Feltétlenül nézd meg! Már a szemedből kiderülhet, ha súlyos betegséged van!



A szem a lélek tükre, tartja a mondás. Azt is jó, ha tudod, hogy nem csak a lelked, hanem a tested tükre is lehet: több betegséget is meg lehet állapítani csak a szemek állapotából. Ha valamelyiket felfedezed magadon, érdemes kivizsgálásra menned!

1. Állandó árpa

Ha valaha volt árpa a szemeden, tudod, ez mennyi kellemetlenséggel jár. Az árpa kialakulása egy eltömődött faggyúmirigy következménye, de normális esetben pár nap alatt szépen elmúlik. Ha viszont azt tapasztalod, hogy tartósan megmarad, vagy makacsul vissza-visszatér, ráadásul ugyanoda, keresd fel az orvosodat, mert faggyúmirigy daganatra utaló jel is lehet!

2. Szemöldök hullása

Ennek oka lehet az öregedés, a stressz vagy tápanyaghiány is. Ritkábban az alopecia areata nevű bőrbetegség okozza a tünetet. A szemöldök hullása mögött azonban leggyakrabban pajzsmirigy alulműködés áll: a pajzsmirigy hormonok jelenlétének lecsökkenése. Konzultálj orvosoddal, ha nagy mennyiségű szemöldökhullást tapasztalsz!

3. Dülledt szem

A dolgokra való rácsodálkozás a tekintetünkben is megjelenik: pár pillanatig jó nagyra nyitjuk a szemünket. Ha ez a dülledt vagy csodálkozó tekintet tartósan megmarad, netán ilyen változást tapasztalsz magadon, ismét csak gyanakodhatsz a pajzsmirigy rendetlenkedésére. Ezúttal a pajzsmirigy túlműködés a dolgok okozója, amely a betegek 30%-ánál okoz ilyen elváltozást a szemekben. Keresd fel az orvost, ha ilyet tapasztalsz!

4. Sárgás szemfehérje

Naponta többször is tükörbe nézünk, ezért biztos, hogy feltűnik a sárgás szemfehérje tünete, amennyiben jelentkezik. Ez a legtöbbször valamilyen májproblémára utal és a máj alulműködését jelzi, de jelentheti azt is, hogy baj van az epehólyaggal vagy az epevezetékkel. Akárhogy is van, ha sárgás elváltozást észlelsz a szemfehérjéden, keresd fel az orvost!

5. Vakfoltok

Ez a látászavar a legtöbbször a migrén kísérője és pislákoló pontok, valamint hullámos vonalak látása is kiegészítheti. A migrén megszüntetése egyébként is elsődleges feladat, ne halogasd tovább, ha már olyan erős, hogy látászavart is okoz!

6. Dupla látás

Ha bármikor azt tapasztalod, hogy kihagy a látásod, duplán látsz, esetleg homályosan látod a körülötted lévő dolgokat, feltétlenül menj orvoshoz, mert az agyi elváltozások egyik legfőbb tünete a látásromlás! Ez alól persze kivételt képez, ha épp egy buli kellős közepén vagy a huszadik sörrel a kezedben. :)

7. Vörös szem

A mai modern világban egyre többen végzik a munkájukat számítógép előtt ülve. A napi 10-12 óra masszív monitornézés a szemek állapotán is meglátszik: kivörösödnek, kiszáradnak. Már külön kifejezés is létezik erre: "digitális szemfáradtság" vagy "száraz szem-effektus". Ha munkahelyet nem tudsz váltani, legalább menj orvoshoz, hogy ellásson néhány tanáccsal, mert egy idő után nagyon kellemetlen a tünet!

8. Homályos látás cukorbetegeknél

Ha cukorbeteg vagy, érdemes orvoshoz fordulnod az első adandó alkalommal, amint homályos látást tapasztalsz! A betegséged ugyanis rámehet a retina kis hajszálereire, a látásromlás pedig visszafordíthatatlan. Elképzelhető, hogy át kell gondolni a gyógyszeres kezelést.

Oszd meg a cikket másokkal is, hogy időben cselekedhessenek, ha ezeket a tüneteket tapasztalják magukon!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!