Csodálatos helyszínek a világ minden tájáról!



Nincs annál jobb időtöltés, mint a szabadban, csodaszép környezetben élvezni a napsütést! Ha te is erre vágysz, kukkants be a világ leggyönyörűbb botanikus kertjeibe - máris megjön a kedved egy kis sétához!

 

Butchard kertek, Kanada

A huszadik század elején a kanadai Butchard család úgy döntött, hogy egy japán kertépítő mester segítségével új életet lehel a Vancouver közelében fekvő birtokukba. A kert annyira lélegzetelállítóra sikeredett, hogy évről évre egyre több turista kereste fel. 2009-ben, a kert alapításának 100. évfordulóján aztán a kanadai kormány nemzeti emlékhellyé nyilvánította. A hatalmas terület ma is a Butchard család birtokában van.

 

Keukenhof tulipánpark, Hollandia

A Lisse külvárosában elterülő, 32 hektáros park színpompás virágkavalkádja sem csak a méhecskéket vonzza! Annak ellenére, hogy mindössze két hónapig, március 20. és május 20. között tart nyitva, évente kétmillió turistát fogad.

 

Nong Nooch-i trópusi botanikus kert, Thaiföld

Ez az elképesztő méretű, 240 hektáron elterülő turistacsalogató Chonburi provinciában kapott helyet és a kertek mellett több helyi látványosságot is magában foglal. Bonsai, orchidea és szépségesen megmunkált kövek, amerre a szem ellát!

 

Kew Királyi Botanikus Kert, London

A lista egyik legrégebbi szereplője ez a londoni kert, hiszen még 1670-ben alakították ki egy akkori patika udvarából. Amellett, hogy évi kétmillió turista kíváncsi rá, fontos lelőhelye a leendő botanikusoknak is, mivel a növények tanulmányozásának is teret enged.

 

Fairchild trópusi botanikus kert, Florida, USA

Különleges pálmafajoknak, virágoknak, fáknak és szőlőlugasoknak ad otthont ez a meseszép kert.

 

Sivatagi botanikus kert, Arizona, USA

Itt található a világ legnagyobb kaktuszgyűjteménye, ami a körülményeket tekintve nem is meglepő, hiszen Arizona az USA egyik legszárazabb és legforróbb állama. A lelkes botanikusok ide is elvonulnak, hogy a kaktuszfajokat tanulmányozzák, de ugyanúgy beengednek iskolai csoportokat is egy kis rendhagyó biológia órára.

 

Yuyuan kert, Shanghai, Kína

A Min-korszak egykori kincstárnoka, Pan Yunduan fejéből pattant ki a kert ötlete, amit a pekingi császári kertek mintájára szeretett volna formálni. Idős szülei voltak, akik már nem engedhették meg maguknak, hogy a birodalmi főváros szépséges botanikus kertjeit élőben is megcsodálják. Mindez a 16. században történt, azóta a kert több átépítésen is túlesett, de így is megőrizte autentikus jellegét, a feng shui szabályait is szigorúan betartva.

 

Kozmikus kert, Skócia

Ez a világon is egyedülálló kertjelenség 1989-ben készült Dumfries városában. Szokatlan építmények, formák és anyagok jellemzik, és bár nem vitték túlzásba a virágokat, itt minden egyes szál növény a futurisztikus kert részeként jelenik meg. Az alkotópáros a természet adottságain keresztül akarta bemutatni a világegyetem születését és működését.

 

Majorelle kert, Marokkó

A világ minden tájáról gyűjt magába növényeket ez az eredetileg privát célokat szolgáló kert, amelyet Jacques Majorelle építtetett a XX. század elején. A művész Marokkóba ment kalandokat keresni, de annyira beleszeretett az országba, hogy eldöntötte: ott akar élni. A megvásárolt birtokon a legnevesebb korabeli kertépítőkkel együttműködve alakította ki saját kis zöld birodalmát, ahol a kókuszpálmától a lótuszvirágig minden megtalálható.

 

Versailles-i kastélykert, Franciaország

Túlzás nélkül ez Európa legismertebb kastélykertje, ez pedig egyáltalán nem véletlen! Bár a kertet XIII. Lajos kezdte építtetni, neve mégis a Napkirállyal, XIV. Lajossal forrt egybe. A mesterien megalkotott útvesztők és formára nyírt bokrok mellett feltétlenül említést érdemelnek a zseniális szökőkutak! Mivel a Napkirály kényes volt a száradó virágokra, a parkban mindig színpompás friss virágoknak kellett helyet kapniuk. 

 

Oszd meg te is ezt a szemkápráztató élményt!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!