Mit egyél, hogy csökkenjen a tüsszögés és a viszketés?



A lakosság jelentős hányadának az április és a május nem csak a csodálatos, napos tavaszról szól. Ez az az időszak, amikor virágba borulnak a fák, ennek pedig velejárója, hogy megjelennek a pollenek a levegőben.

Talán te is szenvedsz a tavaszi pollenallergiától, amelyet ebben az időszakban a fűzfa, a mogyoró, a platán, a nyárfa és megannyi más fafajta pollenje okoz. Bár az allergiára sajnos nincs végleges megoldás, fontos tudnod, hogy gyógyszer nélkül is sokat javíthatsz az állapotodon, ha betartod az alábbi étrendi tanácsokat!

Kutatások szerint a három élelmiszerfajta, ami nem maradhat ki, ha allergiától szenvedsz: zöldségek, gyümölcsök és hal. Amit viszont jó, ha kerülsz, mert felerősíti a tüneteket: hús, tej, kenyér. 

Következzen azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyek szuper hatásosak a szénanátha idején:

- Brokkoli:magas vitamin- és rosttartalma csökkenti a tüneteidet allergiás időszakban, mindemellett pedig könnyű étel, amely változatosan elkészíthető. Főzés helyett párold, hogy C-vitamin tartalma a lehető legjobban megmaradjon!

- Citrusfélék: pech, hogy épp tavasszal csökken a boltban a fellelhető citrusfélék száma, de ha már végképp nincs több narancs a piacon, a lényeg, hogy minél több C-vitamint vigyél be a szervezetbe! Ennek általános immunerősítő hatása nagyon jót tesz az immungyengítő allergia ellen.

- Fokhagyma: gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású, de ami a legjobb, hogy képes olyan enzimeket hatástalanítani a szervezetben, amelyek az allergiás reakciókért felelnek.

- Alma: mindegy, hogy piros vagy zöld, a hatása ugyanúgy immunerősítő. Ha a reggeli órákban megeszel egy almát, a tüneteid nem fognak olyan erővel támadni, mint annak előtte.

- Lazac: gyulladáscsökkentő hatása miatt akkor is hasznos számodra, ha poratka allergiától szenvedsz. Rendkívül magas Omega-3 zsírsav tartalma a szervezet számára nélkülözhetetlen.

- Zöld tea: képes blokkolni az erős allergiás reakciókat. Számottevő antioxidánst tartalmaz, ez pedig erősíti a szervezetet. Ne feledd: mindig a szálas változatot válaszd, mert már kutatások is bizonyítják, hogy a filteres kiszerelésben ahhoz képest csak tizedannyi a jótékony antioxidáns!

- Hagyma: tudjuk, hogy a hagymatea jó a megfázásra. Mivel az allergia tünetei szinte ugyanazok, mint a nátháé, mire vársz? Egyél hagymát, amikor csak teheted, és a szénanátha észrevétlen marad az idén!

- Lenmag: Omega-3 tartalma az egyik legmagasabb az élelmiszerek között. Érdemes azért is fogyasztani, mert az egészséges bélműködést serkentő hatással rendelkezik. Szórhatod joghurtba, salátába, de a legjobb, ha őrölve fogyasztod, hogy könnyebb legyen megemészteni.

Remélem, a tüneteid hamarosan csökkennek! Facebook oldalunkon várjuk tippjeidet: neked mi segített az allergia elleni küzdelemben?

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!