Minden egyes nap használjuk őket, mégsem tudjuk, hogy bizonyos részeik mire valók. Most segítünk, hogy rátalálj a válaszokra.



 A sapka bojtja

A méltán népszerű fejfedők nagy részének tetején ott fityeg egy jellegzetes kis bojt, ami nem csak haszontalan díszítőelemként funkcionál. Az első bojtok a 18. században jelentek meg: francia tengerészek viselték őket a sapkájukon, így menekültek meg attól, hogy alaposan bevágják a fejüket az alacsony belmagasságú hajók mennyezetébe. Később a katonák is hordtak bojtos fejfedőt, ami esetükben inkább azért volt hasznos, mert a bojt különféle kialakítása alapján meg lehetett állapítani, hol szolgál az illető.

A nyalóka pálcikája végén lévő lyuk

Csupán városi legenda, hogy a nyalóka pálcikáján lévő lyuk a fulladást hivatott megelőzni, esetleg arra szolgál, hogy a gyerekek tudjanak fütyülni vele. A valódi ok az, hogy a nyalókát alkotó cukormassza először még folyékony és csak később nyeri el végleges alakját. Ám ahhoz, hogy biztosan a pálcikához ragadjon, kell egy kis lyuk, ahova a massza befolyhat, majd megszilárdulhat.

A férfinadrágokon lévő ránc/hajtásnyom

A férfinadrágok oldalán/elején mindig van egy jellegzetes hajtásnyom, de vajon miért? A válasz gyökere a 19. század végén keresendő! Akkor még hajón, hatalmas blokkokban szállították a ruhákat a kívánt helyre, és hogy minél több darabot tudjanak egyszerre elvinni, jól összehajtogatták a gúnyákat. Az út persze sokáig tartott, így a hajtásnyomok olyan mélyen belevésődtek a ruhákba, hogy később lehetetlenség volt kivasalni őket. A “megszoksz vagy megszöksz” elvet alapul véve az emberek nem tehettek mást, inkább megszerették a nadrág oldalán lévő hajtást.

A színes vonalak a fogkrém tubusán

Lehet, hogy te is észrevetted már, hogy a fogkrémes tubusok végein különböző színű, leggyakrabban zöld, piros vagy fekete csíkok láthatóak. Ne higgyétek el, ha valaki azt mondja, hogy a fekete például a kemikáliákat, a zöld pedig a természetes összetevőket jelzi. A vonalak csak a gyártóknak mondanak valamit, a gépek ugyanis a csíkokat beolvasva tudják, hol metsszék el a tubusokat.

A zseb a női bugyik belsejében

Tévedés ne essék, nem rejtegetnek a nők ott semmit, a kis zsebnek egészen más szerepe van. Az egészségügyi előírásoknak megfelelően a női bugyiknak ezt a belső, kb. középen elhelyezkedő részét egy speciális, kímélő anyagból kell megvarrni, hiszen közvetlenül érintkezik a nemi szervvel. Természetesen, ha az alsónemű eleve a már említett anyagból készült, nem szükséges beletenni ezt a plusz részt. És miért pont zseb? Azért, mert ha mindkét végén rögzítik a varrást, kényelmetlen lenne a viselet.

A hátizsákon lévő négyzet

A legtöbb hátizsákon ott van az a furcsa négyzet alakú felvarrás, aminek a feladatát eddig szerintünk nagyon kevesen ismerték. Ha jól megnézed, van rajta két hosszúkás lyuk: ezek arra szolgálnak, hogy köteleket, karabinereket rögzíthess hozzájuk, esetleg a cipőfűző segítségével a cipődet is odaerősítsd a tatyóhoz. Profi megoldás, hiszen így helyet spórolsz, ami nagyon fontos egy hosszú utazás során.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!