Különleges történet, amelyben egyvalaki biztosan nagyon boldoggá vált!Október végén Jeruzsálemben árverésre került sor, ahol Albert Einstein két, cetlire firkantott idézete talált új gazdára több, mint másfél millió dollárért! Mi van a papírokra írva, ami ilyen értékessé tette az új tulajdonos számára? Ismerd meg az írások különleges történetét!

A cetliket csak úgy becézik: 'a boldogság jegyzete'. A 2000 dolláros kezdeti licitről induló első papírdarab végül 1,56 millió dollárért cserélt gazdát, míg a második 1000 dollárról indult és 240 ezer dolláron állt meg. Einstein annak a kézbesítőfiúnak írta, aki a japán Imperial Hotelben meghozta számára a jó hírt, miszerint ő kapta a fizikai Nobel-díjat.

1922-t írunk, Einstein épp világkörüli útjának egyik állomásán pihent. A Nobel-díj lehetséges várományosai között már 1910-ben is felbukkant a neve, de akkor még kevés tapasztalat állt rendelkezésére állításai bizonyításához, így nem kapta meg az elismerést. 1922-ben viszont már elkerülhetetlenül ő lett a díjazott.

Amikor a kézbesítő elvitte neki a díjazásról értesítő levelet, a professzornál nem volt apró, hogy borravalót adjon a fiatalembernek. Ezért két papírra felfirkantott egy-egy idézetet és azt adta a fiúnak, egyúttal megkérte, hogy őrizze meg ezeket az írásokat, mert a jövőben jóval többet fognak érni, mint a borravaló. Mennyire igaza lett!

 

 

Mi áll a papírokon?

Az első papírra (a képen) ezt írta fel Einstein: 'A csendes és szerény élet több örömöt hoz, mint az a siker utáni vágy, amelyet állandó szorongás kísér.'

A második papírlapon ez szerepel: 'Akinek van akaratereje, megtalálja a módot is.'

 

Vajon igaza van Einstein-nek? Oszd meg te is a gondolatait a barátaiddal!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!