Ismerd meg az északi életfilozófiát!



Akárhányszor készítenek statisztikát a legboldogabb nemzetekről, a dánok, norvégek, svédek és finnek mindig vagy dobogón, vagy annak közelében végeznek. Vajon mi a titkuk? Tényleg annyival jobb ott az élet, vagy csak hozzáállás kérdése az egész? Bizony, hogy az!

A SzínesVilág megmutatja neked, mit tanulhatunk az északi népektől életfelfogás terén!

1. Alázat és tisztelet a másik ember felé

A skandináv országokban ismert az ún. Jante törvények fogalma, ami egy regény főszereplőjéről kapta a nevét. Ezek olyan szabályok, amik nem követik a világ trendjét, nem az egyént helyezik mindenek fölé:

- Ne gondold, hogy különleges vagy!

- Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi!

- Ne gondold, hogy jobb vagy, mint mi!

- Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi!

- Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi!

- Ne gondold, hogy mindent meg tudsz csinálni!

- Ne gúnyolódj rajtunk!

- Ne gondold, hogy mások törődnek veled!

- Ne hidd, hogy tudsz nekünk valamit tanítani!

Habár maguk a skandinávok is kinevetik néha ezt a törvényt, valójában sokat segít, hogy empatikus és barátságos társadalmat és emberi kapcsolatokat építsen. A szerénység és mások tisztelete nagyon is az ő stílusuk.

Ezen felül, a fenti mondatok felhívják a figyelmet az arrogáns emberekre: északon nem divat dicsekedni az elért eredményekkel vagy a megszerzett javakkal.

2. A munka és a család egyensúlya

A skandinávok tudják, milyen fontos elegendő időt szánni a családra és a gyerekekre is. Rengeteg dán cég és iroda délután ötkor bezár és nincs túlóra, a hétvégéről nem is beszélve. Svédországban nemrégiben vezették be a hat órás munkanapot, a munka hatékonyság pedig semmit sem csökkent!

A skandinávok rendszeresen járnak kirándulni, sportolni, utazni, pedig éghajlatuk nem épp a legbarátságosabb a világon...

3. Az otthon melege

A dánoknak még külön szavuk is létezik arra az eseményre, amikor a családdal, barátokkal a kandalló melegénél leülnek beszélgetni: ez a 'hygge'. Készítenek egy rakás finomságot, visznek italokat és a kandalló vagy néhány gyertya mellett meghitt beszélgetéseket folytatnak. A 'hygge' az együttlétről, a közösségről, a melegségről szól, amikor szeretteikre figyelmet fordítanak. 

Ahhoz képest, hogy nálunk és más nyugati országokban az "énidő" fogalma terjedt el a leggyorsabban az utóbbi években, látható, mekkora filozófiai szakadék tátong a két gondolkodásmód között!

4. Reális elvárások

Malene Rydahl egy dán hölgy, aki könyvet írt "Boldog, mint egy dán" címmel. Szerette volna megosztani a boldogságtippeket, amiket népe nap mint nap követ. Szerinte az egyik legfontosabb kulcs a reális elvárások felállítása saját magunk és mások irányában. Ez persze nem azt jelenti, hogy hagyj fel a terveid szövögetésével, sőt! Viszont gondolj bele, hányszor fordult már elő, hogy egy irreálisan magasra tett cél frusztrációt, stresszt hozott az életedbe, főleg, ha nem sikerült elérned! Másik érv a realizmus mellett, hogy ha nincsenek magas elvárásaink a környezetünk felé, nagyon sok pozitív meglepetés érhet minket.

Ha magadat másokhoz hasonlítgatod, az szintén lehangolólag hat a kedvedre. A Facebook korában, amikor mindenki arról posztol, mennyire okos, szép és kedves gyerekei vannak, milyen szuper a házassága és mennyire gyönyörű kertes házban lakik, hajlamosak vagyunk arra, hogy életünket a másokéhoz mérjük. A skandinávok szerint megérné elengedni ezt a gondolatot és annak örülni, amit már elértünk, hiszen olyan emberek is szép számmal akadnak, akik bármikor cserélnének a mi életünkkel, mert még nálunk is nehezebb helyzetbe kerültek. Mindezt úgy, hogy nem becsméreljük őket, csak egyszerűen örülünk az életünknek.

Szerinted ez a néhány bölcsesség jól jöhet nekünk, magyaroknak? Oszd meg, ha így gondolod!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!