Kína már régóta ismert hatalmas gyárairól, politikai fogoly munkatáborairól, kirívó internet cenzúrájáról, mérgező gyermekjátékairól és romlott babatápszeréről. De mi a helyzet a légkondicionált ruházati boltokkal Magyarországon?A magyar nép érdekét szem előtt tartják, amikor itt nyitnak boltot? A GreenPeace szerint nem. A szervezet közzétett egy jelentést: „Dirty Laundry 2” „Piszkos Szennyes 2” címmel, felfedve azokat a mérgező vegyi anyagokat – különösen a nonilfenol etoxilátok (NPE-k), formaldehid, ftalátok, és a brómozott égésgátló jelenlétét a kínai ruházati termékekben, többek között az Adidas és a H & M márkanévvel ellátott ruházati cikkekben.

A nonilfenol etoxilátokban (NPE) rejlő veszély

Az NPE-k nonilfenolokká alakulnak, amelyek igen veszélyes toxinok, mégpedig hormonháztartás-romboló tulajdonságokkal. Erről a toxinról bebizonyosodott, hogy a női hormonok működését utánozza, megváltoztathatja a szexuális fejlődést és befolyásolja a reproduktív rendszert. Az NPE-k egyes elemei vettek részt a széles körben elterjedt hím európai halak elnőiesedésében, és a WWF szerint egyes emlősöknél a hormonális folyamatok teljes zavarát figyelték meg. Még alacsony szinten is, ez a toxin nagy veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre. Nem véletlen, hogy az NPE-k használata teljesen korlátozott Európában, de nincs ez így Kínában! Ezekről a nonilfenol etoxilátokról azt is kiderítették már, hogy mosáskor belemosódnak a többi ruhába is, így szennyezve el az esetleges „tiszta” ruhadarabokat is.

Formaldehid

Ezt a leggyakrabban holttestek, szervek tartósítására használják a biológusok, de riasztóan sok nagy kínai ruházati lánc is dolgozik vele azért, hogy a portékák frissen, gyűrődés-és penészmentesen érkezzenek meg rendeltetési helyükre, ahol fizikai kinézetük igen fontos lesz.  Nem feltétlenül tudja ezt minden vásárló, ahogy azt sem, hogy a kínai ruhagyártóktól nem követelik meg, hogy a ruhacímkére ráírják a ruha összetételét. Vagyis a gyártók a ruhát úgy is értékesíthetik Magyarországon, hogy címkéje egy szót sem szól azokról a vegyszerekről, amelyek benne vannak. Az új-zélandi tesztek 900-szor nagyobb formaldehid szintet fedeztek fel néhány kínai exportban, mint az előírt biztonsági szint.

Ftalátok

Szakemberek óva intenek a ftalátoktól, amelyek segítségével egyébként a műanyagot teszik rugalmasabbá és ellenállóbbá. A ftalátok hormonzavarokhoz kapcsolódnak, mint például csökkent férfi spermaszám, és megtalálhatóak sok új, igen műanyag szagú ruhában és cipőben.
A perfluorozott vegyszerek, amelyek lélegző szövetek gyártásánál használatosak, szintén veszélyesek, mert felhalmozódnak a szervezetben és ismerten rákkeltő hatásúak. A brómozott égésgátló anyaggal kezelt hálóruha, amelyet nagyon széles körben használnak gyermekek hálóruhájának készítéséhez, szintén gondot okoz. Patkányokon végzett kísérletekben mutatták ki, hogy ez az anyag csökkenti az agy kapacitását.

Bőrünk a legnagyobb szervünk

Minden, amit fogyasztunk, vagy minden, amivel érintkezünk – többek között ruhánkból belénk szívódó vegyi anyagok- vagy asszimilálódnak, vagy eliminálódnak a testből. Azok a vegyi mérgek, amelyeknek bőrünket tesszük ki ruhánkon vagy bőrápolónkon át, jelentős módon leterhelik testünket.
Mialatt egyre inkább kitoljuk testünk tűrőképességének határait, környezetünk egyre toxikusabbá válik. A vám pedig: az egyre több megbetegedés. Környezetünkben ólálkodó mérgező anyagokkal a legtöbben nincsenek is tisztában. A modern háztartási termékek, tisztítószerek, a modern élelmiszer-ellátás, szépségápolási és ruházati termékek pedig bizonyosan nagy szerepet játszanak az emberek mérgezésében.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!