A képlet egyszerű: ha ezeket a pontokat kiiktatod, sikeresebb leszel, mint valaha!



Biztosan neked is vannak rossz szokásaid, és ez természetes. Néha viszont épp ezek az észrevétlen szokások azok, amik miatt az életed vagy a karriered nem úgy megy, ahogy szeretnéd. Íme, 11 berögződés, ami gátolhat a kiteljesedésben és tippek arra, hogyan számolj le velük!

1. Ne maradj csendben

A társadalom arra nevel minket, hogy ne szólaljunk meg és engedelmeskedjünk, hogy ne szegjük meg a szabályokat. De ha sosem kockáztatsz, ha sosem mondod meg, amit gondolsz, számtalan lehetőséget szalasztasz el az életben. Hallasd a hangodat, emelkedj ki! Győzelemre születtünk!

2. Ne késs

Talán butaságnak tűnik, de nem az! A sikeres embernek bizalmat kell ébresztenie másokban, de ha te folyton késel, senki sem fog komolyan venni. A San Francisco-i Állami Egyetem egy kutatása szerint, a pontatlanság összefüggést mutat a szorongással, az alacsony önbizalommal és a konfliktuskereső személyiséggel. Ugye te nem vagy ilyen? Akkor ne késs!

3. Ne fojtsd magadba a problémát

A problémák elrejtése, letagadása, a másokra való megorrolás ahelyett, hogy megbeszélnénk, mi a gond, mind-mind akár egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Amikor valaki viselkedése nem tetszik, jobb azonnal megbeszélni, mint elraktározni a negatív érzést és hagyni, hogy belülről szép lassan felemésszen.

4. Ne érd be kevéssel

Sajnos nagyon rossz lecke, amit tanítottak nekünk, hogy mindig elégedj meg azzal, amid van. Ha hagyod magad sodortatni az élettel és a környezetedben élőkkel, hogyan fogsz kiteljesedni a képességeidben? Úgy gondolod, hogy Steve Jobs vagy Michael Phelps beérték azzal a szereppel, amit az élet vagy a családjuk képzelt el nekik? Mindig a jobbra kell törekedni, nem elégedetlenkedni a jelen miatt, de haladni egyre feljebb, hogy kihasználjuk minden adottságunkat, amivel megajándékozott az ég!

5. Ne szórd a pénzt

Ha a mindennapjaidban gyakran marad üres a zsebed, ez hűen tükrözi az életed és a pénzügyeid minőségét. A spórolás életbevágóan fontos a pénzügyekben, ez a témakör is, mint minden más, alapos szervezettséget és átgondolt stratégiát igényel. Kezdésnek az a legjobb, ha elhatározod: fizetésed 10%-át minden hónapban félreteszed. Ha ez nem megy, legyen kezdetben csak 5%, aztán emelheted az arányt, ahogy belejössz.

6. Ne halogass

Ha halogatós típus vagy, tudod, milyen nehéz később kapkodva bepótolni a rossz szokásból elmaradt teendőket. Biztos, hogy veled is volt már olyan, hogy pénztől vagy lehetőségtől estél el, mert nem voltál képes időre teljesíteni a feltételeket. A halogatástól hitelét veszti a szavad, mert nem tudod betartani az ígéreteidet, ráadásul állandó stresszben élsz és versenyt futsz az idővel. Megéri mindez? Nem hiszem!

7. Ne légy hazug

A hazugság általában még nagyobb hazugságot szül, míg végül bekerülsz egy olyan spirálba, amiből már nagyon nehéz kimászni. A legjobb, ha már a kezdetektől becsületes vagy és nem esel bele ebbe a csapdába. Néha persze irtó frusztráló látni, amikor mások hazugsággal jutnak előre, de hidd el, nekik nincsenek nyugodt éjszakáik és előbb vagy utóbb minden összeomlik körülöttük.

8. Ne panaszkodj

Az nagyon dícséretes, ha elmondod, mi nem tetszik, viszont kerüld a túlzásokat. Az emberek menekülnek a panaszkodók elől, akik mindenen siránkoznak. Ha sikeres szeretnél lenni, vonzanod kell az embereket és nem elkergetned magadtól.

9. Ne távolodj el az emberektől

Emberek vagyunk, társadalomban élünk és tetszik vagy sem, de szükségünk van barátokra. A siker egyik kulcsa, hogy széles kapcsolati hálóval rendelkezz, mert a kapcsolataid által a későbbiekben hamarabb juthatsz előre. A siker felé vezető út mások segítségével kevésbé nehéz és göröngyös.

10. Ne hanyagold el magad

Hogyan élvezed majd a siker gyümölcsét, ha addigra lerobbansz fizikailag? A stressz ugyanolyan ellenséged, mint az extrém nehéz fizikai munka: mindkettő rombol. Bármennyi dolgod is van, ügyelj a helyes táplálkozásra és ne hanyagold a testmozgást, még ha ez csupán heti 4-5 intenzív séta alakjában van is jelen az életedben. 

11. Ne hidd, hogy a testbeszéd lényegtelen

Az első benyomás létfontosságú egy ismeretlen emberrel való találkozáskor, de ugyanezt mondhatjuk el a második, harmadik, sokadik benyomásról is. Talán hihetetlen, de a tested sokkal többet árul el rólad, mint a szavaid. Mindig nézz a beszélgetőpartnered szemébe, tartásod legyen egyenes, de ne karót nyelt. Mozdulataid sugározzanak nyugalmat, magabiztosságot - ha ezeket megtanulod, még ha nem is vagy magabiztos, előbb vagy utóbb az leszel, mert az emberek visszajelzése megtanít bízni önmagadban.

Mindezek nagyon fontos gondolatok. Oszd meg te is a barátaiddal és azokkal, akiknek jót akarsz!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!