Persze nem mindegy, hogyan alszol!Életünk egyharmadát alvással töltjük. Egészségünk, testünk állapota nagyban függ az alvás közben felvett pozitúrától és attól, mit csinálunk elalvás előtt. A SzínesVilág nélkülözhetetlen tippeket hozott számodra, hogy reggelente kipihenten ébredhess!

1. Fáj a vállad?

Ha vállfájdalmakkal küzdesz, ne aludj oldalt fekvésben, legkevésbé pedig a fájós válladon. A hasonfekvés sem ideális, mert a vállaid nem a megfelelő pozícióban vannak. A legjobb, ha ilyenkor hanyatt fekszel, vékony vagy ortopéd párnán, miközben egy másik párnát a hasadon átölelsz. A vállaid így tökéletesen laza, ugyanakkor stabil állapotban pihenhetnek.

Ha képtelen vagy a hanyatt fekvésre, alhatsz oldalt is, de ne a fájós válladon! A térdedet húzd fel a hasadhoz és tegyél egy párnát a két térded közé.

2. Fáj a hátad?

Legjobb, ha matracellenőrzéssel kezdesz. A puha matrac nem való hátfájósoknak. Ha hátfájós vagy, fontos, hogy a gerinc természetes íve alvás közben is megmaradjon. Háton aludj, úgy, hogy teszel egy párnát a lábad alá, a térhajlatba, egy kisebb párnahengert vagy összetekert törölközőt pedig a gerinc íve alá.

Ha csak hason vagy képes feküdni, a medencéd alá tegyél egy kis párnát. Ha pedig az oldalt fekvés a kedvenc pozitúrád, az orvosok javaslata alapján azt magzati pózban vedd fel: lábaidat húzd a gyomrodhoz közel, a lábad közé pedig tegyél párnát.

3. Fáj a nyakad?

Erre is a hanyatt alvás a legjobb megoldás, mégpedig úgy, hogy vékony párnát teszel a fejed alá és egy-egy párnával a felkarodat is kitámasztod. A cél, hogy a nyakad minél lazább pózt vehessen fel. A hason alvás egyáltalán nem javasolt ez esetben, mivel a nyakad mindenképp kicsavarodik valamelyik irányba. Az oldalt fekvésnél pedig a lényeg, hogy a párnád a válladdal egyforma vastagságú legyen, hogy a nyakad egyenes maradhasson.

4. Nem tudsz aludni?

Az okostelefonok és laptopok világában nehéz megállni, hogy ne vigyük ágyba kedvenc kütyünket. Mégis, ez az egyik fő okozója az álmatlanságnak, szóval megéri kipróbálni, milyen az, ha alvás előtt két órával kikapcsolod a gépeket és olvasol egy jó könyvet. Végezz reggel és este könnyű, nyújtó jellegű gyakorlatokat! Ez tónusossá teszi a testedet, egyúttal serkenti a vérkeringést és segít az elalvásban. Alvás előtt 6 órával kerüld a koffeint! Ez nem csak a kávéra vonatkozik, hanem gondolni kell itt a csokira, fekete teára, kólára és energiaitalokra is.

5. Felébredsz éjjel?

Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy túlfűtött vagy túl meleg helyiségben alszol. Az ideális hőmérséklet az alváshoz 20-22 fok, efelett már zavarhat álmodban a meleg, alatta pedig megfázhatsz. Nyáron próbálj meg nyitott ablaknál aludni, hogy a hajnali friss levegő bejárja a szobát!

Másrészt, az alkoholfogyasztás sem tesz jót a pihentető alvásnak: megzavarja a vízháztartást, többször fel kell kelned WC-re, és befolyásolja a mély alvási szakaszt is. Kerüld!

6. Képtelen vagy időben kelni?

Rengetegen szenvednek ettől, pedig egyszerű a megoldás. Befolyásold a biológiai órádat azzal, hogy minden nap percre pontosan ugyanakkorra állítod be az ébresztőt! Igen, hétvégén is! Egy hét után semmi gondod nem lesz a keléssel. Persze, ha korán kell kelned, nem árt időben lefeküdni sem, és ez talán még nehezebben megy sokaknak.

7. Horkolsz?

Ez az a probléma, amit épp a hanyatt fekvés tud súlyosbítani. Aludj oldalt, így a fejed természetes szögben pihen és semmi sem akadályozza a levegő szabad áramlását. Ha csak a hanyatt fekvés jöhet szóba, válassz magas párnát, hogy a nyelved ne tudjon hátracsúszni, ez ugyanis szintén erősíti a horkolást.

8. Izomgörcsöd van?

Életkortól függetlenül nagyon sok ember éjjeli pihenését keseríti meg az alvás közben jelentkező izomgörcs. Ha túl gyakran fordul nálad elő, érdemes orvoshoz fordulnod, mert ásványi anyag hiányra vagy betegségre is utalhat. Ha viszont ülőmunkát végzel vagy aznap épp megerőltetted magad fizikailag, egészségesként is találkozhatsz ezzel a kellemetlen jelenséggel. 

Ha szeretnél megszabadulni az izomgörcstől, alkalmazz masszírozó mozdulatokat a talpadon és az érintett területen. Megelőzésképp végezz rendszeresen nyújtó jellegű gyakorlatokat, vagy jógázz.

Forrás: genial.guru

Köszönjük, ha megosztod a cikket az ismerőseiddel!

Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!