Annak is megvannak az okai, hogy miért nem tudunk elaludni takaró nélkül...



Mindannyian tudjuk, milyen bosszantó érzés, amikor nem tudunk elaludni, de úgy tűnik sokszor már egy rendkívül egyszerű trükk is segíthet: az, ha kidugjuk a lábunkat a takaró alól.

 

A dolog hátterében pedig az áll, hogy a 18,3 Celsius fok az ideális hőmérséklet az alváshoz, a lábunk pedig segíthet elérni ezt a bűvös számot.

 

 

Szabályozza a testhőmérsékletet

A lábunk tulajdonképpen úgy működik, mint egy hűtőrendszer. Egy alvásszakértő szerint a talpak olyan szintű kapcsolatot teremtenek az artériák és a vénák között, amire a test egyetlen másik része sem képes, így lehetővé teszik, hogy több vér érje a bőr felületét, és jobban lehűtse azt.

Ezenkívül, mivel a talpakon nincs szőr, azok egész éjszaka hűvösek maradnak. Ennek köszönhetően a testhőmérsékletünk egyensúlyban marad, és kényelmesebben tudunk aludni.

 

 

Segít gyorsabban elaludni

Ahhoz, hogy el tudjunk aludni, a testhőmérsékletünknek csökkennie kell 1-2 fokot. Ezért alszunk el nehezebben, amikor meleg van - ilyenkor a testünk a túlmelegedéssel küzd.

Elengedhetetlenül fontos, hogy hűvösben maradjunk éjszaka, és ehhez sokszor éppen elég, ha kidugjuk a lábunkat a takaró alól. Minél gyorsabban le tud hűlni a testünk, annál gyorsabban elalszunk.

Annak is megvannak az okai, hogy miért nem tudunk elaludni takaró nélkül, még a legnagyobb melegben sem, de ha túl meleg van a paplan alatt, akkor igazi 22-es csapdájával állunk szemben.

 

 

Így a testhőmérsékletünk is megfelelő lehet, de a kényelmes takaróról sem kell lemondanunk.Ilyenkor tökéletes megoldás lehet, ha kitakarjuk a lábunkat.

 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!