Íme, a valaha élt legjótékonyabb sztárok!



Nem minden sztárból lesz harácsoló sznob! Szép számmal akadnak olyanok is, akik mások megsegítésére fordítják vagyonukat. Itt van egy csokorral a múlt és a jelen legnagyobb adakozó sztárjaiból. Ha ismersz más példákat is, bővítsd a listát hozzászólásoddal!

Zach Galifianakis

A Másnaposok sztárja még kezdő színész volt, amikor egy mosodában megismerkedett egy idős hölggyel, Mimivel, aki ott dolgozott és ott is lakott, mert elhagyta hűtlenkedő férjét. Zach annyira megszerette a hölgyet, hogy befutott színészként lakást bérelt neki és minden rezsiköltségét ő fizeti. Egy barátnője, akit történetesen Renée Zellweger-nek hívnak, ételt visz az idős nőnek. Mimi azóta híres lett: 2015-ben dokumentumfilm készült róla Queen Mimi címmel, a rendező több nemzetközi fesztivál díját is elvitte vele.

Keanu Reeves

Keanu dollármilliókat költ alapítványokra. Támogat többek között leukémiás betegeket segítő, állatvédő és gyermekvédő alapítványt is. Ráadásul, a Mátrix 2. és 3. részéért kapott honoráriumát megosztotta a film háttérmunkásaival, mint például a jelmezesekkel és a speciális effektesekkel. Így érezte helyesnek és nem sajnált a célra költeni 75 millió dollárt. A háttérmunkások szerint a színész volt az egyetlen, aki a stáb minden egyes tagját névről ismerte és a szünetekben is mindenkinek köszönt. Egyiküknek 20 ezer dollárt adott karácsonyra, mert megtudta, hogy nehéz helyzetben van.

José "Pepe" Mujica

Venezuela leköszönt államfője kiérdemelte "a világ legszegényebb miniszterelnöke" címet. Elnöksége idején is egy kis tanyán lakott, egy régi Volkswagen Beetle-vel járt, közkórházban látták el és még a sorban állást sem kerülte el, ha muszáj volt. Fizetésének (ami más miniszterelnökökhöz képest nem volt kugró, 12500 dollár havonta) 90%-át a szegények megsegítésére fordította. Véleménye szerint a világ minden politikusának így kéne tennie.

Nicky Minaj

Újabb érv amellett, hogy ne ítélj elsőre: az extrém külsejéről elhíresült énekesnő minden rajongójának felajánlotta, hogy fizeti a tanulmányait, bárhol is éljen a világban. Ehhez a diáknak bizonyítania kell, hogy jó jegyeket szerez és azt is, hogy a tőle kapott pénzt valóban a tandíjra vagy könyvekre költi. Micsoda nemes gesztus!

Paul Walker

A 2013-ban elhunyt színészt egy világ gyászolta, ami nem is csoda: fizikai adottságai és híres Halálos iramban-beli szerepe mellett segítőkészségének is számos bizonyítékát adta. Ugyanakkor, mindezekre csak halála után derült fény, mert életében sosem reklámozta karitatív tetteit. Az egyik ilyen történet szerint egyszer szemtanúja volt egy ékszerboltban, ahogy egy fiatal pár gyűrűket próbálgat, de mivel nem volt pénzük, jegygyűrű nélkül távoztak. Paul vásárolt nekik egy 9000 dollár értékű gyűrűpárt és megkérte a bolt dolgozóit, hogy anonim módon adják át a párnak az ajándékot.

Elvis Presley

A rock and roll legenda imádta az autókat, de nem csak saját magának vásárolgatott. Egyszer egy ismeretlen nőnek vásárolt egy luxus Cadillac-et, csak mert a nőnek tetszett a kocsi a szalonban. A hírt felkapta egy rádiós műsor és a műsorvezető viccből bemondta, ő is örülne egy ilyen ajándéknak. Pár perc múlva csörgött a szerkesztőség telefonja: maga Elvis volt a vonalban és megkérdezte a riportert, milyen színben szeretné a kocsit. Élete során majdnem 200 autót vásárolt másoknak, Mercedes-t, Cadillac-et, Lincoln-t. Erről a furcsa adományozási kedvéről még dokumentumfilmet is készítettek, "200 Cadillac" címmel.

J. K. Rowling

A Harry Potter írónője egy évtized alatt vált munkanélküli tanárnőből multimilliárdossá, akinek vagyona még az angol királynő vagyonánál is nagyobb. Eddig mintegy 160 millió dollárt adományozott a rászorulóknak személyesen és különféle alapítványokon keresztül. Néhány könyvét kifejezetten azért írta, hogy a belőlük befolyt összeget eladakozhassa. Saját alapítványának neve "Lumos"- azt hiszem, ezt minden Harry Potter-rajongó érti. Az alapítvány célja, hogy a szegénység miatt nevelőotthonba kényszerülő és így a családjuktól elszakított kisgyerekek visszatérhessenek szüleikhez.

George Michael

A nemrégiben elhunyt művész az anonim adakozás híve volt. Dollármilliókat áldozott a nélkülözők megsegítésére, ingyenes koncerteket tartott, kifizette számára ismeretlen emberek adósságait. Egyszer látott egy síró nőt egy kávézóban - írt neki egy 25 ezer fontos csekket vigaszul, amit a pincér csak az énekes távozása után adhatott át a nőnek. Egy másik hölgynek állta a lombikprogram költségeit, így végre teljesült az álma és anya lehetett. Egy pincérnőnek kifizette a tandíját. 

Ellen DeGeneres

A leghíresebb amerikai talkshow háziasszony egy 22 éves egyedülálló anyukát karolt fel, aki kifizette két katona italát az étteremben, ahol dolgozott. Műszak után annyi pénze sem maradt, hogy betankoljon a kocsijába. Ellen tudomást szerzett az esetről, meghívta őt a show-jába, ahol 10 ezer dollárt adott neki ajándékba, valamint egy új tévét, mert tudta, hogy a régi elromlott. Később mindezt megfejelte egy új autóval.

Ha tetszett a cikk, oszd meg te is!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!