Az igazi, hagyományos házi almás süti utánozhatatlan és összetéveszthetetlen. Régen a receptje anyáról leányra szállt!



 

Hozzávalók:

- 5 kg  alma (nem gond ha pöttyös, kicsit fonnyadt)
- 15 dkg cukor
- 15 dkg margarin (vagy vaj)
- 20 dkg + 2 evőkanál cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 50 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál tojássárgája

 

Elkészítése:

Az almából vágjuk ki a rossz részeket, hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Pár percnyi állás után kezünkkel nyomkodjuk ki a levét (amit utána megihatunk, mert nincs is jobb a frissen facsart almalénél), majd keverjük össze a fahéjjal. Ha túl savanyúnak találnánk a reszelt almát, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál cukrot is.
A margarint keverjük ki a cukorral  és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tejölt, tojást és 5-6 kanál liszttel elkevert sütőport és szódabikarbónát, majd simára keverjük.

Folyamatosan hozzáadagoljuk a többi lisztet és gyorsan összegyúrjuk vagy géppel kikeverjük. Csak addig keverjük, amíg az összes lisztet felveszi..A tésztát két részre osztjuk, majd 30x40 cm-es lapokra nyújtjuk, az egyik felét a kizsírozott, kilisztezett aljába rakjuk. Megszórjuk 2 evőkanál zsemlemorzsával, majd rátesszük a kinyomkodott almát. egy fakanállal egyenletesen lesimítjuk,  majd ezt is megszórjuk zsemlemorzsával. A tetejére tesszük a másik kinyújtott tésztalapot, villával megszurkáljuk, és kevés tojással kenjük be.

180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. ha kihűlt kockákra vágjuk, és porcukorral díszítjük.

 

 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!