Jól gondold át, hogy érdemes-e napi szinten fogyasztanod!



Mindannyian hallottunk már híreket arról, hogy a szénsavas üdítők károsak a szervezetre, azt azonban nagyon kevesen tudják, pontosan miért. Összeszedtük neked az okokat, hogy végre tisztán láss és el tudd dönteni, tényleg kell-e ez neked!

 

1. Túlsúly

Fél liternyi szénsavas üdítővel már fedezed a napi kalóriabeviteled egytizedét. Az éhség azonban nem múlik el tőle. A táplálkozáskutatók úgy számolnak, hogy minden egyes elfogyasztott dobozos üdítő 1,6-szorosára növeli a túlsúly kialakulásának esélyét.

 

2. Csontok

Napi két liter kóla már súlyos mértékben rongálja a csontokat, éppúgy, ahogy napi négy csésze kávé is. A test képtelen a kalciumot beépíteni és a csontok törékennyé válnak. A gyerekek ebben az esetben sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

 

3. Vese

A szénsavas üdítőkben lévő foszforsav hozzájárul a vesekő kialakulásához. A statisztikák kimutatták, hogy a szénsavas üdítőt nem fogyasztók között sokkal kisebb számban fordul elő vesekő. A dehidratáltság szintén jellegzetes következménye a koffeintartalmú üdítők (energiaitalok) fogyasztásának: bár úgy gondolod, szomjoltóként iszod, valójában dehidratált leszel, mivel a koffein vizet von el a szervezetből.

 

4. Fogak

A fent említett foszforsav intenzíven rombolja a fogzománcot is, sokkal gyorsabban, mint a cukor - arról pedig ne is beszéljünk, hogy a szénsavas üdítő mindkettőt nagy dózisban tartalmazza, tehát az egyik összetevője rombolja a fogzománcot, a másik pedig a baktériumok elszaporodásában 'segédkezik'. Szénsavas üdítő fogyasztása után nem is ajánlott azonnal fogat mosni, mert a fogzománc felázása miatt könnyebben megsérül a fog felülete.

 

5. Máj

 

Napi csupán 6 deci szénsavas üdítő fogyasztásával jó úton haladsz a májzsugor felé. Ráadásul, ha napi egy liternyit iszol a cukros, szénsavas löttyökből, ötszörösére növeled a zsírmáj esélyét.

 

Mindezek tudatában, a te kezedben a döntés, hogy megéri-e a szénsavas üdítők további fogyasztása!

Oszd meg te is, ha fontosnak tartod, hogy minél többen tudjanak róla! Köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!