

10. A Facebook is segített: a szokásos 'safety check' alkalmazáson felül, amelyen keresztül mindenki megnézheti, hogy az érintett zónában tartózkodó ismerősének nem esett-e baja, még egy alkalmazást bocsájtott a város rendelkezésére.

Ebben összekötötte a terrortámadás miatt segítséget kérőket a segítséget felajánlókkal.

 

11. Miközben megszületett a '#StopIslam' (állítsuk meg az iszlámot) hashtag, ennek ellenkezője is elterjedt a közösségi médiában, ez pedig a '#StopIslamofobia' (állítsuk meg az iszlamofóbiát). Egy közszereplő írta a Twitterén: 'Édesanyám két utcányira járt a Las Ramblas-tól. Egy marokkói taxis ingyen hazavitte őt és azt mondta, nem mindenki egyforma'.

 

12. A FNAC üzletláncban rekedt embereknél a bolt dolgozói mindent elkövettek, hogy kényelmesen érezzék magukat a nehéz órákban: vizet osztogattak, nyugtatgatták a tömeget és még a mobiltelefonokat is fel lehetett náluk tölteni.

A terrortámadás után az emberek az utcáról a boltokba menekültek, és mivel az utcát és az épületeket a rendőrség lezárta, nem volt egyszerű a kijutás. Egy kommentelő írja, hogy lánya az egyik ilyen üzletközpontban dolgozik, és három órára voltak bezárva a turistákkal.

 

13. A rendőrök és a mentősök kivételesen szívós és kemény munkájának köszönhetően a fizikai rend másnapra helyreállt Barcelona központjában.

 

14. Nem csak a városközpont egy utcája volt érintett az ügyben, hanem a környéken minden utca.

Az autósok többórás dugóba kényszerültek az útlezárások és a szigorú ellenőrzés miatt. Nekik az ottani lakosok siettek a segítségükre: vizet és élelmet kínáltak a sofőröknek, még késő este is.

 

15. A több tucatnyi külföldi sérülthöz önkéntes tolmácsok siettek a kórházakba, hogy a rendőrséggel zajló kommunikációjuk zökkenőmentes legyen.

 

Oszd meg te is, támogassuk ezzel a példátlan összefogással a terrorizmus elleni harcot!

 

Forrás: buzzfeed.com

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!