Újra előkerül a fogkrém!Elég egy óvatlan mozdulat, a kedvenc tárgyadon máris ott éktelenkedik egy karcolás. A SzínesVilág mutat neked olyan módszereket, amelyekkel láthatatlanná teheted az apróbb karcolásokat bármilyen felületen.

Műanyag felületek

A műanyag felületekhez az alábbi egyszerű trükköket alkalmazhatod:

- Legtöbbször egy egyszerű hajszárító is segít a gondok megszüntetésében. Állítsd minimális fokozatra és irányítsd a hőt a karcolásra. Ha keményebb műanyagról van szó, magasabbra veheted a hajszárítót. 10-15 percet várj, majd polírozó kendővel simogasd el az egyenetlenségeket.

- Használd az autók számára kifejlesztett polírozót, és nyugodtan kísérletezz vele más műanyag felületen is!

Bőrtárgyak

Ha a karcolás nem túl mély kedvenc bőrtárgyaidon, te magad is eltüntetheted őket.

- Cseppents pár csepp növényi olajat a karcolásra, majd puha ronggyal oszlasd el és körkörös mozdulatokkal polírozd fel a felületet. Hagyd, hogy a tárgy teljesen beszívja az olajat!

- A bőrön lévő horzsolásokat, foltokat körömlakkal is eltüntetheted. Válassz áttetsző körömlakkot, ha nincs olyan, ami a tárgy színével tökéletes egyezést mutat.

- Szépen kezelheted a bőrtárgyak sérüléseit méhviasszal is. Ehhez gyújts meg egy méhviaszos gyertyát és pár cseppet csöpögtess a viaszból a felületre. Polírozd el puha kendővel! Utókezelésképpen kend be cipőápoló szerrel a felületet.

Fém felületek

Fém felületből meglehetősen sokfélét ismerünk. Fém az aranygyűrűd is, amin, ha karcolás esett, annak eltüntetését jobb, ha szakemberre bízod. A rozsdamentes acélra ezeket az otthoni trükköket alkalmazhatod:

- Csiszold meg a felületet a körömráspoly egyik durvább felületével, aztán a simább oldalakkal tompíthatsz a karcoláson.

- Fehérítő fogkrémet is használhatsz e célra, hiszen annak csiszoló hatása van. Nyomj egy csíkot a felületre, majd törölközővel vagy kefével dörzsöld át az érintett karcolást. Ezután nedves ronggyal töröld le a fogkrémet.

Fa felületek

A fán lévő karcolások eltüntetésére ezt használd:

- Ha sötét színűre pácolt fán esett a karcolás, alkalmazz jódot! Hígítsd fel vízzel, majd egy fültisztító pálcika segítségével fesd le vele a karcolást. 

- Fogj egy fél diót és dörzsöld át vele a karcos fafelületet! Amikor a karc már sötét színű lesz, töröld át szalvétával és fesd le színtelen zománcfestékkel.

- Ha repedés keletkezett a fán, nyomj bele egy adag majonézt, majd hagyd a repedésben 2-3 napig! Töröld le a felesleget és láthatod, hogy a fa megduzzadt és a repedés összébb zárult.

Üveg felületek

Az üveg felületkre ezeket a trükköket vetheted be:

- Nyomj egy kis adag fogkrémet a felületre, majd vatta vagy puha rongy segítségével, körkörös mozdulatokkal oszlasd el rajta. A felesleget vizes ronggyal távolítsd el.

- Pici növényi olajat is cseppenthetsz vattára vagy puha rongyra, és ugyanúgy körkörösen 'masszírozva' a felületet, kipolírozhatod vele a karcolásokat.

- Ha vizet és szódabikarbónát keversz össze, polírozó  anyagot kapsz, amit puha ronggyal felvihetsz az üvegre.

- Próbáld ki az autók számára kifejlesztett polírozó folyadékot más üveg felületen is! Mindössze arra kell figyelned, hogy megengedi-e a használati utasítás az adott anyagon való alkalmazást.

 

Mindezek a trükkök a kisebb karcolások eltüntetésére szolgálnak. A nagyobb karcokkal sajnos nem fogsz tudni elbírni házilag. Fordulj szakemberhez, vagy végső megoldásként cseréld le az érintett tárgyat!

Oszd meg te is, köszönjük!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!