Tudd meg, mi áll a leghíresebb logók hátterében!Szinte percenként szembejön velünk egy-egy híres márka logója, ám a legtöbbnél még csak nem is sejtjük, miért épp az a jel lett a márka védjegye. A SzínesVilág most felfedi neked a logótervezők szándékait és megmutatja, milyen titkokat rejtenek a világhírű márkalogók!

Gillette

Első ránézésre úgy tűnik, hogy a híres borotvagyártó vég logója csupán a márkanévből áll. Ám ha jobban megnézed, láthatod, hogy a G és az I együtt egy borotva formáját imitálják.

Google

A Google logójához a három fő szín: a kék, a piros és a sárga került kiválasztásra. Ezek meghatározott sorrendben követnék egymást végig a betűkön, ha a zöld "l" betű be nem ékelődne a sorba. A zöld szín meglepetésszerű használatával akarták kifejezni a tervezők, hogy a Google szakít a megszokott sémákkal és nem hajlandó mások által diktált szabályokhoz alkalmazkodni.

McDonald's

A gyorsétteremláncnak már a kezdetektől az M betű kerekített változata volt a logója, amit egyszer meg akartak változtatni. Egy pszichológus javaslatára azonban meghagyták. Az ok? Ha átfordítjuk az M betűjüket, a női mellre hasonlító ábrát kapunk, ez pedig a gondtalan gyerekkorra emlékezteti az embereket. Érdekes elgondolás...

Coco Chanel

Maga a világhírű tervezőasszony alkotta meg a saját logóját, és a legenda szerint igazán romantikus oka van a dupla C betűnek. Azon túl, hogy Coco Chanel monogramja, a két C betű a franciaországi Nice-ben található Château Crémat kastélykára utal, ahol a tervezőnő szívesen időzött. Mára ez a világ egyik legértékesebb márkája.

Mitsubishi

A logó a márkaalapító Iwasaki család címeréből indult ki, amelyen három gyémánt látható. A gyémántok szimbolizálják a biztonságot, a teljességet és a sikert, a piros szín pedig a bizalmat. Japánban ráadásul úgy tartják, hogy a piros a vevővonzó szín.

FedEx

A többség nem is látja meg az E és az x betűk között megbúvó nyilat, aki viszont észreveszi, az rögtön ezt pillantja meg először, ha legközelebb látja az ábrát. A tervezők ötlete szerint épp ez a nyíl hat a vevők tudatalattijára, azt sugallva, hogy a FedEx-szel feladott levelek mindig célba érnek, plusz a gyorsaságot is szimbolizálja.

Nike

Képzeld, 1975-ben Carolyn Davidson diáklánynak mindössze 35 dollárt fizettek ezért a ma már dollármilliárdokat érő logóért! Bár kissé nehéz belelátni, de a pipa valójában Niké, a győzelem istennőjének egyik szárnyát szimbolizálja. Niké volt a görögöknél az, aki győzelemre segítette a seregeket és a sportszergyártó cég is róla kapta a nevét.

Tour de France

Még ha százszor is láttad már ezt a logót, akkor sem biztos, hogy észreveszed a rajta megbújó biciklist. Nézd csak: az O és a nap a bicikli két kereke, az U az ülés, az R pedig a biciklis teste!

Oszd meg te is, ha tetszett! 

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!