Pár jól bevált módszer...



A nyári időszakban egy kicsit mindannyian jobban odafigyelünk a lábápolásra, hiszen papucsban, szandálban csúnyán mutat a repedezett sarok, arról pedig nem is beszélve, hogy még egészségtelen is.

 

Sokan azt gondolják, a sarok bőre a dehidratáltság miatt repedezik meg, éppen ezért igyekeznek minél több vizet fogyasztani, és rendszeresen kenegetik különböző lábápolókrémekkel. A dolog azonban ennél egy kicsit összetettebb, hiszen számos más oka is lehet, ha berepedezik a sarkad.

 

1. Súlyfelesleg

A túlságosan nagy súlyfelesleg hatására a lábakra is óriási teher nehezedik, ezért a sarkakon elkezd megrepedezni a bőr, főleg, ha már eleve ki van száradva.

Mit tehetsz?

Fontos, hogy arra törekedj, hogy megközelítsd az ideális testsúlyod, menj el egy orvosi vizsgálatra, hiszen a cukorbetegség jele is lehet a túlsúly és a repedezett sarok.

 

2. Vitaminhiány

Ha bizonyos vitaminok hiányoznak a szervezetedből, a bőröd kirepedezik, kiszárad.

Mit tehetsz?

Fogyassz minél több A-, B3- C- és E-vitaminban, cinkben és Omega3-ban gazdag élelmiszert.

3. Nem megfelelő cipő

A hátul nyitott cipők, papucsok, szandálok, főleg, ha még a sarok is túl magas, akkor egyenlőtlen alátámasztást adnak a lábnak, szétnyomják, és a bőr a megterheléstől megrepedezik.

Mit tehetsz?

Viselj olyan cipőt, ami egyenletesen tartja a lábat, esetleg keress egy szakembert, aki a lábformádnak megfelelő cipőt ajánl, és tanácsokkal lát el.

4. Menopauza

A menopauza után sok nő küzd a bőr berepedezésével, a sarkon leginkább, de a test más területein is.

Mit tehetsz?

Keress fel egy bőrgyógyászt, aki speciális krémet ajánl a probléma kezelésére.

5. Túl sok állás

Ha kemény felületen, vagy magassarkú cipőben túl sokat állsz egy nap, akkor a sarkad könnyen kirepedezhet.

Mit tehetsz?

Próbálj kevesebbet állni, de, ha ez nem lehetséges, akkor időnként tornáztasd meg a lábaidat.

6. Túl forró víz

Ha túlságosan forró vízben zuhanyzol, vagy télen gyakran veszel forró lábfürdőt, akkor könnyen kiszárad a lábad. De a nem megfelelő szappan, vagy tusfürdő is kiszáríthatja a bőrt.

Mit tehetsz?

Ne állítsd túl forróra a vizet, sőt, ha bírod, akkor használj inkább hideg-meleg vizes váltózuhanyt, és utána mikor szárazra törölted a lábad, krémezd be.

A Listerines lábfürdő segítségével könnyen megszabadulhatsz az elhalt hámsejtektől, bőröd puha és ápolt lesz. Mentol és thymol hatásának köszönhetően nyugtatja a bőrt, csökkenti a gyulladást. Önts egy tálba 2 csésze vizet, 1 csésze ecetet, 1 csésze Listerint, majd áztasd benne a lábad 15 percen keresztül. Ezután kíméletesen dörzsöld meg a sarkad habkővel, majd öblítsd le, töröld szárazra, és krémezd be.

 
Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!