Plusz: mit mondj helyette?



A munkahelyi kapcsolatok bonyolult szövevényében néha olyan mondatok is elhagyják az ember száját, amit már abban a pillanatban megbán, ahogy kimondta. Még ha nem is esik jól a munka és ezt szeretnéd szavakkal is kifejezni, nem mindegy, hogyan tálalod mondjuk a főnöködnek az aktuális nyűgödet. Íme, 12 mondat, amit eszedbe ne jusson kiejteni a munkahelyeden, és 12 helyettesítő mondat, amivel ugyanazt mondod, csak sokkal szebben. :)

1. "Nem az én dolgom."

Ne használd, mert: azt sugallja rólad, hogy csak saját magaddal és a saját munkáddal foglalkozol és nem vagy jó csapatjátékos.

Helyette inkább így: "Azt javaslom, fordulj ezzel ....-hez."

2. "Dehát eddig is mindig így csináltuk."

Ne használd, mert: a szükséges változások akadályozójaként állítod be magad, márpedig a változások, az egyes folyamatok javítása viszi előrébb azt a céget is, ahol te dolgozol.

Helyette inkább így: "És mondd: miért jobb így, mint az eddigi módon?"

3. "Már nem tehetek semmit."

Ne használd, mert: elfogadod a vereséget. Gondold azt, hogy meg fogod tudni oldani a problémát, koncentrálj a lehetséges megoldásra és ne az "úgyse lesz jó" opcióra!

Helyette inkább így: "Azt hiszem, elakadtam. Tudnál segíteni nekem új megoldási lehetőségeket találni?"

4. "Egy perc múlva megcsinálom."

Ne használd, mert: valójában nem egy perc múlva fogod megcsinálni. Bizalmatlan lesz veled a kollégád, ha még egy óra múlva sem lesz készen, pedig te azt mondtad, hogy egy perc múlva hozzáfogsz...

Helyette inkább így: "Emlékeztess rá pár perc múlva, kérlek!"

5. "Ennek semmi értelme."

Ne használd, mert: lehet, hogy elhamarkodott következtetést vontál le a helyzetből, és az elég kellemetlen, ha később mégis kiderül, hogy van értelme. Nem szabad reflexből tagadni mindent, amit a kolléga mond.

Helyette inkább így: "Nem vagyok biztos benne. Szerinted miért ez a legjobb megoldás?"

6. "Tévedsz!"

Ne használd, mert: negatív érzelmeket váltasz ki a kollégádból és nem is biztos, hogy átgondoltan jelented ezt ki adott helyzetben.

Helyette inkább így: "Nem értek egyet, mert.... Mit gondolsz?"

7. "Sajnálom, de..."

Ne használd, mert: csak olcsó kifogásnak tűnik, amit rutinból mondasz és nincs mögötte valódi érzelem. Az sem derül ki, miért sajnálod valójában.

Helyette inkább így: "Annyira sajnálom! Legközelebb megpróbálom..."

8. "Én úgy feltételeztem, hogy..."

Ne használd, mert: a munkahelyen nem találgatni kell, hanem pontosan megtudni, hogy mi a feladatod, mit várnak el tőled. Minden találgatás és feltételezés előbb vagy utóbb biztosan félreértéshez vezet.

Helyette inkább így: "El tudnád pontosan magyarázni, mit kell tennem?"

9. "Mindent megtettem, amit tudtam."

Ne használd, mert: helytelen következtetést vonhatnak le a munkádról, például, hogy ennyi a maximum, amit ki tudsz hozni magadból. Mindent megtettél, amit tudtál, mégsem sikerült? Mit várjanak tőled legközelebb?

Helyette inkább így mondd: "Legközelebb hogyan tudnám jobban csinálni?"

10. "Ezt/Azt kellett volna..."

Ne használd, mert: romboló hatású a hozzászólásod. A legkönnyebb más hibáját kihangsúlyozni, amikor ideges vagy, de ezzel semmi sem változik. 

Helyette inkább így: "Ez nem működik, legközelebb próbálj meg..."

11. "Lehet, hogy tévedek, de..."

Ne használd, mert: ezzel a kifejezésmóddal alábecsülöd a saját véleményedet. Aggódsz, hogy a többiek mit reagálnak az ötletedre és nem vagy biztos magadban.

Helyette inkább így: "Van egy ötletem!"

12. "Nem volt időm arra, hogy..."

Ne használd, mert: még a végén kiderül, hogy nem tudsz priorizálni. Mindig sok a munka és kevés az idő, ezért sorba kell rendezni a teendőket és a legfontosabbal kezdeni.

Helyette inkább így: "Ekkorra ... tudom megcsinálni."

 

Ha mégis kicsúszik a szádon valamelyik a 12 tiltott mondatból, kérj bocsánatot és közöld, hogy nem akartál megbántani senkit, majd fogalmazd át a mondandódat a minták szerint! Sok sikert a munkádban!

Oszd meg, hogy minél több boldog munkahely legyen, ahol a kollégák tisztelik egymást!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!