A kóla nem csak ivásra való ám!A világ legnépszerűbb italát kár lenne csak a hasunkba tölteni. A SzínesVilág mutat neked 10 olyan felhasználási módot, amire álmodban sem gondoltál volna!

1. Természetes, hullámos hajfürtöket eredményez

A kólában lévő foszforsav fényesíti a hajadat és enyhe hullámokat varázsol a fürtökre. Öblítsd át a hajadat vele, hagyd állni, majd 5-10 perc után moss hajat normál samponnal. A kólás öblítés a száraz és töredezett hajnak is jót tesz, mert alacsony pH-ja helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt. A híres modell, Suki Waterhouse rendszeresen él ezzel a praktikával.

2. Eltávolítja a leragadt rágógumit

Ne pánikolj, ha a hajadba ragadt a rágó! Öntsd le az érintett tincset kólával, majd pár percig hagyd rajta. Ezután apránként le lehet fejteni a rágót a hajadról.

3. Fakítja a festett hajat

A coca-cola összetevői között megtaláljuk a citromsavat is. Ennek köszönhető, hogy ha a hajfestésed túl sötétre vagy élénkre sikeredett, tud rajta javítani, ha átmosod kólával. Egy kicsit fakítani fogja a színt.

4. Véd a meztelencsiga inváziótól

Ha a kertedben évről évre sziszifuszi küzdelmet folytatsz a meztelencsigák ellen, az idén próbáld ki, hogy kis tányérokban kólát helyezel a kert különböző pontjaira! Minden meztelencsiga felfordul tőle!

5. Enyhíti a rovacsípés fájdalmait

Ha fájdalmas rovarcsípés van rajtad, itass át egy kis gézt kólával és tedd a bőrödre! A benne lévő koffein fájdalomcsillapító hatása hamar megmutatkozik, a viszketés és fájdalom rövid időn belül jelentősen csökken. Ha nyaralás alatt megcsíp a medúza, ugyanúgy alkalmazhatod a kólát.

6. Kitakarítja a WC-t

A foszforsav áldásos hatása az is, hogy a kóla nagyszerűen oldja a vízkövet és más szennyeződést. A legjobb, ha belocsolod a WC csészét, majd hagyod állni egy éjszakára, mielőtt leöblíted. Persze itt felmerül a kérdés, hogy miért van olyan összetevő egy üdítőben, ami képes még a vízkövet is feloldani... A lényeg, hogy ne literszámra idd, csak néha egy-egy pohárkával, ha jólesik. Hosszú távú hatásai biztos, hogy nem a legjobbak, mint ahogy azt már számos kutatás igazolta. Ám ez a cikk most nem erről szól. :)

7. Oldja a zsírt

A koffein és a foszforsav együtt eredményezik, hogy a kóla elbánik a konyhai szennyeződésekkel is. Ha nagyon zsíros edénnyel van dolgod, önts bele az üdítőből, majd hagyd állni pár órát. Ezután mosd ki belőle a feloldott szennyeződést a szokásos módon. Ugyanígy, a mosogatótálca is szép csillogóvá varázsolható vele.

8. Eltünteti az átható szagot a textíliából

Ha a ruhádba gáz- vagy benzinszag ivódott, áztasd be kóla és víz 1:1 arányú keverékébe! Ne használd a keveréket világos ruhákhoz, mert igaz, hogy szaga nem lesz, de a színe is megváltozik... A mosógépbe sem célszerű beleönteni a kólát. Ugyanez a keverék alkalmas ételszagok ellen is, pl. hal vagy erős zsírszag.

9. Lepucolja a pénzérmét

Beszürkült érmegyűjteményed a kólától újra ragyogni fog. Csak tedd egy pohárba az érméket, önts rá kólát, majd hagyd benne állni 15-20 percig, közben néha rázogasd meg. Utána már csak vízzel kell leöblíteni az aprót.

10. Leszedi a rozsdát

A kóla még a rozsdát is oldja! Pusztán meg kell dörzsölnöd a foltot kólás szivaccsal. Ha a rozsda régi, alufóliát is használj az eltávolításához. Kiváló ötlet, hogy ha van otthon szórófejed, azt a kólásüvegre erősítheted, ezzel jobban el tudod oszlatni az italt a felületen.

Köszönjük, ha megosztod a cikket, hogy más kólafogyasztók is megtudják, mi mindenre jó a kedvenc italuk!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!