Mindet kipróbálhatod otthon. :)



A nyelvünket legfőképpen evéskor és beszédkor használjuk, viszont sokkal többre mindenre képes mint gondolnánk.

Íme 8 példa:

1. A nyelved sosem fárad el a tested többi izmával ellentétben.

Észrevetted már azt, hogy annak ellenére hogy a nyelved is izom sose fárad el? Persze ha nem szenvedsz semmilyen betegségben. A nyelved 8 izomból áll, emiatt rendkívül rugalmas. Talán emiatt a 'fáradthatatlanság' miatt van az, hogy sose tudjuk megunni az evést? :)

2. Mindenki nyelve különbözik.

Minden nyelv lenyomata az ujjaink lenyomatához hasonlóan személyenként egyedi, tehát azonosítási módszerként is használhatnánk. Bár valószínűleg nem lenne túl kellemes. Gondolj csak bele, hogy a reptéren a nyelvedet fürkésznék a hüvelykujjad helyett.

3. Meg tudod hajtani a nyelved?

A tudósok még mindig próbálnak logikus magyarázatot találni arra, hogy mi az oka annak, hogy míg egyesek meg tudják hajtani a nyelvüket, addig mások nem. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy mindez a genetikától függ. Aki nem tudja meghajtani a nyelvét, annak nagy valószínűleg a szülei és a nagyszülei sem tudták.

4. A nyelved ugyan elfáradni nem tud, de hízni igen!

Ahogyan az első pontban említettük, a testünk 'állandó' kimerültségben 'szenved' amely alól egyedül a nyelvünk a kivétel. Sokan nem is gondolnák, de ha nem figyelünk oda a nyelvünk el is hízhat! A tudósok szerint a kövér nyelv összefügghet a horkolási- és alvási problémákkal.

5. A nyelved különböző pontjain ugyanúgy érzékeli az ízeket.

A sokak által ismert 'ízlelési térkép' nem létezik. Az ízeket a nyelv bármely része érzékelheti, egyedül az ízek intenzitása változhat.

6. Lehetetlen valaminek az ízét meghatározni csak a nyelvünk segítésével.

Próbálj édességet enni úgy, hogy befogod az orrod. Az édes ízt ugyan fogod érezni, de nem fogod tudni beazonosítani azt, hogy az eper vagy csokoládé, mert az ízek megkülönböztetéséhez szükségünk van a szaglásunkra is. Gondolj csak arra amikor meg vagy fázva...

7. A testünknek az a része, amely a leggyorsabban gyógyul.

Hányszor haraptad már meg a saját nyelved? Valószínűleg sokszor, de egy pár perc múlva már el is felejtetted, hogy megtörtént. Ez köszönhető a nyálnak, és a nyelvet alkotó szöveteknek, amelyek az emberi testben a leggyorsabban gyógyulnak.

8. A nyelved színe segíthet megállapítani, az egészségi állapotodat.

Ha a nyelved világos rózsaszín akkor gratulálok! Ez azt jelenti, hogy valószínűleg egészséges vagy! A nyelv különböző árnyalatai más-más problémát jelezhetnek. Ha nagyon vörös, az jelezhet gyulladásos betegségektől a szívproblémákig. A sárga gyomor- vagy májproblémára utalhat, a fehér pedig kiszáradást jelezhet.

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!