Egy egész élet bölcsességét adta át!



Amikor James K. Flanagan 2012. szeptemberében elhunyt, valami hihetetlen dolgot hagyott hátra öt unokája számára. Mint kiderült, hónapokkal a halála előtt egy levélben írta meg leszármazottainak címzett jótanácsait. Lánya, Rachel Creighton jóvoltából a levele már mindenki számára elérhető. Íme, a levél.

 

 

Kedves Ryan, Conor, Brendan, Charlie és Mary Catherine,

Bölcs és gondoskodó lányom, Rachel unszolására írtam le nektek néhány tanácsot, azokat a fontos dolgokat, amiket megtanultam az életem során. Ezeket a sorokat 2012. április 8-án írom, 72. születésnapom előestéjén.

 

1 . Te Isten ajándéka vagy nem csak a mi számunkra, hanem az egész világ számára. Mindig emlékezz rá, főleg, amikor nehéz pillanatokon mész keresztül.

 

2 . Ne félj... senkitől és semmitől, amikor arról van szó, hogy a lehető legteljesebb életet akarod élni. Menj az álmaid és a reményeid után, nem számít, milyen nehéznek vagy 'másnak' is tűnnek ezek az álmok mások szemében. Túl sok ember nem csinálja azt, amit szeretne, vagy amit csinálnia kéne, azért, hogy mások mit gondolnak róla. Kerüld el a pesszimistákat. A legrosszabb az életben az, amikor hátrafelé tekintgetsz és azt mondogatod: 'Nekem kéne, nekem lehetne, nekem kellett volna csinálnom...'. Kockázatvállalás, hibázás!

 

3 . Mindannyian itt a Földön hétköznapi emberek vagyunk. Néhányan talán menőbb kalapot viselnek, vagy nagyobb tisztséget töltenek be, esetleg (időszakosan) hatalmuk van és azt akarják, hogy ti azt gondoljátok, ők mindenek felett állnak. Ne higgy nekik! Nekik ugyanazok a kétségeik, félelmeik és reményeik vannak: esznek, isznak, alszanak és finganak, mint bárki más. Mindig kérdőjelezd meg a hatalmat, de légy óvatos és körültekintő abban, hogy ezt milyen formában teszed! 

 

4 . Írj listát mindarról, amit szeretnél véghezvinni: utazni, megtanulni valamit, beszélni idegen nyelvet, megismerni egy különleges embert. Legyen hosszú a listád és minden évben valósíts meg róla valamit. Ne mondd azt: 'majd holnap megcsinálom' (vagy következő hónapban, vagy jövőre). Ez a legbiztosabb módja annak, hogy sose csinálod meg! Nincs holnap, nincs 'megfelelő' pillanat valaminek az elkezdéséhez, kivéve a 'most'-ot.

 

5 . Légy kedves és bújj ki a páncélodból, hogy segíts másokon - elsősorban a leggyengébbeken és a gyerekeken. Mindenkinek van valamilyen különleges gondja és szüksége van a vigasztalásunkra.

 

6 . Ne lépj be a hadseregbe, se más egyéb szervezetbe, ami ölésre képez ki. A háború rossz. Minden háborút öregek kezdenek, akik felfegyverzik vagy becsapják a fiatalembereket, hogy gyűlöljék és megöljék egymást. Az öregek túlélik, és ugyanúgy, ahogy papíron, egy tollvonással elkezdték a háborút, úgy is fogják abbahagyni. Így rengeteg jó és ártatlan ember hal meg. Ha a háború annyira jó  és nemes, miért nem a vezetők vívják meg?

 

7 . Olvass könyveket, amennyit csak bírsz. Csodálatos tárházai az örömnek és a tudásnak, az inspirációnak. Nincs szükséged hozzájuk sem elemre, sem áramra és bárhová elkísérnek. 

 

8 . Légy őszinte.

 

9 . Utazz! Mindig, de főleg amíg fiatal vagy. Ne várj addig, amíg 'elegendő' pénzed lesz, vagy amíg 'minden elrendeződik'. Ez sosem fog bekövetkezni. Most azonnal csináltass útlevelet.

 

10 . Aszerint válassz munkát vagy hivatást, amit szeretsz csinálni. Persze, lesz néhány nehezebb pillanatod még így is, de a munka öröm kell, hogy legyen! Vigyázz az olyan munkával, amit csak pénzért vállalsz: megbénítja a lelkedet.

 

11 . Ne kiabálj. Sosem működik, ráadásul neked is fáj és másoknak is. Mindig, amikor kiabáltam, elbuktam.

 

12 . Mindig tartsd be a gyerekeknek tett ígéreteidet. Ne mondd azt: 'majd meglátjuk', amikor nemet akarsz mondani. A gyerekek elvárják az igazságot.

 

13 . Sose mondd senkinek, hogy szereted, ha nem úgy van.

 

14 . Élj harmóniában a természettel: menj a szabadba, az erdőbe, a hegyekbe, a tengerhez, a sivatagba. Ez fontos a lelkednek.

 

15 . Öleld meg azokat, akiket szeretsz. Mondd meg nekik most, hogy milyen sokat jelentenek neked, ne várd meg, amíg túl késő lesz.

 

16 . Légy hálás. Egy ír mondás szerint: 'Ez egy nap az életünkből, és már sosem tér vissza.' Minden nap gondolj erre.

Forrás: genial.guru

 

Oszd meg te is, hogy a nagypapa szívhez szóló üzenete sokakhoz eljusson!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!