A szemünk láttára fejlődik a tudomány napról napra!



Az emberiség újabb és újabb ismeretekkel gazdagodik minden nap. Nem volt ez másként 2016-ban sem, amikor több tudományos elmélet dőlt meg, míg mások épp akkor születtek. A SzínesVilág bemutatja neked a legfontosabb felfedezéseket!

1. A ködszivárvány létezése immár tény

A ködszivárvány, amit angol nyelvterületen kísértet-szivárványnak is hívnak, akkor keletkezik, amikor a napsugarakat a köd részecskéi verik vissza. Mivel ezek sokkal kisebbek, mint az esőcseppek, a belőlük keletkező szivárvány is kevesebb színt tartalmaz: külső ívén vöröses, belső ívén kékes szokott lenni, de van, amikor teljesen fehérnek látszik. Ezt a lenyűgöző jelenséget eddig nagyon keveseknek sikerült lencsevégre kapniuk a világon. A képen Melvin Nicholson fotós kifogástalan ködszivárványa látható.

2. A dinoszauruszokat toll borította

Legalábbis némelyiket, vagy mondhatni, egyre többet. Ezt már régóta sejtették a kutatók, viszont tavaly került elő az eddigi legszenzációsabb lelet: találtak egy borostyánkövet, benne egy épen megmaradt, tollas dinoszaurusz farokkal. Óriási szerencse, hogy szakértő kezekbe került, mivel egy mianmari piacon bukkantak rá, ahol növényi részeket tartalmazó borostyánként árulták. A tudósok immár azt kutatják, pontosan hol a határ a dinoszauruszok és a madarak között.

3. Ausztrália évente 7 centit úszik észak felé

Ausztrália a leggyorsabban mozgó kontinens. Bár mindegyik földrész mozog valamennyit, Ausztrália az elmúlt 22 évben másfél métert tolódott Ázsia felé. A kormány most jutott odáig, hogy utasításba adta az ország koordinátáinak megváltoztatását.

4. Úgy tűnik, újra kilenc bolygóból áll a Naprendszer

Mi még úgy tanultuk az iskolában, hogy kilenc bolygó alkotja a Naprendszert, és a kilencedik bolygó a Plútó. Nos, azóta őt lefokozták törpebolygóvá, tehát hivatalosan nyolc bolygó kering a Nap körül. 2016 januárjában azonban a csillagászok kijelentették, hogy a Plútón túl lehet egy nagy bolygó, ami szintén a Nap vonzáskörzetébe tartozik és 90%-os a valószínűsége, hogy létezik. Neve még nincs, a "kilencedik bolygó" vagy "X bolygó" néven emlegetik.

5. Létezik egy új kontinens

Új tanulmányok bizonyították, hogy létezik egy nyolcadik kontinens, amelynek a Zélandia nevet adták. A létezése azért volt eddig erősen kétséges, mert jórészt az óceán alatt terül el, egyedül Új-Zéland és Új-Kaledónia szigetcsoportjai tartoznak hozzá, mint szárazföld. A sejtés már régóta élt a geológusokban, hogy kell ott lennie egy újabb kéregnek is és az említett szigetek nem szimpla szigetcsoportok, hanem ennek a kéregtáblának a részei.

6. Egyes halfajok képesek a szárazföldön mozogni...

Persze ez alatt nem a kétségbeesett evickélést értjük, amit a partra vetett halak végeznek. Thaiföld északi részén fedeztek fel egy halat, amely uszonyait használva képes a talajon "gyalogolni", sőt, még sziklákra is fel tud kapaszkodni. Hab a tortán, hogy képes a szárazföldi értelemben vett levegővételre!

7. ...más halak felismerik az emberi arcot

Ausztrál tudósok jöttek rá, hogy az íjászhal képes az emberi arc felismerésére. A kísérletben a halaknak bizonyos fotókra kellett reagálniuk, amiért egy adag ételt kaptak. A halak sikerrel vették az akadályt.

8. A galambok felismerik a beszédet

A galambok agykapacitásának felmérésére is irányultak tavaly kutatások. Ennek legmeglepőbb eredménye az, hogy a galambok tudják, mikor beszél és mikor zajong egy ember: képesek megkülönböztetni a szavakat a sima zajkeltéstől.

Forrás: genial.guru

Ha tetszett a cikk, lájkold és oszd meg! Köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!