A LEGENDÁK szerint Lilith Ádám első felesége volt, aki azért űzetett ki a Paradicsomból, mert nem volt hajlandó engedelmeskedni.   

A LEGENDÁK szerint Lilith Ádám első felesége volt, aki azért űzetett ki a Paradicsomból, mert nem volt hajlandó engedelmeskedni.

 

Neve a Bibliában is szerepel, Ézsaiás könyvében (Ézsaiás 34:14) ahol boszorkányként, démonként ábrázolták.

Lilith általában boszorkányként vagy gyerekekkel táplálkozó démonként szerepel a zsidó hagyományban. Az Encyclopaedia Judaica tizenharmadik kötete szerint Lilith volt az első nő a világon, akit Ádámhoz hasonlóan szintén agyagból teremtett az Úr:

Lilith és Ádám a történet szerint nagyon szerették egymást, de mivel Lilith nem rendelte magát alá Ádámnak, és megkövetelte az egyenlőséget, konfliktus alakult ki köztük.https://vitalmix.hu/

Ezután Lilith távozott az Édenkertből. Ezért tartják őt a női szexualitás megtestesítőjének, mondhatni a világ első feministájának, és az első elvált nőnek.

A történet egy másik változata szerint azért száműzték a Paradicsomból, mert engedély nélkül kimondta Isten nevét.

Azt is mondják, hogy azért, hogy bosszút álljon Ádámon, férjhez ment a Kígyóhoz, és később részt vett Éva megkísértésében.

 

Lilith az éjszaka hercegnője, a Pokol démona, aki állítólag újszülött csecsemőkre vadászik.

Egy másik történet szerint Lilithet és Ádámot ikertestvéreknek teremtette Isten. Lilith azt kérte, hogy egyenlő lehessen Ádámmal, és amikor ezt megtagadták tőle, elhagyta Ádámot és az Édent.

A legendák bizonyos amulettekről is beszámolnak, amelyeken annak a három angyalnak a neve szerepel, akit Isten Lilith után küldött, hogy hozzák vissza a Paradicsomba. Ezek az amulettek állítólag védelmet nyújtanak az anyáknak és újszülött csecsemőiknek. A három angyal arra kényszerítette Lilithet, hogy megesküdjön, valahányszor a nevükkel vagy a képmásukkal találkozik egy amuletten, megkíméli annak viselőjét.

Azt is mondják, hogy Lilith gyermekek iránti rosszindulata abból ered, hogy a saját, démonoktól született gyermekeit, elvette tőle az Úr, miután megtagadta az Ádámhoz való visszatérést.

 
 

 

  

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!