Nagypénteken ő a főszereplő Madrid utcáin



Nem lehet nem személyként beszélni arról a csodálatos szépségű Krisztus szoborról, amely évközben a madridi Nuestro Padre Jesús de Medinaceli bazilikában pihen, nagypénteken viszont körmenetre indul a spanyol főváros központi utcáin.

A szobor alkotójáról nincsenek pontos ismereteink. Ami bizonyos, hogy stílusa alapján a sevillai iskolából származik a XVII. század elejéről. Az alkotás 173 cm magas és a Pilátus elé hurcolt Jézust ábrázolja. Azt a pillanatot ragadja meg, amikor Pilátus bejelenti Jézus halálbüntetését.

A szobor keze a teste előtt össze van kötözve és eredetileg csak egy ágyékkötőt visel. Hátán látszanak az ostorozás nyomai. Arca és földre szegezett szeme nagy szenvedésről, egyúttal nagy türelemről tanúskodik.

Maga a szobor is sokat szenvedett, mire méltó helyére kerülhetett Madridban. Még a kezdeti időkből maradt fent a történet, miszerint a marokkói La Mamora városba vitették elkészítése után 1614-ben, az ott szolgáló spanyol katonáknak. A város azonban 1681-ben ismét arab kézre került és a szultán Mequinez városába küldte a Krisztus szobrot. Ott az utcán végighurcolták és a muzulmánok meggyalázták. Ezt egy katolikus szerzetes is végignézte, aki ezután felajánlotta az araboknak, hogy annyi aranyat fizet a rendje a szoborért, ahány kilós az alkotás. A méréskor aztán Krisztus csodák csodájára jóval könnyebbnek bizonyult, mint amennyi valójában. Végül 1682-ben került Madridba.

A szobor már a kezdetektől hatalmas kultusznak örvend. Több, mint harminc rendnyi teljes öltözéke van, köztük nem egy még az 1800-as évekből származik és olyan is akad, amit királyok vagy grófnők varrattak. 

Bár szobrásza faragott hajat is Krisztusnak, a nyilvánosság elé igazi emberi hajból készült parókában és díszesen felöltöztetve állítják ki. A nagypénteki felvonuláson egy fél kilós, drágakövekkel ékesített aranykoronát is visel.

A Medinaceli Krisztus, vagy más néven, a Madridi Úr minden pénteken látogatható a bazilikájában. Ekkor a hívők a szobor lábát is megcsókolhatják. 

A nagypéntek Spanyolország-szerte a vallásos körmenetek napja. Madridban a Medinaceli Krisztust viszik végig egy díszesen faragott trónon, lila ruhába öltöztetve. A trónt ünneplőbe öltözött férfiak cipelik, közben méltóságteljes zene szól. Az eseményt százezrek kísérik figyelemmel az utcán.

Nézz meg egy három perces videót az idei felvonulásról!

Oszd meg, ha szerinted is csodaszép és élethű a Medinaceli Krisztus szobor!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!