Különleges történet, amelyben egyvalaki biztosan nagyon boldoggá vált!



Október végén Jeruzsálemben árverésre került sor, ahol Albert Einstein két, cetlire firkantott idézete talált új gazdára több, mint másfél millió dollárért! Mi van a papírokra írva, ami ilyen értékessé tette az új tulajdonos számára? Ismerd meg az írások különleges történetét!

A cetliket csak úgy becézik: 'a boldogság jegyzete'. A 2000 dolláros kezdeti licitről induló első papírdarab végül 1,56 millió dollárért cserélt gazdát, míg a második 1000 dollárról indult és 240 ezer dolláron állt meg. Einstein annak a kézbesítőfiúnak írta, aki a japán Imperial Hotelben meghozta számára a jó hírt, miszerint ő kapta a fizikai Nobel-díjat.

1922-t írunk, Einstein épp világkörüli útjának egyik állomásán pihent. A Nobel-díj lehetséges várományosai között már 1910-ben is felbukkant a neve, de akkor még kevés tapasztalat állt rendelkezésére állításai bizonyításához, így nem kapta meg az elismerést. 1922-ben viszont már elkerülhetetlenül ő lett a díjazott.

Amikor a kézbesítő elvitte neki a díjazásról értesítő levelet, a professzornál nem volt apró, hogy borravalót adjon a fiatalembernek. Ezért két papírra felfirkantott egy-egy idézetet és azt adta a fiúnak, egyúttal megkérte, hogy őrizze meg ezeket az írásokat, mert a jövőben jóval többet fognak érni, mint a borravaló. Mennyire igaza lett!

 

 

Mi áll a papírokon?

Az első papírra (a képen) ezt írta fel Einstein: 'A csendes és szerény élet több örömöt hoz, mint az a siker utáni vágy, amelyet állandó szorongás kísér.'

A második papírlapon ez szerepel: 'Akinek van akaratereje, megtalálja a módot is.'

 

Vajon igaza van Einstein-nek? Oszd meg te is a gondolatait a barátaiddal!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!