Tény, hogy az átlagos utasszállító gépek ülését nem túlsúlyom embertársainknak tervezték.

Már viszonylag csekélyebb túlsúly is problémákat okozhat az elhelyezkedés, a szabad mozgás, a testesebb utas szó szerint átlóg a szomszéd életterébe. Éppen emiatt v számos légitársaság eleve megtagadja a túlméretes utasok szállítását.

Erre az egyre gyakrabban felmerülő problémára talált megoldást egy kanadai cég.

A Bombardier Aerospace CS100 típusú gép amellett, hogy a 100-150 fős méretosztály legcsendesebb, legtakarékosabb és (a pilóták szemszögéből nézve) legergonomikusabb képviselőjének mondja gyártója, az utasok számára is több helyet kínál az átlagosnál. A konkurenciánál akár 43 mm-rel szélesebb, 483 mm-es középső ülés, illetve a 470 mm-es szélső ülések jól hangzanak, ráadásul a folyosók is szélesebbek, a kézipoggyász elhelyezésére szolgáló tárolók pedig tágasabbak. Az ablakok méretét is megnövelték, ami a térérzet javításában jut szerephez.


A Bombardier képviselője szerint a következő 20 év során akár 7000 darab C-szériás gépet is rendelhetnek tőlük. Az XXL-es gép első példányát a svájci légitársaság állította üzembe; a gép egyébkén Budapestre is közlekedik majd.
Az Airbust is hasonló gondolatok foglalkoztatják: ők egy gigantikus, 508 mm-es folyosói ülésben gondolkodnak, amely mellett persze csak két, arányosan kisebb ülésnek jutna hely. Az extra méretű ülésre felárért adnák a jegyet.

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!