Szuper érdekes! Ezután tudni fogod!



A mindennapi életben dolgok százai vesznek minket körül, de sokszor mégsem tudjuk pontosan, hogyan kell ezeket használni. A SzínesVilág most olyan érdekes sztorikkal ismertet meg, amelyek használati tárgyaink valódi értelmét mutatják be!

1. Miért van az ingek hátára kis akasztó varrva?

Erre két magyarázat is létezik. Az első a legkézenfekvőbb: nyilván azért, hogy hajtás és gyűrődés nélkül fel tudjuk akasztani az inget a fogasra. A második magyarázat szerint, ezt még akkor kezdték az ingekre varrni, amikor az urak nyakkendőt vagy sálat hordtak. A szekrényben ebbe a fülecskébe belefűzhették az inghez való nyakkendőt.

 2. Mire való a laptop töltőjén lévő henger?

Bizonyára már te is felfigyeltél a kis hengerre, ami a laptopod vezetékén ül. De vajon miért van ott? A magyarázat egyszerű: ez a kis henger szűri ki a környezet elektromos zajait, így a kifogástalan működést segíti elő. Magyarul ferritszűrőnek hívják. Ha szétnyitod, azt láthatod, hogy benne tesz egy kanyart a zsinór, körülötte pedig ferritlapocskák találhatók. A ferrit egyébként összepréselt szén.

3. Miért van a repülőgépek ablakán egy pici lyuk?

A repülők ablaka két üveglemezből áll. Mivel a kinti és a benti nyomás nagymértékben eltér egymástól, ez a kis lyuk arra szolgál, hogy a nyomást valamelyest kiegyenlítse. Ha nem lenne ott, az ablak a magasban egyszerűen kirobbanna a helyéről!

4. Mire való a radírok kék vége?

A legtöbb hagyományos radír egy piros és egy kék részből áll. A kék részt nem a tinta radírozására találták ki, mint ahogy azt sokan hiszik. Eredetileg azért kellett, hogy vastag papírról is le lehessen szedni a firkát. A vastag papíron a piros rész csak maszatolna, a kék viszont tökéletes munkát végez.

Idővel azonban a gyártók rájöttek, hogy erre a célra senki sem használja a kék véget, ezért tértek át a tinta kiradírozására.

5. Miért vízszintes az ingek legfelső és legalsó gomblyuka, miközben a többi függőleges?

Még egy inges kérdés, de a válasz teljesen hétköznapi. Azért vízszintes az alsó és felső gomblyuk, mert ez a két gomb szokott a legtöbbször kigombolódni, a vízszintes vágású lyuk pedig jobban a helyén tartja. 

6. Miért van a teniszcipőn két érdekes lyuk?

Nagyon hasznos lyukakról van szó: ezek tartják fixen a lábunkon a cipőt és lehetővé teszik, hogy a cipő minden lábformához a lehető legjobban illeszkedjen. Mozgás közben ezzel kerülhető el a vízhólyagok kialakulása is, mert jobb szellőzést biztosít.

7. Miért van lyuk a spagettis kanál közepén?

Ez egy zseniális ötlet, mégsem tudja szinte senki! Azért van lyuk a közepén, hogy meg tudd vele mérni a szükséges száraztészta mennyiségét. Épp annyi száraz spagetti fér be a lyukba, amennyit egy normál étvágyú ember egyszerre el tud fogyasztani. 

8. Mire való a farmerek pici zsebe?

Minden farmernadrág oldalzsebében rejtőzik egy még kisebb zseb. Az általános nézet szerint ez az óvszer hordására szolgál, és tény, hogy oda diszkréten el lehet dugni az effajta holmikat is. Eredetileg azonban a zsebórának szánták a kis zsebecskét és 1873 óta minden Levi's farmeren rajta van. Azóta persze a többi márka is átvette ezt a rejtett elemet.

9. Miért van lyuk a toll kupakján?

Azt hiszem, ezt álmodban sem gondolnád! Képzeld, évente mintegy 100 ember hal meg fulladásban azért, mert lenyeli a tolla kupakját. A tervezők pár évtizede tették a nyílást a kupakra, ami elég kicsi ahhoz, hogy a toll tintája beszáradjon, de elég nagy ahhoz, hogy ha netalán a szórakozott használó lenyeli a kupakot, kapjon levegőt a résen. Szóval, a halálozási statisztika minden bizonnyal magasabb lenne, ha nem lenne a tollkupakon az a pici lyuk!

10. Miért varrnak a ruha belsejébe egy darabot az anyagából is?

Kis zacskóban találsz anyagdarabot minden komolyabb ruhadarab (zakó, kabát) belsejében. Ez nem azért van ám ott, hogy csinos kis foltot lehessen varrni belőle, ha kikopott a zakód könyöke! A gyártók azt találták ki, hogy ezen a kis anyagon tesztelheted azt, hogyan bírja a ruha a mosószert vagy a fehérítőt adott esetben. Így kockázatmentesen próbálhatod ki az alkalmazni kívánt mosószert a ruha anyagán. 

Képek forrása: genial.guru

Ugye, ma is mennyit tanultunk? Oszd meg te is!

 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!