A szüleinek óriási döntést kellett meghozniuk



Ma mutatunk egy történetet, amely, bár igazán szomorú, azért mégis hordoz magában örömöt is. Egy 13 éves kislány váratlanul elhunyt, agyi vérhólyag következtében. Szülei a lány szerveit felajánlották, ezzel pedig nem kevesebb, mint nyolc ember életét mentették meg. Ez a szervadományozás történetének eddigi legnagyobb sikertörténete.

Jemima Layzell „elbűvölő, okos, szórakoztató, együttérző és kreatív” kislány volt, mondta az anyukája, a 43 éves Sophie Layzell, az angliai Horton lakója. A lány halála elfogadhatatlan teher, amin mégis enyhít valamelyest, hogy ennyi emberen tudtak segíteni.

Alig néhány héttel Jemima 2012-es halála előtt a család arról beszélgetett, hogy van lehetőség a szervek felajánlására a halál után. A téma aktualitását az adta, hogy a család egy barátja autóbalesetet szenvedett. „Nyilvántartásba volt véve a barátunk, mégsem lehetett donor, a halálának körülményei okán” mondta az édesanya. „Jemimával ezelőtt még sosem beszéltünk erről a komoly témáról. Érzelmileg kicsit megviselte, de tökéletesen átérezte a dolog súlyát”.

A kislány halála után aztán ő maga vált donorrá. Szíve, vékonybele, hasnyálmirigye, két veséje és tüdeje egy-egy beteg ember szervezetébe került, míg a máját két részre osztva kapta két páciens. A nyolc beteg közül öt gyerek.

Jemima az édesanyja születésnapi előkészületei alatt lett rosszul és négy nappal később halt meg a kórházban. Az agyi vérhólyag egy vérrel teli gyulladás az egyik agyi érben, gyerekek körében rendkívül ritka és sajnos már csak akkor okoz tüneteket, amikor szétrobban. Akkor azonban már késő, mivel vagy maradandó agykárosodást okoz, vagy halált. „Ha Jemima túlélte volna, agykárosodást szenvedett volna, ami örökre tönkretette volna a kommunikációját és testének jobb felét”.

Amikor a kislány halála után a szülők a holmiját rendezgették, 20 naplót találtak. Az elsőt négyévesen kezdte vezetni. Mindezt az anyagot könyv formájában kiadták a szülők „The Draft” (A projekt) címen, a bevételt pedig jótékony célokra ajánlják fel.

Harvey, a kislány 49 éves édesapja a lányáról elnevezett alapítványnak dolgozik, amely többek között azzal is foglalkozik, hogy népszerűsítse a szervadományozást. Büszkék arra, hogy Jemima megmentett nyolc életet. „A halála után nem sokkal láttunk egy programot szívátültetésre váró gyerekekről a Great Ormond Street kórházban. Számunkra, ha nemet mondtunk volna, az egyet jelentett volna azzal, hogy megtagadjuk az élet lehetőségét ezektől a kicsiktől, habár Harvey az elején kényelmetlennek érezte, hogy a szívét is felajánljuk”, mondja az anyuka.

„Úgy érezzük, nagyon fontos, hogy a családok beszéljenek a szervadományozásról. Minden szülő ösztönösen nemet mond erre, hiszen arra vagyunk programozva, hogy megvédjük a gyerekeinket. Csak úgy tudtunk igent mondani, hogy ismertük Jemima véleményét a dologról”.

A szervhiány életek százait követeli Nagy-Britannia szerte minden évben. 2016-ban például 457 beteg halt meg szervre várva, közülük 14 gyerek. Az Egyesült Királyság várólistáján több, mint 6400 személy található.

Nálunk is nagy probléma a többéves várólista. Ezzel a történettel szeretnénk felhívni a figyelmet a szervadományozás fontosságára. Oszd meg te is, hogy minél több emberhez eljusson!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!