Jól szeretnél aludni? Akkor ne eméssz közben!



Az, hogy mit vacsorázol, meghatározza alvásod minőségét. Úgy alszol utána, mint egy kisbaba, vagy rémálmokkal és álmatlansággal tarkított éjszakád lesz? Pár napja néztük át a reggelire vonatkozó szabályokat, ne maradjon ki az esti étkezés sem!

Nézd meg mi az, amit nyugodtan ehetsz vacsorára, és mi az, amit jobb lesz elkerülni.

Amit ne vacsorázz:

1. Hamburger sajttal, szalonnával

A gyorsételek akkor is megterhelik a gyomrot, ha épp nem szalonnásak, ez a változat viszont azért külön említésre méltó, mert rekord mennyiségű zsírt tartalmaz, ami a gyomorsav termelést igencsak serkenti. Ez egyenesen éjszakai gyomorégéshez vezet. Ugye azt te sem szeretnéd?

2. Alkohol

Az alkohol vizelethajtó hatású, ezért számolhatsz azzal, hogy 2-3 alkalommal meg kell látogatnod a WC-t miatta. Plusz, amit talán nem tudtál, hogy alvás előtti fogyasztása horkolást okozhat.

3. Étcsoki

Az étcsoki koffeint és teobromint tartalmaz. Mindkét összetevő stimulálja az idegrendszert és gyorsítja a szívverést, egyszóval: álmatlanságot okoz.

4. Csirke

Ha a vérben nagy mennyiségű fehérje található, az 50%-kal lassítja az emésztést. Ha vacsira csirkét eszel, számolj azzal, hogy tested a pihenés helyett azzal foglalkozik majd egész éjszaka, hogy megeméssze a húst.

5. Csípős fűszerek

A csípős fűszerek, ételek fogyasztása azért nem javasolt elalvás előtt, mert gyomorégést és nyugtalan alvást okoznak.

Amit ehetsz:

1. Banán

Magnézium és kálium tartalmának köszönhetően segít az izmok regenerálásában. Kipihenten fogsz ébredni, ha banánt vacsorázol.

2. Pulyka

1,5-2 órával elalvás előtt jó, ha eszel egy kis pulykahúst. Ez vörösebb, mint a csirkehús, ráadásul triptofán tartalma igen magas. Ez az aminosav javítja az alvás minőségét, normalizálja a ritmusát.

3. Tej

Szintén tartalmaz triptofánt, így nyugodtabb és hosszabb lesz az alvásod. Nem véletlenül sláger a meleg tej elalvás előtt a kisgyermekek körében!

4. Jázminrizs

A jázminrizs fogyasztása után a glükóz apránként szabadul fel a vérben, az alváshoz szükséges idő pedig a felére csökken.

5. Cseresznye, meggy

A bennük lévő melatonin segít a szervezet belső órájának szabályozásában, így jó hatással van az elalvásra és az alvás időtartamára.

Ha tetszett, oszd meg az ismerőseiddel, nekik is segíthet!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!