Láttál már 32 centis sáskát? Most majd fogsz!



A rovarvilág, bár szinte láthatatlan számunkra, ugyanolyan érdekes és szemkápráztató, mint mondjuk az emlősök vagy a hüllők világa. Ezekről az ízeltlábúakról te sem fogod elhinni, hogy léteznek, pedig de!

Óriás leopárdlepke (Hypercompe scribonia) 

Ennek a gyönyörű, leopárdmintás lepkének azért van ilyen figyelemfelkeltő mintázata, hogy távol tartsa magától az ellenfeleket.

Vándorló levél (Phasmatodea)

A botsáskák családjába tartozik ez a különleges rovar is, amely megjelenésében tökéletesen utánozza egy falevél alakját és mintázatát. 

Bivalykabóca (Stictocephala bisonia)

Ez a robusztos kinézetű rovar csupán 6-9 milliméteres, de felnagyítva erősen hasonlít a bivalyhoz, innen az elnevezés. Az Észak-Amerikában honos faj nem kifejezetten népszerű: a növények kiszívott nedvével táplálkozik és sok kárt okoz a mezőgazdaságban is.

Panda hangya

Ez a hangya valójában darázs, bár repülni nem tud. A kis szőrös állatka aranyosnak tűnik, ám csípését megéreznéd, mivel tekintélyes fullánkkal rendelkezik. Chilében él.

Zsiráf zsizsik  (Trachelophorus giraffa)

Madagaszkáron él ez a roppant vicces kis rovar, aminek teljes testhossza csupán 2,5 centi. Csak 2008-ban fedezték fel. Emberre ártalmatlan, életének nagy részét a "zsiráfbogár fán" tölti.

Üvegszárnyú pillangó (Greta oto) 

A csodaszép pillangó szárnyszegélye sötétbarna, szárnyai közepén viszont nincs pollen, ezért olyan, mintha üvegből készült volna. A felnőtt példányok vándorolnak, élőhelyük Mexikó és Közép-Amerika, de Kolumbiában és Venezuelában is találtak már belőle.

Borneói óriás botsáska (Phobaeticus kirbyi) 

Van köztük vékonyabb és húsosabb, a képen látható épp ez utóbbiak közül kerül ki. Ami közös bennük, az az elképesztő méret: egy ilyen rovar átlagosan 32 cm hosszú, de ha a kinyújtott lábaival mért hosszt nézzük, 14 cm-rel hosszabb. Az sem biztos, hogy észreveszed, még akkor sem, ha élőhelyén, Borneón jársz: többnyire a fák lombjában rejtőzködik.

Mézhangya 

Ez a különleges hangyafaj képes a potrohában édes folyadékot tárolni, ezáltal mézcsepphez hasonlóvá válik a teste. Főleg Ausztrália száraz és meleg vidékein élnek és az őslakosok számára nélkülözhetetlen táplálékként szolgálnak.

Orchidea manó (Hymenopus coronatu) 

Az imádkozó sáskának ez az igazán különleges fajtája Malajzia és Indonézia területén őshonos. Kedvelt búvóhelyük az orchideák virága, amelyhez annyira hasonlítanak. Ott várják álcázva a finomabbnál finomabb rovarfalatokat.

Golyófejű kabóca (Bocydium Globulare)

Sokszor megválasztották már a világ legfurcsább rovarának ezt a fején érdekes gömböcskéket viselő rovart. Mindössze 4 mm-esre nő, Brazíliában őshonos. Ha innen nézem, helikopter, ha onnan nézem, ízeltlábú! Nagyon jópofa!

Oszd meg a cikket te is!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!