Minden helyiséget feldob ez a gyönyörű dekoráció!



Végy egy gömb vagy téglalap alakú terráriumot, de állatok helyett telepíts bele csodálatos kiskertet - röviden ez lehetne a mai kreatív ötlet összefoglalója. Gyerekeknek és elfoglalt felnőtteknek is nagyszerű választás: nem igényel annyi időt, mint egy kisállat gondozása és fantasztikus élő dekorációja lehet akár a nappalinak, akár a gyerekszobának. Így csináld!

Első lépés: válassz megfelelő tartályt!

Fontos, hogy a tartálynak legyen kellő mélysége, hogy a növények gyökerei is elférhessenek. Ha van otthon elfekvőben akvárium, terrárium, még csak vásárolnod sem kell! Ezen kívül kiváló tartály lehet egy különleges alakú üvegváza, üvegkancsó, leveses fazék, palack vagy lombik.

Második lépés: válaszd ki a növényeket!

Gyakorlatilag minden, kevés gondozást igénylő növény szóba jöhet a minikert összeállításakor. Jó, ha egyforma jellegű növényeket válogatsz össze, mert azt könnyű lesz gondozni. Például, csak pozsgás növények. 

A minikerthez leginkább passzoló növények az alábbiak: kaktuszok, pozsgások, moha, fokföldi ibolya, páfrány, nyílgyökér változatai, pletykafélék, pettyeslevél.

Harmadik lépés: szerezd be a szükséges anyagokat!

Virágboltban, hobbiboltban, kertészetben, vaskereskedésben találod meg az alábbi anyagokat.

Föld - könnyű szerkezetű a legjobb.

Dekorkavics - jól vezeti a vizet, ezért érdemes rétegezni a virágfölddel, már csak a látvány kedvéért is. A kertecske felső rétege jól mutat, ha kavicsból van.

Aktív szén - ha a tartálynak nincs lyuk az alján, ahol távozhat a fölösleges víz, muszáj a virágföldhöz keverni néhány darab aktív szenet.

Moha - nagyon dekoratív, ha a fölső réteg mohából készül, és a fölösleges nedvességet is elnyeli. Pici mohaoszlopot is lehet készíteni.

Eszközök - kesztyű, locsolókanna, kislapát: akad minden háztartásban.

Díszek - a talaj tetejére tehetsz apró figurákat, kagylót, kisállatos nippeket, akváriumba való dekorációt is.

Negyedik lépés: a minikert elkészítése

Mosd ki az üvegtartályt! Légy alapos, ha használt darabról van szó.

Biztosítsd a vízelvezetést! Az alsó réteghez szánt kavicsot keverd össze egy maréknyi aktív szénnel, majd öntsd a keveréket a tartály aljába kb. 2,5 cm vastagon.

Jöhet egy réteg moha! Ez elvezeti a vizet és megakadályozza, hogy a virágföld beszivárogjon a kavicsok közé. 

Add hozzá a talajt! Attól függően, hogy mekkora a tartályod mélysége, 5-8 cm vastag földre lesz szükséged. 

Ültess! Vedd ki a növényt az eredeti cserépből, rázd le a gyökerekről a földet, majd egy előre elkészített mélyedésbe helyezd el! Óvatosan simítsd el körülötte a földet és folytasd a többi növénnyel ugyanígy!

Tedd a díszeket a tetejére! Bármi jöhet, ami eszedbe jut, a kagylótól kezdve a dekorkavicson át az üvegkavicsig vagy a moháig - biztos, hogy egyedi lesz!

Locsold meg egy kicsit a minikertedet! Kevés víz is elég így elsőre.

Ó, de szép lett!

Ötödik lépés: karbantartás

Locsolás - ha zárt terráriumot készítettél, nem szükséges locsolnod, a nyitottakat viszont nem árt heti 1-2 alkalommal. Kivéve, ha pozsgást vagy kaktuszt ültettél, mert azokat elég havonta egyszer is.

Egészséges növények - ha gyomot veszel észre a minikertben, azonnal húzd ki! Ugyanígy, ha neatlán valamelyik növény megbetegszik, el kell távolítani a többi közül. A száraz leveleket, virágokat is rendszeresen szedd ki, mielőtt bomlani kezdenek.

Szellőztetés - a zárt minikertet is időnként ki kell szellőztetni. Nem minden esetben szükséges, de ha azt látod, hogy száradnak a növények levelei, esetleg pára lecsapódást észlelsz az üvegen, nyisd ki egy órára a minikertet!

 

Tetszett az ötlet? Oszd meg másokkal is!

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!