Hihetetlen, milyen jótékony hatással bír az írás az emberi lélekre!



Van, hogy nehéz időszakon megy keresztül az ember és úgy érzi, képtelen kimászni a gödörből. Hogyan lehet túlélni az ehhez hasonló helyzeteket? Például írásterápiával. Cikkünkből megismerheted a módszert, amely négy nap alatt képes visszarendezni a lelki egyensúlyodat, hogy újra pozitívan lásd a világot.

 

Mire van szükséged az írásterápia gyakorlásához?

- ceruza vagy toll

- papírlap vagy számítógép

Hogyan csináld?

- Állítsd be az órádat, hogy 15 perc múlva jelezzen.

- Tedd magad elé a papírlapot, vagy nyisd meg a szövegszerkesztő programot.

- Kezdd el leírni azt, ami történt, vagy amit érzel.

 

Fontos javaslatok:

- Ne agyalj a helyesíráson és ne koncentrálj a szépírásra, csak írj!

- Nem szükséges kronológiai sorrendben leírni a történéseket; írd azt, ami előbb eszedbe jut.

- Ne válogasd meg a szavaidat; ha káromkodás jut eszedbe, írd le azt.

- Ha az idő letelt előtt úgy érzed, már nincs mit írnod a dologról, kezdd elölről, addig, amíg nem jelez az órád.

- Amint szól a jelzés az órán vagy a telefonon, állj meg.

- Négy napon keresztül ismételd meg az írást. Mindig 15 percig írj, arról az eseményről, amely a fájdalmat okozta vagy amely a depresszív élethelyzetbe sodort téged. Írj az érzéseidről.

- Négy nap múlva, amikor befejezted az utolsó napi gyakorlatot, semmisítsd meg az írást (égesd el, szaggasd szét), ha pedig gépen írtál, töröld ki a fájlt.

 

Milyen hatásai vannak az írásterápiának?

Az amerikai pszichológus, James Pennebaker dolgozta ki az írásterápia módszerét az 1970-es években, miután túljutott egy depressziós időszakon. A válása után bezárkózott a házába és csak egy hónap múlva volt képes kikelni az ágyából és leülni az írógépe elé. Nem tudta igazán, mit csinál, csak írt és írt a gépen megállás nélkül. Néhány nap múlva úgy érezte, jobban van és sikerült túljutnia a legnehezebb szakaszon: új célokat látott maga előtt és új lehetőségeket vett észre.

Az idő igazolta a módszerét: emberek ezrei fordították már hasznukra az írásterápiát, amely átlendíti őket a nehéz élethelyzeteken. A hatásos módszer akkor is működik, ha nagyon mély a fájdalom, mert segít felszínre juttatni az élni akarást és megértetni, hogy az élet megy tovább.

 

Te próbáltad már az írásterápiát? Oszd meg a cikket a barátaiddal is,  talán valakinek épp most van szüksége erre a tudásra!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!