Jól szeretnél aludni? Akkor ne eméssz közben!Az, hogy mit vacsorázol, meghatározza alvásod minőségét. Úgy alszol utána, mint egy kisbaba, vagy rémálmokkal és álmatlansággal tarkított éjszakád lesz? Pár napja néztük át a reggelire vonatkozó szabályokat, ne maradjon ki az esti étkezés sem!

Nézd meg mi az, amit nyugodtan ehetsz vacsorára, és mi az, amit jobb lesz elkerülni.

Amit ne vacsorázz:

1. Hamburger sajttal, szalonnával

A gyorsételek akkor is megterhelik a gyomrot, ha épp nem szalonnásak, ez a változat viszont azért külön említésre méltó, mert rekord mennyiségű zsírt tartalmaz, ami a gyomorsav termelést igencsak serkenti. Ez egyenesen éjszakai gyomorégéshez vezet. Ugye azt te sem szeretnéd?

2. Alkohol

Az alkohol vizelethajtó hatású, ezért számolhatsz azzal, hogy 2-3 alkalommal meg kell látogatnod a WC-t miatta. Plusz, amit talán nem tudtál, hogy alvás előtti fogyasztása horkolást okozhat.

3. Étcsoki

Az étcsoki koffeint és teobromint tartalmaz. Mindkét összetevő stimulálja az idegrendszert és gyorsítja a szívverést, egyszóval: álmatlanságot okoz.

4. Csirke

Ha a vérben nagy mennyiségű fehérje található, az 50%-kal lassítja az emésztést. Ha vacsira csirkét eszel, számolj azzal, hogy tested a pihenés helyett azzal foglalkozik majd egész éjszaka, hogy megeméssze a húst.

5. Csípős fűszerek

A csípős fűszerek, ételek fogyasztása azért nem javasolt elalvás előtt, mert gyomorégést és nyugtalan alvást okoznak.

Amit ehetsz:

1. Banán

Magnézium és kálium tartalmának köszönhetően segít az izmok regenerálásában. Kipihenten fogsz ébredni, ha banánt vacsorázol.

2. Pulyka

1,5-2 órával elalvás előtt jó, ha eszel egy kis pulykahúst. Ez vörösebb, mint a csirkehús, ráadásul triptofán tartalma igen magas. Ez az aminosav javítja az alvás minőségét, normalizálja a ritmusát.

3. Tej

Szintén tartalmaz triptofánt, így nyugodtabb és hosszabb lesz az alvásod. Nem véletlenül sláger a meleg tej elalvás előtt a kisgyermekek körében!

4. Jázminrizs

A jázminrizs fogyasztása után a glükóz apránként szabadul fel a vérben, az alváshoz szükséges idő pedig a felére csökken.

5. Cseresznye, meggy

A bennük lévő melatonin segít a szervezet belső órájának szabályozásában, így jó hatással van az elalvásra és az alvás időtartamára.

Ha tetszett, oszd meg az ismerőseiddel, nekik is segíthet!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!