Szélsőségesnek minősítették a szervezetet



Az Orosz Legfelsőbb Bíróság csütörtökön szélsőségesnek titulálta a Jehova Tanúi nevű egyház ténykedését és betiltotta a szervezetet az ország egész területén. Az orosz kormány úgy ítélte meg, hogy az egyház egyes szabályai, például a vérátömlesztés megtagadása, szélsőségesnek minősül és mint olyan, nemkívánatos Oroszországban.

Yuri Ivanenko bíró elmondta: "A Legfelsőbb Bíróság az Oroszországi Jehova Tanúi Központot szélsőségesnek ítélte meg, és úgy rendelkezett, hogy betiltja a Központ munkáját az ország területén." A vallási szervezet vezetői az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, mint az egyetlen olyan opcióhoz, ami maradt a számukra, és amely bíórság már többször is hozott számukra kedvező ítéletet.

A vétó vonatkozik az egyháznak mind a 395 oroszországi létesítményére és összesen mintegy 175.000 orosz hívőt érint. A szervezet közleményében tudatta: "Ha ez a bejelentés életbe lép, az katasztrofális következményeket hoz az orosz szabad vallásgyakorlásban". 

Ha a büntetés életbe lép, a vallás terjesztői perbe foghatók szélsőséges tanok miatt. Eközben az Igazságügyi Minisztérium - aki eredetileg előterjesztette a betiltásra vonatkozó javaslatot - már felfüggesztette a központ munkáját addig, amíg meg nem hozzák a végleges döntést. A Legfelsőbb Bíróság pedig, amint elfogadta az előterjesztést, már el is rendelte a vallásos szervezet javainak államosítását, miután kérte a központi, szentpétervári iroda bezárását.

A Jehova Tanúi egy nemzetközi vallásos szervezet, amely a Biblia egyéni értelmezésén alapuló tanokat terjeszt. A vérátömlesztés tiltása Oroszországban mára "orvosi kihívássá" vált. Az ellenük zajló eljárásban szóvivőik kiálltak amellett, hogy ők nem szélsőséges szervezet: ügyvédeik úgy érveltek, hogy a szervezet betiltása megsértené a nemzetközi gyakorlatot.

Néhány szakértő viszont úgy gondolja, hogy a szervezet valójában szekta. A média emlékeztet rá, hogy a jehovásoknak már többször is volt dolguk a törvénnyel: bírósági döntések nem teljesítése, szélsőséges anyagok birtoklása és más olyan törvényszegések, amelyeket Oroszország a csecsen háború után hozott a radikális tanok terjedésének megakadályozására.

Tény, hogy Oroszországban az utóbbi időben több publikációt is betiltottak a Jehova Tanúitól, azzal érvelve, hogy családokat rombol szét és gyűlöletkeltő. Yaroslav Sivoulski, a szervezet egyik szóvivője a France Press-nek nyilatkozva elmondta: "megrendülve" érezte magát a bírók döntése után. "Sosem gondoltam volna, hogy ilyesmi előfordulhat a modern Oroszországban, ahol az Alkotmány garantálja a vallásszabadságot", panaszkodott.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!