Vezető pszichológusok összefoglalója a sikeres életvezetéshez



Úgy érzed, mindig ugyanaz történik veled és folyton azt kérdezed: 'miért pont én? Miért pont velem történik ez mindig'? Állandóan ugyanaz a történet, csak a szereplők és a helyszín változik. Ebből a cikkből megtanulhatod, miért életbevágóan fontos a sikeres folytatáshoz, hogy megtanuld lezárni a körforgást! Az egyetlen ember, aki változtatni tud a dolgokon, te magad vagy!

 

Ha nyitott köröket hagyunk az életünkben, bevonzzuk azt, hogy minden újra és újra megismétlődjön és folyton azt érezzük, hogy az adott dolog már megtörtént velünk. De miért is van ez? Pszichológusok szerint azért, mert mi magunk vonzzuk vagy keressük ezeket a helyzeteket, miután lezáratlan köröket hagyunk magunk után.

Ha nem szeretnéd, hogy megint ugyanaz történjen veled, talán itt az idő, hogy megváltoztasd a gondolkodásmódodat és kezdj valamit a helyzettel!

Következetesnek kell lenned abban, ahogyan gondolkodsz és amit csinálsz, így elkerülöd a frusztrációt. Hogy le tudj zárni egy kört, fontos, hogy hagyd elmenni a múltat. Ne feledd: hagyd ott, ahová tartozik. Mindig emlékeztesd magad, hogy a fontos a tanulás és a továbblépés, mert ha ezt nem teszed meg, mindig ugyanabban a történetben fogsz bennragadni.

Jó gyakorlat az például, ha mondasz egy 'köszönöm'-öt mindenkinek, aki az életedben jelen volt és jelentett neked valamit. Búcsúzz el tőlük szeretettel és kívánj nekik sok boldogságot! Majd üdvözöld az összes jót, mindazt, amit valójában akarsz.

 

Ha eldöntötted, hogy lezárod az életedben jelen lévő, régóta nyitott köröket, álljon itt néhány jótanács:

  • Ha azt akarod, hogy értékeljenek, először te magad értékeld magadat. Amikor elkezded magad szeretni úgy, ahogy vagy, mások is szeretni fognak.
  • Ne kérd azt, hogy minden legyen ugyanaz, mint régen! Inkább vond le a tapasztalatot minden pillanatból és minden új lehetőségből alkoss olyan körülményt, hogy később ne kelljen megbánnod!
  • Mondd el, mit érzel! Ha mindent magadba fojtasz, csak torlódnak a gondolatok a szívedben, mígnem egy nap kirobbannak, és akkor azt fogod kívánni, bárcsak már az elején kimondtad volna őket!
  • Ha elkövettél valamilyen hibát, kérj bocsánatot és bocsáss meg magadnak! Mindannyian emberi lények vagyunk, a tévedés pedig természetünk szerves része, nincs ebben semmi különleges.
  • Ne hibáztass senkit a veled történtek miatt! Amit megéltél, csak így volt lehetséges, már nem tudsz rajta változtatni, ezért a 'lehetett volna' semmi másra nem való, csak a valóság tagadására.
  • Fejlődj! Ha vannak az életedben olyan személyek, akik csak rossz pillanatokat okoznak neked, ideje őket elbocsátani; ha van olyan hely, ahol nem érzed jól magad, ideje elhagynod azt.
  • Tanulj mindenből, ami az utadba kerül és semmit ne vegyél magadra!
  • Ne ismételj meg új emberekkel olyan régi helyzeteket, amikről tudod, hogy nem fogod jól érezni magad benne. Például, ha utálsz táncolni járni, ne menj el a következő randidon is táncolni, hiszen az eddigi partnereiddel is rosszul érezted magad a parketten és viták sora indult ott. Miért vívnád ki a sorsot magad ellen?
  • Adj hálát és búcsúzz el mindentől, aztán pedig adj helyet az újnak, amit szintén köszönj meg! Ez egy jó vég és egy tökéletes kezdet.

 

A körök bezárása nem olyasmi, amit egyszer megteszünk és kész is van. Mindezt újra és újra át kell élnünk. Az életünk szakaszokból áll és minden szakasznak megvan a maga életfeladata, a maga célja. A múlttól való határozott elbúcsúzás felszabadít és lehetővé teszi, hogy lelkünket a jelen dolgai foglalkoztassák. A jelen pedig tulajdonképpen a legnagyobb ajándék, amit kaphatunk!

 

'Még sosem voltál annyira öreg, és már sosem leszel annyira fiatal, mint amilyen ma vagy.'

Oszd meg te is! Köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!