Sosem árt egy kis praktikus tudás!



Néhány trükk annyira zseniális, hogy évszázadokon keresztül anyáról lányára száll, mígnem szép lassan feledésbe merül. Mi most szeretnénk neked tíz olyan házi praktikát felidézni, amelyet nagymamáink betéve tudtak. De ismerted valamelyiket ezelőtt?

 

1. A vágott rózsa kétszer annyi ideig virít, ha a vizében egy fél aszpirint oldasz fel

Persze, nem csak a rózsa. A szegfű, a krizantém és sok más virág hosszú napokig szép dísze lehet asztalodnak, mert az aszpirin megakadályozza a víz poshadását. Ha nárciszod van, rajta egy csipet só segít, ha pedig dáliád, egy pici ecetet tegyél a vízbe.

 

2. Így tanítsd meg a gyereket a helyes tollfogásra

Tegyél a kicsi kezére egy befőttes gumit, majd ugyanezt a gumit tekerd át a toll szárán is. Így kialakul a stabil tartás.

 

3. Ha nem szeretnéd, hogy a kenyér morzsázzon szeletelés közben, márts a kést forrásban lévő vízbe

A frissen sütött kenyeret általában csak jó sok morzsa árán tudjuk szeletekre vágni. Ezt kiküszöbölheted, ha forrásban lévő vízbe mártod a kést.

 

4. A ruhán ejtett olajfoltot kiveszi a só

Csak szórd be sóval a foltot, majd dörzsöld rá egy kicsit. Pár perc múlva söpörd le. A só a zsír nagy részét magába szívja, így a ruhadarabot sokkal könnyebb lesz kimosni, de ha pici foltról van szó, akár teljesen el is tűnik.

 

5. Ha a tojás főzővizébe sót teszel, könnyebben lejön a héja

Bár a só sem tudja megakadályozni, hogy a tojáshéj felrepedjen főzés közben, az viszont biztos, hogy nem fog kifolyni a repedésen a tojásfehérje.

 

6. Rovarcsípésre egy szelet krumplit kell helyezni

Bármilyen bőrirritáció esetén hasznos lehet, ha egy szelet krumplit rögzítesz a viszkető csípésnyomra: nyugtatja a bőrt és enyhíti a viszketést.

 

7. Az odaégett ételt úgy távolíthatod el, ha az edényben sós vizet forralsz

Ha 3-4 evőkanál sót adsz a vízhez, majd 15-20 percen keresztül forralod, a legmakacsabb leégést is el tudod majd távolítani az edény aljáról.

 

8. Hívd segítségül a karórádat, ha az égtájat szeretnéd megállapítani

Persze nem az okosórát, ez annál régebbi trükk! Állj úgy, hogy az óramutató a Nap felé mutasson. Húzz egy képzeletbeli vonalat az egyeshez. Az egyes vonala és az óramutató vonala között lesz félúton dél. Délelőtt a Naptól jobbra lesz a déli égtáj, délután a Naptól balra.

 

9. A beszáradt körömlakkot hígítsd fel körömlakk lemosóval

Csupán pár csepp körömlakk lemosó is elég, hogy lakkod újra a régi állagú legyen, sőt, még egy kis fényt is ad neki. Ha viszont remeg a kezed, inkább csak óvatosan: a túl sok hígítás folyóssá teszi a körömlakkot és többé sosem lesz a régi.

 

10. A céklától elszíneződött kezedet citrommal tisztítsd meg

A szappan csak kiemeli a cékla vörös színét, ezért, ha halványítani akarod a tenyereden lévő foltokat, felejtsd el! Inkább fogj egy félbevágott citromot és dörzsöld be vele az elszíneződést.

Képek: genial.guru

Tetszettek a tippek? Oszd meg te is! Köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!