HIHETETLEN, NÉZD MEG A VIDEÓT!



Oroszországban házat “nyomtattak”!
Mindössze egyetlen napra volt szükség, hogy Oroszországban felépítsék egy 38 négyzetméteres ház falait additív, 3D nyomtatási technológiával. Az igazi újdonság a sebesség, illetve az, hogy helyben készült a ház, nem egy gyárban nyomtatták a részeit. És mindezt csupán 3 millióból...

Sokakban felmerül a kétely, de a lenti videó jól mutatja, hogyan készült el a ház előszobával, nappalival, konyhával és fürdőszobával.  Az Apis Cor nyomtatója akár 132 négyzetméteres házak elkészítésére is alkalmas, és áthelyezés nélkül 3,3 méter magas épületeket tud gyártani.

Hidegben is jól haladnak a munkálatok

Az tél egyik leghidegebb, decemberi napját választották az építésre, így bebizonyosodott az is, hogy extrém körülmények között is működik a megoldás. Az utómunkálatokhoz szükség volt szigetelésre is, ezt laza szerkezetű, száraz szigetelőanyaggal, illetve purhabbal oldották meg.  A nyomtatási minőség lehetővé tette, hogy csiszolás és egyéb előkezelés nélkül, azonnal festhessék a falakat.
Miután bekerültek az ablakok, a világítás és a többi gépészeti és berendezési tárgy, kulcsrakész lett a ház. A tetőt külön szigetelték egy vízzáró réteggel, és a lapostetős kivitel ellenére is jól bírja a hó súlyát.

Az épület 175 évig is bírhatja

A demóban az ívek dominálnak, így jogosan merülhet fel a kérdés, hogy honnan lesz megfelelő bútorzata a lakóknak? Minden bizonnyal nyomtatnak maguknak...

Csak 3 millió forintba került!

Az Apis Cor adatai szerint hozzávetőleg 275 dolláros négyzetméter ár jön ki, amiben már a falakon és a tetőn kívül a külső-belső befejezés, a szigetelés, az ablakok, a padló, illetve a vezetékelés is benne van. Vagyis a ház megközelítőleg 3 millió forintért épült fel. A költségek tovább csökkenthetők, ha nincs szükség ilyen extravagáns megjelenésre, a klasszikus négyzetes forma a cég becslése szerint 223 dollár körüli négyzetméterárral valósítható meg.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!